fbpx

| Vági Zsolt

Termékteszt: Müzliszeletek

A müzliszeleteket sokan az egészséges táplálkozással azonosítják. Vannak ugyan előnyeik, de táplálkozásbiológiailag a legtöbb esetben nagyon távol állnak az elvárható értéktől. Tesztünkben 6 terméket vizsgáltunk meg.

Táplálkozástani szempontból megközelítve a müzli (így jó esetben a müzliszelet is): természetes összetevőket tartalmazó, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel, amely csak csekély mértékben (vagy egyáltalán nem) tartalmaz hozzáadott cukrot, és egyéb mesterséges anyagot (aroma, tartósítószer stb.).

 

Tesztünkben az összetétel alapján vizsgáltuk meg a termékeket.

Cikkünk megjelenése előtt olvasóinkat is megkértük, a csomagolás alapján becsüljék meg a termékek cukor és zsírtartalmátA következő eredmények születtek: Becsült legmagasabb cukortartalom: Nestlé, epres. Becsült legmagasabb zsírtartalom: Challenger, mogyorós. Becsült legalacsonyabb cukortartalom: Cerbona, piros gyümölcsös. Becsült legalacsonyabb zsírtartalom: Cerbona, piros gyümölcsös.

A 6 müzliszelet közül 2 termék közelít az egészséges kategóriához, bár a legelőnyösebb összetétel e kettő keveréke lenne.

Az első helyen végzett Cerbona piros gyümölcsös esetében a cukormentesség játszotta a főszerepet. Fruktóz-glükóz szirup helyett édesítőszerrel (cukoralkohollal) készült, így vércukorszint-emelő hatása jóval kisebb a többi termékhez képest.

A Nestlé müzliszelet is az első lett a rangsorban, mivel kimagasló volt a teljes értékű gabonafélék aránya, emellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal is dúsították.

Mindkét termék előnyös tulajdonsága volt, hogy legnagyobb arányban gabonaeredetű összetevőket tartalmaztak, illetve nem került egyikbe sem hidrogénezett növényi zsír. A Nestlé müzliszeletnél külön kiemelendő, hogy a tesztben szereplő termékek közül ez tartalmazta a legtöbb valódi gabonapelyhet.

A legrosszabb eredményt a Challenger és a Fit müzliszeletek érték el, mert több cukrot vagy cukorszirupot tartalmaztak, mint gabonát, összetételükben nem volt semmi kiemelkedő, illetve még a tájékoztatás is hiányos volt az esetükben.

Két termék is (Ceretem, Fit) tartalmazott hidrogénezett vagy keményített zsiradékot, amelyek nagy transzzsírsav-tartalommal rendelkeznek. Ezek a zsírsavak összefüggésben vannak a szívbetegségek, cukorbetegség, elhízás és koleszterinanyagcsere-betegségek kialakulásával. Javasolt, hogy napi fogyasztási mennyiségük ne haladja meg az étrend energiatartalmának 1%-át, azaz maximum napi kb. 1-2g elfogyasztása tolerálható hosszú távon.

 

Márkanév

Összpontszám

Gabona – cukor arány

Összetétel

Adalékanyagok

Tájékoztatás

Cerbona, piros gyümölcsös (Naponta Kft.)

8,5

0,5

1

1

1

Nestlé, cseresznyés (Nestlé Hungária Kft.

8,5

0

1

1

1,5

Cerbona, almás (Naponta Kft.)

6

0

0

0

1

Ceretem, almás Ceretem Kft.

6

0

0

0

1

Challenger, földimogyorós (Úsovsko Hungary Kft.)

3

-2

0

0

0

Fit, sárgabarack ízű (Úsoskvo Hungary Kft)

3

-2

0

0

0

 

Összességében elmondható, hogy bár a piacon lévő termékek között nagy különbségek vannak, a legjobbaknak is lenne hova fejlődni. Ideális az lenne, ha ezek a termékek legalább fele arányban teljes kiőrlésű gabonát tartalmaznának, kevés hozzáadott cukrot és zsírt, valamint valódi, szárított gyümölcsöket és minimális adalékanyagot, hiszen technológiailag ez kivitelezhető lenne.

Az átlagos nassolnivalókhoz képest a müzliszelet előnyösebb választás az egészséges táplálkozás szempontjából, de a főétkezéseket nem helyettesítheti.

Érdemes az alacsonyabb cukor- és zsírtartalmú terméket választani, valamint azt, amelyik teljes értékű gabonát tartalmaz extrudált gabona helyett. (Extrudálás során a gabonát nagy hőmérséklet és nyomás alatt megőrlik, majd az extrudáló gépből kilépve a hirtelen nyomásváltozás miatt felpuffad. Az eljárás közben szerkezeti, fizikai és mikrobiológiai változások is végbemennek.)

Hogyan pontoztunk?

A tesztelési szempontokat annak tükrében állítottuk össze, hogy az „eredeti müzli” (ld. alább) értékeihez mennyire áll közel a vizsgált termék:

  • mekkora a hozzáadott cukor aránya a gabonatartalomhoz képest,
  • ebből mennyit és milyen formában láttatnak a címkén.

Minden termék 5 pontról indult, ebből vontunk le a különböző kategóriákban.

Gabona-cukor arány:

  • 0 pontot vontunk le, ha a termék több gabonát tartalmazott, mint cukrot,
  • 2 pontot vontunk le, ha a termék több cukrot tartalmazott, mint gabonát,
  • 0,5 pontot adtunk a hozzáadott cukor nélkül készült termékeknek.

Összetétel:

  • 1 pontot adtunk ha, a termék nem tartalmazott olyan összetevőt, ami egyébként felesleges a termék gyártása szempontjából, és rontja annak táplálkozási értékét is (pl. hidrogénezett növényi zsír).

Adalékanyagok:

  • 1 pontot adtunk, ha a termék csak természetes összetevőket tartalmazott,
  • 1 pontot adtunk a vitaminnal dúsításért,
  • 0 pontot adtunk, ha a termék tartalmazott mesterséges vagy nem feltüntetett eredetű adalékanyagot,
  • 1 pontot vontunk le, ha a termék több olyan adalékanyagot is tartalmazott, ami felesleges a gyártástechnológia szempontjából.

Tájékoztatás:

  • 0,5 pontot adtunk, ha a tápanyagtartalom 100g termékre vonatkoztatva táblázatban is fel volt tüntetve, nem csak folyószövegben,
  • 0,5 pontot adtunk, ha tápanyagtartalom szeletre vonatkoztatva táblázatban is fel volt tüntetve, nem csak folyószövegben,
  • 0,5 pontot adtunk, ha az INBÉ táblázat vagy buborék formájában fel volt tüntetve.

A pontozást nehezítette, hogy nem egységes a kiszerelés mérete (20g és 45g). Torzít, ha csak az egy szeletben található tápanyagtartalmat vesszük figyelembe, ugyanakkor nem releváns 100g-ra vonatkozatni, hiszen nem így találkozik vele a fogyasztó.

Jó példa az almás Cerbona szelet és az epres Nestlé müzliszelet telítettzsír-tartalma: 100 g esetében a Cerbona kétszer annyit tartalmaz, viszont a kiszerelése pont fele akkora, mint a Nestlé nagytestvéré, így ugyanakkora értékekkel számolhatunk a szelet esetében, arányaiban utóbbinak mégis kedvezőbb az összetétele.

A vizsgált müzliszeletek energia- és tápanyagtartalma szeletenként**

 

Márkanév

Energia [kcal/szelet]

Fehérje [g/szelet]

Zsír [g/szelet]

Telített zsírsav [g/szelet]

Szénhidrát [g/szelet]

Hozzáadott cukor [g/szelet]

Rost [g/szelet]

Cerbona, piros gyümölcsös

20 g

66

0,9

1,3

0,6

15,1

-*

0,9

Nestlé, epres

40 g

154

2,3

2,9

1,0

28,6

8,3

1,8

Cerbona, almás

20 g

77

1,2

2,1

1,1

13,4

5,5

1,6

Ceretem, almás

20 g

74

0,9

0,9

0,3

15,0

7,1

1,4

Challenger, földimogyorós

45 g

183

2,9

5,4

n.a.

29,6

n.a.

n.a.

Fit, sárgabarack ízű

30 g

108

1,4

2,4

n.a.

20,7

n.a.

n.a.

 

** A táblázat tartalmaz számított értékeket is, néhány összetevő esetében csak 100g-ra vonatkoztatva volt adat a címkén.* Csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaz.

Mi is a müzli? És a müzliszelet?

Az eredeti müzlit egy zürichi körzeti orvos, dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner „fedezte fel”. A klasszikus müzli a következőkből készül: két evőkanál gabonapehely (zab-, köles- vagy búzapehely), két evőkanál tejszín vagy joghurt, egy evőkanál aprított mogyoró vagy mandula, egy friss reszelt alma, egy teáskanál citromlé, méz, barnacukor, ízlés szerint melasz és tej.

Ennek az összeállításnak a tápanyagaránya 12% fehérje, 27% zsír és 61% szénhidrát. Ez a tápanyagarány majdnem megegyezik az egészséges táplálkozásban ajánlott napi tápanyagaránnyal (fehérje: 12%, zsír: 30%, szénhidrát: 58%), továbbá sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kevés benne a telített zsírsav (különösen, ha tejszínt nem használunk) és cukortartalmát is minimálisra lehet csökkenteni.

A müzli összetételéről, jellegzetes tulajdonságairól a Magyar Élelmiszerkönyv nem rendelkezik, és az élelmiszeriparnak sincs egységes állásfoglalása arról, mi is a müzli.

Ez a müzliszeletek esetében is igaz. Összetételükben kevés hasonlóságot mutatnak a tradicionális müzlivel. A termékekhez hozzáadott cukor, csokoládé, puffasztott gabonák nemcsak rontják az értéküket, de a tápanyagarányt is megváltoztatják – főleg a cukrok és a zsír javára.

A jelenleg kapható müzliszeletek definícióját így adhatnánk meg: főleg extrudált gabonapelyhekből, cukorszirupból (fruktóz-glükóz szirup, kukoricaszörp stb.), aszalt és fagyasztva szárított gyümölcsökből, olajos magvakból és egyéb hozzáadott adalékanyagokból előállított szeletes termék. Sok szempontból előnyösebb, mint egy szelet csokoládé, ugyanakkor távol áll az otthon elkészíthető egészséges müzlitől.

A vizsgált termékek összetétele

(Egy termék összetételi listájában a sorrendet az adott adalékanyag adott termékben lévő mennyisége alapján alakul. Az elsőből van a legtöbb, az utolsóból a legkevesebb az adott termékben.)

 

Márkanév

Összetétel

Cerbona, almás

·         extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara, cukor, étkezési só, árpamaláta, maltodextrin),

·         glükóz-fruktózszörp,

·         lapított zabpehely,

·         nedvesítőszer (szorbit),

·         földimogyoró,

·         szárított almaapríték 5,7%,

·         növényi zsír (pálma),

·         aszalt almaapríték 4,9% (alma, dextróz),

·         maltodextrin,

·         méz 4,1%,

·         kandírozott szárított citromhéj 4,1% (citromhéj, cukor, glükóz-fruktózszörp, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav)),

·         búzadextrin (élelmi rost),

·         joghurtpor,

·         szárított glükózszörp,

·         sovány tejpor,

·         színezék (egyszerű égetett cukor),

·         emulgeálószer (szójalecitin),

·         aromák,

·         savanyúságot szabályozó anyag (almasav),

·         fahéjőrlemény

Cerbona, piros gyümölcsös

·         édesítőszer: maltitszirup 43,4%,

·         extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara, étkezési só),

·         lapított zabpehely,

·         növényi zsír (pálma),

·         szárított almaapríték 4%,

·         aszalt fekete cseresznye apríték 2% (fekete cseresznye, rizsliszt),

·         nedvesítőszer (szorbit),

·         liofilezett gyümölcsök (eper 1%, málna 1%, piros ribizli 1%),

·         fekete ribizli sűrítmény 1%,

·         emulgeálószer (szójalecitin),

·         természetes aroma

Ceretem, almás

·         extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara, só, kakaópor),

·         glükózszirup,

·         lapított zabpehely,

·         aszalt alma 10,5%,

·         fruktóz-glükóz szirup,

·         cukor,

·         maltodextrin,

·         hidrogénezett pálmazsír,

·         méz,

·         földimogyoró,

·         emulgeálószer: szójalecitin,

·         nedvesítőszer: szorbit,

·         étkezési sav: citromsav,

·         fahéjpor,

·         aroma,

·         tengeri só

Challenger, földimogyorós

·         glükóz-szirup,

·         gabonapehely 26,6% (zab, árpa, búza),

·         földimogyoró 13,4%,

·         extrudált rizskészítmény (rizsliszt, cukor, kukoricadara, búzaliszt, maláta, étkezési só),

·         kukoricapehely (kukoricaliszt, cukor, étkezési só, árpamaláta, kalcium-karbonát színezékanyag),

·         cukor,

·         növényi zsír,

·         aroma,

·         emulgeálószer: szójalecitin;

·         nedvesítőszer: glicerin

Fit, sárgabarack ízű

·         keményítőszörp,

·         zab- és búzapehely 25%,

·         sárgabarack 13% (sárgabarack, tartósítószer: kén-dioxid, rizsliszt),

·         alma,

·         extrudált kukorica,

·         keményített növényi zsír,

·         emulgeálószer: szójalecitin,

·         aroma

Nestlé, epres

·         gabonafélék 46,4% (teljes értékű lapított zabpehely 34%, teljes értékű búza 6,4%, rizs, búzaliszt, kukoricaliszt, malátázott búzaliszt),

·         glükózszirup,

·         invertcukorszirup,

·         árpamaláta-kivonat,

·         nedvesítőszer (szorbitszörp),

·         gyümölcsök [fagyasztva szárított eper 2,1%, kandírozott vörösáfonya (cukor, vörösáfonya, növényi olaj)],

·         növényi olaj,

·         zabkorpa,

·         cukor,

·         méz,

·         emulgeálószer (napraforgólecitin),

·         részben invertált barnacukor szirup,

·         étkezési só,

·         aroma,

·         antioxidáns (alfa-tokoferol),

·         nádcukor melasz,

·         savanyúságot szabályozó anyag (trinátrium-foszfát),

·         vitaminok (niacin, pantoténsav, B6-, B2-, B1-vitamin, folsav, B12-vitamin),

·         ásványi anyagok (kalcium-karbonát, vas)

 

A szerző dietetikus, táplálkozástudományi szakértő, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet munkatársa.

Kép: Nagy Melinda

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás