fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: mosogatógép

10 különböző márkájú, összesen 48 mosogatógépet tesztelt laboratóriumban a TVE nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A tesztelt készülékek között van beépíthető és szabadon álló is. Vizsgáltuk, hogy milyen jól tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve mennyire energiatakarékosan működnek. 

A tesztelt mosogatógépek közül mindössze 6 db kapott legalább 70%-os értékelést az összes szempont alapján. Ezek között több márka képviselői is megtalálhatók: Bosch, Miele, Siemens. Egyik sem tartozik a legolcsóbb kategóriába, áruk 200.000 és 450.000 forint között mozog. Jó hír, hogy ezeken felül 26 mosogatógép ért el egy kicsivel gyengébb, de legalább 60%-os eredményt az összesített rangsorolásban, amelyek között viszont találunk 90 ezer forintos készüléket is.  

  

 

Talán a legfontosabb szempont, amit egy mosogatógéptől elvárunk, hogy jól tisztítsa az edényeket. Sajnos tisztításra egy termék sem kapott maximum pontot, és mindössze 4 készülék ért el legalább 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Habár a jól teljesítő gépek között volt kifejezetten olcsó 80-90.000 forintos mosogatógép is, ezek a készülékek nem éppen csendesek.

A teljes tesztet itt olvashatod >>>

Szárítási hatékonyság szempontjából már valamivel jobb a helyzet. Itt 10 termék kapott legalább 4 pontot, bár maximumot itt sem ért el egy mosogatógép sem.

Rendszeres használat esetén az sem mindegy, hogy mennyi áramot fogyaszt a mosogatógépünk. Energiafogyasztás alapján mindössze 5 termék kapott legalább 4 pontot az 5-ből, vagyis viszonylag kevés áramot fogyaszt. Ebből 2 gép 200.000 forint körüli áron mozog, közepes ill. jó tisztítási és szárítási hatékonysággal. Jó hír, hogy 100.000 forintért is kaphatunk energiatakarékosabb készüléket, hátrányuk a gyengébb szárítási hatékonyság és, hogy többnyire zajosak.

A mosogatás géppel sem csendes tevékenység. A termékek kevesebb mint fele ért el legalább 3 pontot ennek a szempontnak az értékelésénél, de 4-nél több pontot egyik sem kapott.

A tesztből kiderül, hogy ha jobban a pénztárcánkba tudunk nyúlni, és legalább 200.000 forintot áldozunk egy mosogatógépre, akkor kaphatunk olyan készüléket, amelyik viszonylag jól tisztít, szárít, energiatakarékosabb az átlagnál és még nem is túl zajos.

Jó hír a laposabb pénztárcájúaknak, hogy 110.000 forint alatt is találunk legalább közepesen tisztító, szárító, viszonylag energiatakarékos készüléket, ha beletörődünk, hogy nem a miénk lesz a világ legcsendesebb mosogatógépe.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás