alap kinézet

System Messages

Teszteredmény: kenyerek

 

Tesztünk során a jelenlegi fogyasztási lehetőségeket próbáltuk feltérképezni három fővárosi pékség és termékeik vizsgálatával. A pékségek kiválasztása során arra törekedtünk, hogy olyan cégeket mutassunk be, amelyek lehetőleg sok üzlettel rendelkeznek, illetve amelyeknek a termékeivel gyakran találkozhatnak a fogyasztók. Így esett a választás a Jókenyér Pékségre, a Lipóti Pékségre és a Príma Pékre.

A pékségek vizsgálata során kíváncsiak voltunk a kínálatra, az eladók segítőkészségére, illetve arra, hogy a forgalmazott termékekről tudnak-e érdemi információval szolgálni. A pékségek mellett magukat a termékeket is teszteltük összetételük, táplálkozástani hatásuk alapján.

A kenyérfélék választékát tekintve a hazai fogyasztói szokások mindegyik pékségnél jól tükröződnek, hiszen mennyiségileg mindenhol a fehér illetve félbarna kenyerek vannak túlsúlyban.

A pontrendszerünk alapján (Ld. Hogyan pontoztunk? >>>) a fehér kenyerek szerepeltek a leggyengébben. Habár összetételük alapján megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, táplálkozástani szempontból kevésbé értékesek, mint barna vagy teljes kiörlésű társaik. A sótartalom miatt szintén mindegyiknél további fél pontot vontunk le.

A lista végére a Príma Pék házikenyere került, mivel abban még adalékanyag is található. Érdekesség, hogy a sótartalom miatt az összes pékség összes kenyere veszített fél pontot, a Lipóti Pékség rusztikus rozskenyerét kivéve.

A barna kenyerek tekintetében egyértelműen a Jókenyér Pékség kínálata tűnik a legjobbnak. A jó eredmény a magas rozstartalom és magvak miatti plusz pontoknak köszönhető, valamint annak, hogy ezekben a termékekben nincs tartósítószer, sem adalékanyag, így itt nem veszítettek pontot.

 

Szintén jól szerepeltek a Príma Pék barna kenyerei, ugyanis itt egy esetben a só mellett csak az adalékanyag miatt történt pontlevonás. A rozs- és tönkölytartalom pedig plusz pontot hozott. A Lipóti Pékség barna kenyerei rosszul szerepeltek, mivel az adalékanyag és a tartósítószer miatt több esetben is pontot vontunk le.

A teljes kiőrlésű kenyereknél csak a Jókenyér és a Lipóti Pékség kínálatát vizsgáltuk, mert a Príma Péknél nem találtunk ilyen típusú terméket. Mindegyik termék jól szerepelt, mivel a teljes kiőrlésű gabona mellett plusz pontokat szereztek a rozs, a tönköly és a különböző magok miatt is. Mindössze a Lipóti pékség tönkölyös kenyere veszített pontot az adalékanyag miatt.

A jogszabályi előírások alapján a nem előrecsomagolt termékek esetében, a pékségekben - mind a vásárló mind pedig a hatóság képviselői számára - elérhető kell legyen a kereskedelmi dokumentum, amely a termékek összetételére vonatkozó információt tartalmazza. Tesztünket a gyártók honlapján elérhető információk, valamint a tőlük elkért termékösszetételre vonatkozó dokumentumok alapján állítottuk össze. Összességében elmondható, hogy mind a Jókenyér Pékségnél mind pedig a Lipóti Pékségnél könnyen hozzájutottunk a szükséges adatokhoz. Ezzel szemben a Príma Pék honlapján semmilyen információ nem elérhető a termékek összetételével kapcsolatban. A szükséges adatokat csak többszöri telefonálás és levélváltás után sikerült megkapnunk.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink