• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: hűtőszekrény

2012.07.03. /

Tizenöt fagyasztós kombihűtőt vizsgáló tesztünkben azok a modellek vitték el a pálmát, amelyek környezetvédelmi és kényelmi szempontból is a legtöbbet tudják. Sajnos a legjobbak nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak, de a legjobb áráért gyengébb hűtőt is lehet kapni.

Termékteszt: hűtőszekrény

A zöldségek, gyümölcsök frissességét, a tejtermékek és gyorsan romló hústermékek eltarthatóságát napokkal megnöveli a hűtőszekrény, fagyasztva pedig hónapokig is tárolhatunk bizonyos élelmiszereket. −18 °C alatti hőmérsékleten a hal 3-4, a hús 4-6, míg a zöldségek – már amelyik alkalmas a mélyhűtésre – 8-10 hónapig is tárolhatóak, és még mindig marad bennük vitamin.

 

A teszt

A legnépszerűbb alulfagyasztós kombihűtőszekrényeket hasonlítottuk össze. A termékeket márkaboltokban, elektronikai áruházakban, illetve internetes kereskedőknél találtuk. A terméklapon ismertetett adatokat vettük figyelembe az összehasonlításnál. A kiinduló pontszám tíz volt, ehhez adtunk hozzá vagy ebből vontunk le pontokat az alábbiak szerint. Az értékelés során nem vettük figyelembe a termékek méretét, a hűtők belső elrendezését és a hűtőtér leolvasztását, mert ezek közel azonosak voltak mindegyik modellnél.

Energiahatékonyság: A magasabb energiaosztály kisebb környezetterhelést és áramfogyasztást jelent, az átlag feletti, +++ besorolásért a Bosch és a Siemens egy-egy modellje kapott pluszpontot.

Áramfogyasztás: A kisebb fogyasztású gépekkel pénzt spórolhatunk és csökkentjük a környezetterhelést. A hűtőgépek kilowattórában megadott éves fogyasztásának századrészét vontuk le az értékelés során. Így a nagy fogyasztású gépek nagyobb pontveszteséget könyvelhettek el.

Zajszint: Főleg kisebb lakásokban lehet zavaró a hangosan zümmögő hűtőgép. A hűtőgépek dBA-ban megadott zajszintjének századrészét vontuk le az értékelés során. A hangos gépek több pontot veszítettek.

Garancia: A garancia jó jelzője annak, hogy könnyebben vagy nehezebben lesz-e elektronikai hulladék a hűtőgépünkből. A tesztünkben szereplő modellekre a törvényben előírt két év garanciát adnak, kivéve a Gorenje hűtőgépét, amelyet hároméves garanciával árulnak. Ez plusz egy pontot ért. Minden gépre teljes körű garanciát vállaltak, így ezért nem járt pont. A Samsung RL56GHGSW modellje plusz egy pontot is begyűjtött, mert a kompresszorra külön tíz év garancia vonatkozott. Az egyszerű hűtőknek ez a legfontosabb olyan részük, amely hajlamos a meghibásodásra.

Jegesedés: A no frost üzemmóddal rendelkező fagyasztók megakadályozzák a jegesedést, növelve ezzel a fagyasztó hatékonyságát, a könnyített leolvasztásúak pedig egy helyre koncentrálják a jéglerakódást, így könnyebb ezeket a gépeket takarítani. A no frost funkció egy, a könnyített leolvasztás fél pluszpontot ért.

Vakáció üzemmód: Nem fogyaszt feleslegesen a hűtő, ha hosszabb távollétünk alatt úgy tudjuk beállítani a hőmérsékletet, hogy ne károsodjanak a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek. A 15 fokos vakáció üzemmód nem alkalmas a hűtendő élelmiszerek tárolására, de megakadályozza a penészesedést, rohadást, és jóval kevesebbet fogyaszt. Ugyanez megoldható akkor is, ha a hűtő és a fagyasztó külön vezérlésű, azaz a hűtőt külön is ki lehet kapcsolni. Azok a gépek, amelyek valamelyiket tudták, egy pontot kaptak.

Alacsony hőmérsékletű zóna: Nem kell az egész hűtőt nagyon hidegre hűteni, és energiát spórolhatunk, ha a könnyen romló ételek tárolására különálló, hidegebb (0-3 °C) rekesz szolgál. Az ilyen térrel rendelkező hűtők plusz egy pontot kaptak.

A gyártás helye: A helyi termelés az adók, a foglalkoztatás és a szállítási környezetterhelés csökkentése miatt is fontos. A magyarországi gyártásért egy pont járt, a más országokban gyártott termékektől nem vontunk le pontot.

 
A teszteredmények részletes táblázta letölthető itt

 

Hűtőtípusok

A készülékgyártók igen változatos igényeket próbálnak kielégíteni, és könnyű elveszni a hatalmas választékban. Hűtővásárláskor elsősorban azt gondoljuk végig, hogy hűteni vagy fagyasztani akarunk-e, esetleg mindkettőt, hány fő ellátásáról kell gondoskodnunk, és persze hogy mennyi helyünk van. Itthon a kombinált hűtők a legelterjedtebbek, melyekben egymás felett van a hűtő (+10 és 0 °C fok között hűt) és a fagyasztó (általában −18 °C-ig hűt), önállóan nyitható ajtókkal.

Ezeknél praktikus, ha a ritkábban használt fagyasztó van alul, mert így jobban átlátható a magasabban elhelyezkedő hűtő tartalma. A régebbi, egyajtós hűtőszekrényekbe beapplikált fagyasztók hátránya, hogy ajtónyitáskor a hűtő és a fagyasztórész egyszerre veszít hatásfokából, ezért energiafogyasztásuk magasabb a kombinált hűtőkénél.

 

A méret

A vásárlásnál mérlegelendő másik szempont, hogy mennyi ételt akarunk tárolni. A becslésnél a család létszáma lehet a kiindulási pont. Azután érdemes végiggondolni a vásárlási szokásainkat. Ha például ritkán vásárolunk sokat, nagyobb fagyasztóra lehet szükségünk, ha viszont meg tudjuk oldani, hogy rendszeresen friss ételt együnk, pazarlás méretes mélyhűtőt fenntartanunk. Hogy pontosan mekkora hűtőt vegyünk, abban nehéz tanácsot adni.

Az biztos, hogy ha picit nagyobbat veszünk, mint amekkorát a mindennapok igényelnének, nem jövünk zavarba ünnepekkor, vendégjáráskor sem. Az alulméretezés mellett szól azonban, hogy így valószínűleg fegyelmezettebben fogunk vásárolni, biztosan kevesebb energiát használunk fel, és az előre megvásárolt, de soha el nem fogyasztott élelmiszerekből is kevesebbet fogunk kidobni.

 

Kényelmi szolgáltatások

Legyen az hűtő vagy fagyasztó, a készülékben lévő hideg levegővel minden egyes ajtónyitásnál keveredik a külső környezet melegebb és páradúsabb levegője. Minden elhelyezett friss termékből – zöldség, gyümölcs –, de még a nem jól becsomagolt felvágottból, tejtermékből, készételből is több-kevesebb nedvesség párolog a zárt hűtő-, illetve fagyasztótérbe. A hűtőrészben automatikusan működik az ilyenkor felgyülemlő pára elvonása.

A fagyasztókban viszont a pára lecsapódik a belső falon, és jég képződik belőle. Időnként ezt a jeget el kell távolítani, mert részben csökken a hűtés hatásfoka, részben pedig nem lehet a fiókokat megfelelően használni. A no frost készülékekben a hideg levegő áramoltatásával szüntették meg ezt a problémát. Vannak olyan kombikészülékek, amelyekben külön szabályozható a mélyhűtő és a hűtőrész. Így ha hosszabb időre elutazunk, a hűtő akár ki is kapcsolható vagy vakáció üzemmódra állítható, miközben a fagyasztóban továbbra is tárolhatjuk a hosszú távra elhelyezett élelmiszereket.

 

Az energiafelhasználás

Körülbelül tizenöt éve minden hűtőre kötelező energiahatékonysági címkét tenniük a gyártóknak, melyen betűvel és ábrán jelölik, milyen hatékony a készülék energiafelhasználása. Mivel a hűtők 90%-a ma már a legmagasabb A vagy annál is jobb energiabesorolásba tartozik, 2011. november 30-tól új jelölési rendszer lépett életbe, amely a hűtőket már csak a legmagasabb, A kategórián belül osztályozza (az új kategóriák: A+, A++ és A+++). Az új címkéken – melyeken az egész Unióban egységes és nyelvsemleges piktogramok helyettesítik a feliratokat – ezenkívül három dolgot kell feltüntetni: az éves energiafogyasztást (kWh/év), külön a hűtő és a mélyhűtő térfogatát, valamint a zajkibocsátást.

A hűtők klímaosztálya
A hűtőkön jelölik a klímaosztályt, vagyis hogy milyen hőmérsékletű helyiségben érdemes tárolni a készüléket ahhoz, hogy a legkevesebb energiaráfordítással a legjobban hűtsön. Vásárlás előtt érdemes felmérni otthonunkat, hogy milyen átlaghőmérsékletű helyre kerül a gép. A klímaosztályok jelölése:
SN: +10 °C-tól +32 °C-ig terjedő külső hőmérsékle
N: +16 °C-tól +32 °C- ig terjedő külső hőmérséklet
ST: +16 °C-tól +38 °C- ig terjedő külső hőmérséklet
T: +16 °C-tól +43 °C- ig terjedő külső hőmérséklet
Vagy pl. SN-ST: +10 °C-tól +38 °C-ig terjedő külső hőmérséklet

Az A+ energiaosztályba sorolt készülék kb. háromnegyedannyi, az A++-os készülék kb. feleannyi, az A+++ pedig negyedannyi energiát fogyaszt, mint a hasonló paraméterekkel (méret, funkciók) bíró sima A osztályú. A jelölés adatait érdemes ellenőrizni, mert időnként az üzletekben – de még inkább az interneten – kínált termékek mellett hibás értékekkel találkozhatunk.

Bár egyszerűbbé tenné a választást, és tesztünkben is szívesen értékeltük volna, a kereskedelemben kapható hűtőgépeken sajnos nem találhatunk környezetbarát minősítésű termék védjegyet – sem az EU Ecolabel címkéjét, sem a hazait (Környezetbarát termék). Ennek oka, hogy a környezetbarát termék minősítéshez jelenleg semmilyen kedvezmény nem kapcsolódik, míg korábban 50%, majd pedig 25% termékdíjkedvezmény járt a minősített termékre.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében