• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: Gyümölcsjoghurtok

2013.08.05. /

Segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról. Pedig gyakran éppen az egészségtelen kategóriában lenne a helye. Tesztünkben 16 terméket vizsgáltunk, elsősorban a gyümölcs- és cukortartalomra koncentrálva.

 

A tudatos fogyasztó joggal várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét. Ennek mentén állítottuk fel a tesztelési kritériumokat, abból az ideális termékből kiindulva, amely nem tartalmaz mást, csak joghurtot, az ízesítésre szolgáló gyümölcsöt és legfeljebb egy kevés cukrot vagy mézet, hiszen otthon is így készítenénk.

Eredmények

A termékek minősége nagy terjedelemben mozog: míg egyes termékek 9–12g gyümölcsöt tartalmaznak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2g-ot. A cukortartalomnál szintén ez figyelhető meg. Bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6g-tól 12g-ig terjed; a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup).

A legjobb két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt előkelő helyezését azzal érte el, hogy

 • teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint
 • az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termék csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) – igaz, ezek nem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.

Annak ellenére, hogy a Cserpes az összpontszámot tekintve első helyen végzett, a címkeinformáció terén még van hova fejlődniük, tápanyagtáblázat ugyanis nem található a címkén.

 

 

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs- de nagy cukortartalom és az túlzott mértékű adalékanyag miatt születtek.

Olvasóink a vizsgált gyümölcsjoghurtokról: Cikkünk megjelenése előtt olvasóinkat is megkértük, a csomagolás alapján becsüljék meg a termékek cukor, gyümölcs-és adalékanyag-tartalmát. A doboz alapján olvasóink szerint a Danone Görög krémjoghurtban van a legtöbb, a Cserpes epres joghurtban a legkevesebb cukor. A legkevesebb gyümölcs és a legtöbb adalékanyag a Danone Könnyű és Finom epres joghurtban, míg a legtöbb gyümölcs és legkevesebb hozzáadott adalék a Cserpes epres joghurtban található.

 

Az utolsó helyen a Danone Könnyű és finom eperízű, élőflórás, zsírszegény joghurtja végzett a magas cukortartalom és a sok adalékanyag miatt, valamint azért, mert valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátumot tartalmaz.

Az utolsó előtti helyre az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt került. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a sereghajtó Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt. Ezek az adalékanyagok ugyan nem veszélyesek a szervezetre, legtöbbjük természetes vagy természetazonos, viszont létező példa is mutatja, hogy ezek nélkül is lehet jó terméket előállítani.

 

Külön érdekessége a tesztnek, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

Termék

Gyártó/forgalmazó

Összpontszám

Gyümölcstartalom

Cukorhányad

Címkeinformációk

Összetétel

Cserpes Sajtműhely, epres joghurt, élőflórás

Cserpes Sajtműhely

18

5

5

3

5

Spar Natur Pur Bio szamócás gyümölcsjoghurt

Spar

17

5

5

4

3

Fuchs eper gyümölcsjoghurt

Fuchstej Kft

15

3

5

4

3

Jogobella epres joghurt

Zott

15

5

3

4

3

Mizo Flört élőflórás, réteges joghurt eperrel, cukorral és édesítőszerrel

Mizo

14

4

5

4

1

Danone Görög élőflórás krémjoghurt epres öntettel

Danone

14

5

3

4

2

Danone Densia kalciummal és D-vitaminnal dúsított, élőflórás, zsírszegény epres joghurt, eperpürével

Danone

14

5

2

5

2

Danone Activia Stevia Bifidus Actiregularis® élőflórás, csökkentett energia- és cukortartalmú joghurtital cukorral és édesítőszerrel

Danone

13

2

5

4

2

Farmer joghurt eperdarabokkal

Sole-Mizo Zrt

13

4

3

4

2

Danone Activia Bifidus Actiregularis® élőflórás, zsírszegény epres joghurt

Danone

13

5

1

4

3

Jogobella epres ital joghurttal

Zott

12

5

1

4

2

Kyr epres ízű ivójoghurt

Parmalat

10

1

3

4

2

Milli epres-málnás joghurtital

FrieslandCampina Hungaria Zrt

10

1

2

4

3

Danone Actimel L. Casei Danone® zsírszegény, eperízű joghurtital

Danone

10

1

1

5

3

Magyar Joghurt epres gyümölcsdarabos

Alföldi Tej Kft

9

4

2

3

0

Danone Könnyű és Finom eperízű, élőflórás, zsírszegény joghurt

Danone

8

1

1

4

2

Pontozás

Gyümölcstartalom:

 • 5 pontot adtunk, ha a termék csak teljes gyümölcsöt tartalmazott, nem pürésített, koncentrált készítményt. A legtöbb gyümölcsöt tartalmazó termékhez viszonyítva vontunk le pontot a kevesebb gyümölcsöt tartalmazó termékektől.
 • 8–10%-os gyümölcstartalom esetén nem vontunk le pontot,
 • 6–8%-os gyümölcstartalom esetén 1 pontot vontunk le,
 • 4–6%-os gyümölcstartalom esetén 2 pontot vontunk le,
 • további 2 pontot vontunk le, ha termék csak gyümölcskoncentrátumot tartalmazott.

Cukortartalom:

 • 5 pontot adtunk, ha a termék több gyümölcsöt tartalmazott mint cukrot,
 • 2 pontot vontunk le, ha a termékben azonos volt a cukor és gyümölcshányad,
 • további 1 pontot vontunk le, ha a termékben nagyobb volt a cukormennyiség, mint a gyümölcs,
 • további 1 pontot vontunk le, ha legalább 5%-kal több cukrot tartalmazott a termék, mint gyümölcsöt.

Címkeinformáció:

 • Minden termék 5 pontról indult. Teljes körű tájékoztatás hiánya esetén vontunk el pontot.
 • Pontot vontunk le akkor, ha a terméken nem volt feltüntetve az energiatartalom, az Irányadó Napi Beviteli Értékek (INBÉ) vagy a fő összetevők százalékos aránya.

Összetétel:

 • Azt vizsgáltuk, hány fajta adalékanyag szerepel a termékben, szintén 5 pontról indulva.
 • Pontlevonás járt azért, ha a termék az előállítás és minőség szempontjából teljesen nélkülözhető adalékanyagot  tartalmazott (stabilizátor, színezék, tartósítószer, aroma).

Mi is a joghurt?

A Magyar Élelmiszerkönyv alapján a joghurt, a kefir, az aludttej, a tejföl és ezek probiotikus változatai a savanyú tejtermékek termékcsoportjába tartoznak.

A joghurtok közös jellemzője, hogy megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, kizárólag az irányelvben meghatározott anyagok felhasználásával, speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával savanyítás és alvasztás útján készülnek.

A gyümölcsjoghurtok lehetnek élőflórás vagy nem élőflórás ízesített savanyú tejkészítmények, mindkét esetben a tej eredetű termékhányad legalább 70% (m/m) kell legyen.

Manapság inkább élőflórás joghurtokkal találkozhatunk, de előfordulhat, hogy a terméket utólagos hőkezelésnek vetik alá, ezzel elpusztítva az aktív, élő mikroorganizmusokat. Joghurtok esetén a speciális mikrobatenyészet lehet Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus meghatározott arányú, szimbiotikus tenyészete.

A tejbe oltott baktériumok képesek megváltoztatni a kiinduló anyag összetételét: a tejcukor egy részét elbontják. A tejsavas erjedés során a joghurtban akár 30–50%-kal is növekedhet a B12-vitamin-, biotin- és folsavarány. Az élőflórás joghurtok tehát táplálkozásbiológiai értelemben értékesebbek.

 

A szerző dietetikus, táplálkozástudományi szakértő, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet munkatársa.

Kép: Nagy Melinda

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen! 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében