fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: fokhagyma

A NÉBIH laboratóriumban vizsgálta hazai és spanyol fokhagymák növényvédőszer-maradék és nehézfémtartalmát, valamint mikotoxin tartalmát és a beltartalmát. 

A teszthez makói termelőtől vettek mintát makói (Makói Őszi) és francia fajtából (Messidrome), valamint mintáztak kiskereskedelemi forgalomból makói, sarkadi, szegedi beszállítók termékét, valamint spanyol származású fokhagymát.

 

Nagyító alatt

A NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták a minták

·         növényvédőszer-maradék,

·         nehézfémtartalom,

·         mikotoxin tartalmát,

·         valamint a beltartalmi értékek közül pedig a

·         szárazanyag és

·         a kéntartalom vizsgálata történt meg.

A legmagasabb szárazanyag tartalmat a kedveltségi kóstoláson is első helyezettként végzett fokhagymánál mértek. Kéntartalom átlagosan 3400 mg/kg volt.

Mindegyik fokhagyma megfelelt a minőségi előírásoknak! Egyik minta sem tartalmazott határérték feletti szermaradékot, nehézfémet vagy mikotoxint. A mintázott fokhagymák tehát kifejezetten jó minőségű és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek!

 

Növényvédőszer-maradék

A tételek nem tartalmaztak határértéken felül növényvédőszer-maradékot. A 300 vizsgált hatóanyagból a magyar származású tételeknél egyáltalán nem volt kimutatható szermaradék! A spanyol származású fokhagyma esetében egy engedélyezett hatóanyag (piraklostrobin) volt kimutatható (0,01mg/kg), messze a határérték alatti mennyiségben (a határérték (0,03 mg/kg) egy harmad része).

 

Nehézfém szennyezettség

Két tételnél volt jelen kadmium (0,01 ill. 0,02 mg/kg), jócskán a határérték alatt (0,05 mg/kg), mikotoxinok nem voltak kimutathatók egyik mintából sem.

 

A jelölés rendben volt

A minőségi, nyomonkövethetőségi és laboratóriumi vizsgálatok során a teszthez mintázott fokhagyma tételek mindegyike megfelelt a vonatkozó forgalmazási minőség szabványnak is. A jelölés valamennyi esetben megfelelő volt, azaz  a kötelező információk –  a termelő vagy forgalmazó neve, címe és a termék származási országa – fel volt tüntetve a csomagoláson, ládán.

 

Ehető a kék fokhagyma?

A fokhagyma színváltozásánál az izoalliinnek van szerepe, ha ugyanis ebből a vegyületből sok van a fokhagymában, akkor a feldolgozás során megzöldül/kékül. Az izoalliin szint fajtánként változik, frissen betakarított fokhagymákban általában alacsony. A tárolás folyamán viszont megnő a vegyület mennyisége. A megfigyelések szerint az alacsony hőmérsékleten történő tárolás elősegíti az elszíneződést, a magas hőmérséklet gátolja a folyamatot. Kutatások szerint a 3°C-on tárolt fokhagyma elszíneződött a feldolgozás során, szemben a 25°C-on tárolttal.

Ha a fokhagymák egyébként épek, nem penészesek vagy nincsen kellemetlen szaguk, nyugodtan megehetjük őket.

 

Forrás: NÉBIH

Kép: autorithynutrition.com

 

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében készült.

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás