• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: Dezodorok

2011.03.18. /

Ha nem jó dezodort választunk, egyik legérzékenyebb bőrfelületünk jócskán találkozhat káros anyagokkal. Tesztünkben 16 illatszert vizsgáltunk összetevőik alapján.

Terméktesztünket a Tudatos Vásárló Magazin legújabb számában illetve itt olvashatod.

A tesztben legnépszerűbb termékeket vette szemügyre a Tudatos Vásárló, melyek között volt natúr, hagyományos és bio, férfi és női, és állaguk is különbözött.

 

Pumpálni jó

A magazin megvásárlásával támogatod az egyesületünk munkáját. Kapható a nagyobb újságárusoknál. Ha elolvastad, és tetszett, add tovább, vagy ajánld másoknak is! Ajándékozz magazin előfizetést születésnapra ismerőseidnek!

A vizsgálatba nem vonták be a hajtógázas dezodorokat ismert környezetkárosító hatásuk miatt, bár sajnos a legtöbben még mindig ezeket a termékeket keresik. Magyarországon a második legkedveltebb a golyós kiszerelésű, ezeket követik a stiftek és a pumpás dezodorok. Pedig ez utóbbi megérdemelné a nagyobb népszerűséget, mivel a golyóshoz és a stifthez képest higiénikusabb forma, mert nem érintkezik közvetlenül a bőrrel, így nem juthatnak vissza bele a szennyeződések. Emiatt aztán kevesebb vegyi anyag szükséges tisztaságuk megőrzéséhez.

 

Nem várt hatás

A dezodorgyártók többféle kritikus anyagot is használnak termékeik előállításánál annak érdekében, hogy illatunk egész nap komfortos maradjon. Az egyik ilyen anyag az alumíniumsó, mely a verejtékmirigyek nyílásait szűkíti, tömi el. Az alumínium vegyületeit már többször tették felelőssé az Alzheimer-kór és a mellrák kialakulásáért, bár döntő erejű bizonyíték még nem született. A legtöbb dezodorban található triklozán, amelynek használata a kétkedők szerint antibiotikum-rezisztenciát hozhat létre. A termékcímkék tanúsága szerint a legtöbb dezodorban találhatóak bőrallergiát kiváltó illatanyagok. Szomorú tény, hogy a teszt negatív rekorderei 10-12 allergén illatanyagot is tartalmaztak.

 

A teszt eredménye

A Tudatos Vásárló tesztjén dezodorok ranglistáján a kritikus anyagok és a származási hely alapján adott pontozással női kategóriában a Biola orvosi zsályás, izzadást mérséklő pumpás dezodor végzett, a férfiaknál a kategória győztes címet a Logona man pumpás dezodor vitte el. Szerencsére a drogériák polcain széles a választék, így egy kis odafigyeléssel és megfelelő alapinformációk birtokában lehetőségünk van egészségünkre kevésbé kockázatos dezodort választani.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében