fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: banán

Tizenöt különféle matricával ellátott (márkázott), áruházláncokban, bioboltokban vagy biopiacon kapható banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Hét termék bio, ezek közül három Fairtrade minősítésű volt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 a banántermesztésben használt hatóanyag csoport jelenlétét vizsgálta laboratóriumban.

Eredmény

Összesen a 15 termékből 8 esetben volt kimutatható vegyszermaradvány, de mindegyiknél messze a határérték alatti értékek szerepeltek. A vizsgálat során egyértelműen a Fairtrade és a bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban. A több nagyobb szupermarketben is kapható, Rainforest Alliance minősítésű termékek rosszabb helyezést értek el, mert ilyen jelölésű terméknél kimutatható volt vegyszermaradvány.

 

Első helyen 3 Fairtrade és egyúttal bio minősítésű termék végzett 14 ponttal: Ecoké organic (Bio ABC), Ekooké (Culinaris) és a Fairglobe (Lidl), mivel plusz pontot szereztek a bio és fairtrade minősítésért, és nem volt bennük kimutatható szermaradvány.

A lista végén 8 ponttal a Diarén (Penny) és a Costa verde (Spar) termékek végeztek, mivel nem rendelkeztek független minősítéssel, és mindkettőben kétféle szermaradvány is kimutatható volt.

A hét biotermék közül csak egynél találtunk kimutatható növényvédő szert.

A nyolc, nem bio banánnál hét esetben kimutatható volt valamely hatóanyag. Ezek között szerepel két Rainforest minősítésű termék is.

Pozitívum, hogy ezek koncentrációja jellemzően csak kis mértékben haladta meg a kimutatási határt.

Többféle hatóanyag együttes kimutatására ugyanabban a termékben csak két esetben került sor – a Costa Verde (SPAR) és a Dairén (Penny Market) márkájú banánok esetén.

A teljes tesztet itt olvashatod >>>

Miért banán? 

Hektáronként évente több mint 40 kg növényvédő szert (gyomirtót, gombaölőt, rovarirtót, féregirtót) használnak az intenzív banánültetvényeken .  Ez tízszer több az európai burgonyatermesztésben használt mennyiségnél, pedig a nagyüzemi burgonya az egyik legtöbb vegyszert igénylő növény

Május 13-án szombaton, a Méltányos Kereskedelem Világnapján egy interaktív programon megismerkedhetünk az un. konfliktusos ásványokkal, megtudhatunk mindent a fairtrade aranyról, fairtrade gyűrűket is nézegethetünk, és egy játék keretében megtapasztalhatjuk, hogy milyen is egy bányában dolgozó élete.
 További információ és regisztráció itt.

A gyümölcstermesztés során használt növényvédő szerek gyakran az emberi egészségre is kockázatot jelentenek. A vegyszerek hatása eltérő, függ a mennyiségtől és más anyagok jelenlététől is.

Korábbi kutatások alapján sok esetben a következő kockázatokat jelenthetik: magzatkárosító, rákkeltő hatás; a szaporodási képesség, a hormonrendszer illetve az immun- és idegrendszer megfelelő működésének megzavarása.

káros hatások leginkább a banántermelő munkásokat érintik . De ilyen döbbenetes mennyiségű vegyszerezés láttán ez tényleg nem hagy nyomot a gyümölcsben? Nem esszük meg?

 

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg. 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás