• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: Babafürdetők

2012.06.19. /

A kisbabáknak készült kozmetikumokról automatikusan azt hisszük, hogy különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt szerek. Tesztünkből kiderül: a körültekintés itt sem árt.

Termékteszt: Babafürdetők

Mindannyian tudjuk, hogy a csecsemők és kisgyermekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Abba azonban már kevesebben gondolunk bele, hogy ennek következtében sokkal gyorsabban felszív minden anyagot, amivel érintkezik.

Emellett a babák bőre könnyebben megsérül, hajlamosabb az irritációra és a gyulladásra, valamint általánosságban elmondható, hogy még nem tud kellőképpen védekezni a külső hatások ellen.

Mindezek ellenére sok konvencionális babaápolási termék tartalmaz olyan összetevőket, amelyek nem kímélik az apróságok bőrét – és egész szervezetét. Ezek közé tartoznak a szulfát alapú felületaktív anyagok, az irritáló hatású illatanyagok, egyes tartósítószerek és a szintetikus színezőanyagok.

Ugyanakkor – mint azt látni fogjuk – szerencsére léteznek bőven bőrbarát alternatívák is.

 

Mit vizsgáltunk?

Tesztünkben 13, hazai kereskedelmi forgalomban kapható babafürdetőt vizsgáltuk a csomagoláson olvasható összetevő-listák és információk alapján.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy tesztjeinkben nincs módunk a teljes hazai termékpalettát lefedni, így óhatatlanul előfordul, hogy több készítmény is kimarad. Ugyanakkor a kritikus összetevők részletes bemutatásával arra szeretnénk ösztönözni, és segíteni olvasóinkat, hogy ők maguk is tanulják meg kiértékelni a kozmetikumokat, mielőtt a kosárba tennék őket.

 

Eredmények

Nagy örömünkre több maximális pontszámot (12 pont) elért terméket találtunk. Ezek nem tartalmazzák az általunk kritikusnak ítélt összetevők egyikét sem, vannak viszont bennük bőrnyugtató hatású növényi anyagok és bio minősítésű összetevők. Ilyen a Weleda, a dm Alverde, a Sanoll, a Logona, a Bio-Bio Baby, és a Bübchen készítménye, valamint a Biola levendulás babafürdetője. Ezeket a termékeket nyugodt szívvel ajánljuk.

A legjobbak mögött 2 ponttal maradt le (10 pont) a Biola Herbal Baba krémhabfürdője, a dm (Babylove) és a Rossmann (Babydream) saját márkás terméke. Ezek egyike sem tartalmaz bio minősítésű összetevőket. Emellett a Biola termékében a szulfát alapú tenzidet, a másik két készítményben pedig a potenciálisan irritáló hatású illatanyagot kifogásoltuk.

Már meg sem lepődünk, hogy a sort a közismert „nagy” márkák zárják.

A Nivea terméke 9 pontot kapott: tartalmaz szulfát alapú felületaktív anyagot és mesterséges illatanyagot.

A Gabi fürdető 8 ponttal az utolsó előtti helyen végzett. Ebben szintén a szulfát tartalmú tenzidet és az illatanyagot tartottuk kifogásolhatónak, továbbá pontot vontunk le a parabéntartalom miatt is.

Utolsó helyen a Johnson’s babafürdető áll (6p). Található benne szulfát alapú tenzid, ásványi olaj, kérdéses illatanyag és színezőanyag, a nyugtató hatású növényi összetevőket – amelyek gyakorlatilag az összes többi termékben megtalálhatók – azonban kispórolták belőle.

Termék

Gyártó / Forgalmazó

Pontszám

Bübchen fürdőgél bio körömvirággal

Bübchen

12

dm Alverde Bio Fürdető és Babaápoló Olaj

Drogerie Markt Kft

12

Bio-Bio Baby sampon és fürdető

Bio Baby Pilogen

12

Logona Babafürdető körömvirággal

Logona

12

Sanoll Bio Mandulás Babafürdető

Sanoll

12

Biola bio levendulás babafürdető

Biola

12

Weleda Calendula Baba Krémfürdő

Weleda

12

dm Babylove babafürdető kamillakivonattal

Drogerie Markt Kft.

10

Rossmann Babydream fürdető és sampon

Rossmann

10

Biola Herbal Baba Krémhabfürdő

Biola

10

Nivea Baby krémes babafürdető

Beiersdorf AG

9

Gabi Esti Fürdető

Sara Lee Hungary

8

Johnson’s Baby Bath

Johnson & Johnson Kft

6

 

A részletes táblázat letölthető itt.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében