fbpx

| Török Katalin

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Terítéken a szemétposta

A postaládánkat, lépcsőházainkat elöntő szórólaptenger ügye végre napirendre került a héten. Egyelőre csak szavazhatunk a kérdésről, de lássuk mit tehetünk a gyakorlatban, amíg elkészül a jogi szabályozás.

A szórólapok és prospektusok a piaci versenynek köszönhetően egyre nagyobb tömegben öntik el a háztartások első elérhető szegletét, a postaládát. A téma nem új, a probléma évek óta megoldatlan. A címzett reklámküldeményekkel ellentétben a címezetlen szórólapok ellen a fogyasztó még tehetetlenebb, hiszen nincs kit felelősségre vonnia.

A civil szervezetek, illetve élelmesebb fogyasztók évek óta próbálnak küzdeni a szemétposta ellen, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az egy-egy kiragasztott matrica eltörpül az évi 70 000 tonna postaládákba bedobott reklámanyaggal szemben. A Reflex Környezetvédő Egyesülettől évek óta beszerezhető egy stílusos matrica, ami felhívja a szórólapozó figyelmét, hogy a postaláda tulajdonosa nem tart igényt a több tonna extra szemétre.

A héten a téma ismét terítékre került. A kormány hathetes sms kampányának eheti kérdése így szól:

„Egyetért Ön azzal, hogy jogszabály tiltsa a kereskedelmi célú reklámanyagok bedobását, ha a postaláda tulajdonosa jelzi, hogy nem tart ezekre igényt?”

A konkrétabb intézkedéstervek még készülnek, az előzetes hírek szerint az új szabályozás a matricával ellátott postaládákba szórólapot dobó reklámozókat (tehát a szórólap megrendelőjét, nem a bedobóját) büntetné.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete időszerűnek tartja a kérdés napirendre kerülését, és várjuk a konkrét szabályozás megjelenését. Jogi szabályozás nélkül a kérdés megoldhatatlan, hiszen ha valaki kérdőre vonja a szórólapozót, az a megrendelő felé mutogat, mondván, ő megbízást kapott, hogy dobja be. A megrendelő cég pedig a szórólaposra hárítja a felelősséget.

Amíg nem készül el a szabályozás, magunkra vagyunk utalva. Szerezz be matricát, vagy készíts saját designt! A Reflex oldaláról letölthető (link a cikk alatt) az általuk készített matrica képe, amit kinyomtathatsz, és felveheted a harcot a szórólapok ellen.

Sajnos egyelőre még matricával felszerelve is szabad préda a postaládád, hiszen a szórólapozó belátására van bízva, hogy bedobja-e, vagy sem. Neki pedig sajnos az az érdeke, hogy minél előbb megszabaduljon a rábízott szórólapkupactól. Egy próbálkozást megér.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás