fbpx

| Tudatos Vásárló

Tényleg rákkeltő az aszpartám?

Az American Journal of Industrial Medicine c. tudományos folyóirat januári számában kommentár cikk jelent meg az aszpartám édesítőszerrel kapcsolatban. A szerzők korábban több hosszútávú karcinogenitás vizsgálatot publikáltak, melyek az aszpartám rákkeltő hatását mutatták ki. 

Az aszpartám a világban széleskörűen felhasznált édesítőszer, több százmillió ember, köztük gyermekek és terhes nők, naponta fogyasztják. A szerzők egyenként áttekintették ugyanazoknak a hosszútávú vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) az aszpartámot biztonságosnak ítélik.

Ezek között vannak korai vizsgálatok, azok a vizsgálatok melyeket korábban a szerzők készítettek a Ramazzini rákkutató intézetben, valamint két epidemiológiai vizsgálat. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a korai aszpartám vizsgálatok nem bizonyítják az aszpartám biztonságosságát. Ellenben az újabb hosszútávú rágcsálókon végzett vizsgálatok valamint egy epidemiológiai vizsgálat az aszpartám rákkeltő potenciálját bizonyítja. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy a megfelelő tudományos válasz ezekre az eredményekre az lenne, ha újabb vizsgálatokkal bizonyítanák vagy cáfolnák az aszpartám rákkeltő hatását. Addig, amíg ezeket a vizsgálatokat el nem végzik, a szerzők szerint a fogyasztóknak és a szabályozó szerveknek szem előtt kell tartaniuk, hogy az aszpartám biztonságossága még elbírálás alatt van, annak ellenére, hogy a vitát ipari érdekek fűtik.

A szerzők azt ajánlják, hogy a terhes nők és a gyermekek ne fogyasszanak aszpartámot, és sürgetik, hogy a közegészségügyért felelős intézmények, beleértve az EFSA-t, az FDA-t és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséget (IARC) vizsgálják meg újra az aszpartámmal kapcsolatos álláspontjukat.

Végezetül sürgetik, hogy az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (National Toxicology Program) végezzen állatkísérleteket, amelyben már magzati kortól kezdve adagolják az aszpartámot legalább 30 hónapon keresztül, két fajnál, mindkét nem esetén.

Forrás: EKI Élelmiszerbiztonsági Szemelvények

Kép: dreamstime

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás