fbpx

| Tudatos Vásárló

Telepítsünk madarakat a kertbe!

A kertek feltűnő, sokak által kedvelt állatai a madarak. Szinte minden gazdálkodó, kertészkedő naponta találkozik velük, néhányan felismerik egyik-másik fajukat, hallottak hasznukról, de kevesen tesznek bármit is megtelepedésük érdekében.

Miért jó nekünk, ha madarakat telepítünk környezetünkbe?

Egyes fajok megritkítják kertünk rovarkártevőit, mások a rágcsálókat, megint mások a gyommagokat. Madárdalos, mozgalmas, szórakoztató lesz a kertünk, így a kisgyermekeket is leköti, sőt elvarázsolja a kertben való tartózkodás.

Bármilyen furcsa, a téli madáretetés ellen legalább annyi érv szól, mint mellette. Persze fontos a madaraknak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot találjanak a tartós téli fagyok idején.  Azonban a kenyérmorzsa, füstölt szalonna, májkrém nem a madaraknak való táplálék! Sajnos a vegyszermaradványokat tartalmazó napraforgó túlzott és egyoldalú etetése is káros lehet. Lehetőleg vegyes olajos magvakkal, cirokmaggal, kölessel, konyhai zöldségnyesedékkel, selejt almával, valamint nyers állati eredetű zsiradékkal (pl.: marhafaggyú) etessük a madarainkat. És csak karácsony (december 24.) és Jégtörő Mátyás (február 24.) közötti időszakban, amikor tartósan beállnak a kemény fagyok. Ha tavasz van a télben, nem szabad etetni.
 

Hogyan is kell?

A legközismertebb módja a madarak kertbe szoktatásának a téli madáretetés. De vigyázat! Ahogy a mondás tartja: ”A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”, ugyanígy nem megfelelő felkészültséggel és rendszertelenséggel, esetleg túlzásokba esve több kárt okozhatunk, mint amennyit használunk. 

Tipp: Érdemes figyelni arra, hogy a madárodut a kert arra alkalmas részeibe (a macskáktól biztos távolságba) helyezzük ki. Még ennél is fontosabb, és a madarak számára nagyon nagy vonzerőt jelent a nyári (vagy tavaszi) szárazság idején a madáritató létesítése és folyamatosan friss vízzel való utántöltése.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: csaladinet.hu

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás