fbpx

| Tudatos Vásárló

Télbúcsúztató receptek

Habár már márciust írunk, még várni kell a friss tavaszi zöldségekre. Néhány télálló vitaminforrás még kapható a piacokon. Íme a télbúcsúztató ajánlatunk. 

Póréhagyma

A hagymafélék szelíd ízű, mégis nagyon egészséges tagja a mediterrán származású póréhagyma. Gyógyhatása hasonló a fokhagymáéhoz, de kíméletesebb formában. Fertőtlenítő és gombaölő hatású, emellett kiváló szív- és érvédő, csökkenti a koleszterinszintet. Náthás és asztmás megbetegedések esetén is érdemes harapni belőle egy nagyot. A póréhagymát szinte egész évben megtaláljuk, mert van téli és nyári változata is. A friss póréhagyma élénk színű, tapintása kemény, és szorosan záródnak a levelei. Mosás és tisztítás nélkül hűvösebb helyen sokáig tárolhatjuk. Nyersen lágy ízesítője salátáknak, szendvicseknek, de mindenképp kóstoljuk meg a belőle készült levest és pitét is. Apró darabokra vágva könnyen szárítható.

 

Póréhagymás leves

Hozzávalók: 3 nagy megtisztított, félbe-, majd karikára vágott póréhagyma, 2 evőkanál vaj, 6 dl víz, 6 dl zöldséges alaplé, 1 kg megtisztított és felkockázott burgonya, só, borsikafű, majoránna, ízlés szerint 4 evőkanál csípős szósz.

Elkészítés: Olvasszuk meg a vajat egy nagy fazékban, és gyakori kavargatással pároljuk meg rajta a hagymát. Vigyázzunk arra, hogy ne barnítsuk meg, mert akkor égett íze lesz. 10 perc elteltével adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a fűszereket, és öntsük fel a lével. A leves felét szedjük külön és turmixoljuk, majd keverjük össze a maradékkal. A tányérokra szedett levest 1-1 kanál szósszal tálaljuk.

 

 

Sárgarépa

sárgarépa jól tárolható vermekben vagy pincékben, ezért egész évben ott a helye konyhánkban. Az ókorban ismert vadrépa még nem volt narancssárga, de gyógynövényként már akkor használták. A mai sárgarépa legfontosabb hatóanyaga a béta-karotin, amit a szervezet A-vitaminná tud átalakítani. Ezért a jó látás és a nyálkahártya egészsége miatt ajánlott egész évben nyers répát rágcsálni. A természet patikáját ismerők immunerősítő és emésztést segítő hatása miatt is kedvelik. Mindig válasszuk az élénk színű répákat, mert azoknak magasabb a karotintartalma. A sárgarépa finom nyersen, párolva, főzve vagy akár sütve is. Ha nem ijedünk meg a sárgarépalétől, igyunk meg belőle naponta egy jó pohárnyit, hogy betegségek nélkül átvészeljük a telet.

 

Egyszerű répatorta

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 tojás, 15 dkg méz, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg mogyoró, dió vagy mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg.

Elkészítés: Először tisztítsuk meg és reszeljük le a sárgarépát, a mogyorót pedig őröljük meg. Majd a tojások sárgáját keverjük össze a mézzel, sárgarépával, liszttel, mogyoróval és fűszerekkel. Ezután óvatosan keverjük bele a tojások felvert habját. Körülbelül 35-40 percig süssük előmelegített sütőben, 200 fokon.

 

Almás céklasaláta

 

Hozzávalók: alma, cékla, citrom, méz

Elkészítés: Mossunk meg alaposan ugyanannyi céklát és almát, majd reszeljük le őket, lehetőleg hámozatlanul. Az elkevert reszelékhez adjunk ízlés szerint citromlevet és mézet, de arra ügyeljünk, hogy ne ezek íze domináljon. Érdemes hűtve is megkóstolni. 

 

 

 

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

 

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás