alap kinézet

System Messages

A sok egyéb mellett tapadásgátló, szennyeződés- és víztaszító bevonatokhoz, mikrohullámú sütőben készülő ételek csomagolásához használatos anyagokat az igen tartósan megmaradó, biológiailag nagymértékben felhalmozódó, mérgező anyagok közé sorolta az Európai Unió egészségügyi és környezeti kockázatok tudományos bizottsága.

Az egyik ilyen mérgező perfluoroktán-származék a teflon gyártásához használt perfluoroktánsav (PFOA, A: acid), ami szennyeződésként marad a kész teflonban, illetve a teflon túlmelegedésekor a széttöredező molekulák erre az anyagra bomlanak le.

 

A kivételes teflon

Maga a teflon a műanyaghoz hasonlóan polimer, azaz sok egyforma molekulából felépülő óriásmolekula, alegysége lehet például a perfluoretilén. A teflon a XX. századi technikatörténet emblematikus szereplője, felfedezésére véletlenül került sor 1938-ban, amikor a DuPont gyár egyik kémikusa a hűtőkben és az aeroszolos sprékben használatos klórfluorkarbonokkal kísérletezett.

A klórfluorkarbonokról a század végére kiderült, hogy tönkreteszik az ózonréteget, a fluorpolimerek pedig tovább nem bomló perfluoroktánsavvá alakulnak. Utóbbiról bebizonyosodott, hogy rákkeltő, és nagy valószínűséggel köze lehet az egyre gyakoribb elhízás, valamint figyelemzavaros hiperaktivitás szindróma kialakulásához is.

Az egészségkárosító hatás nyilvánosságra kerüléséig csak a teflon zseniális tulajdonságai voltak számon tartva: egyedül a gyémántnak kisebb a súrlódási együtthatója, és ez az egyetlen anyag, amin egy gekkó sem tud megtapadni. A teflon taszítja a nedvességet, szinte semmivel sem lép reakcióba, és ezt a képességét az ipar sok helyen kamatoztatja: használják repülőgép-, autó- és számítógép-gyártásban, a hadiiparban (kevlár), vegyszer- és gyógyszertárolásban - és amivel nap mint nap találkozunk: tapadásgátlóként konyhai eszközök felszínén, víztaszítóként túraruházatban (goretex), és zsírálló élelmiszercsomagolásban (mikrohullámú sütőben készíthető popkorn, krumpli, pizza stb. csomagolása).

Az 1800-as évek elején lőporgyártással induló DuPont cég jócskán meg is gazdagodott a teflon (valamint az egyéb polimerek: neoprene, nylon, lycra) előnyös tulajdonságain, ma ő a világ második legnagyobb vegyi anyaggyártó vállalata.

Az amerikai cég mintapéldája a felelőtlen vállalati magatartásnak, története során ártott saját dolgozóinak, a gyárak környékén élő lakosságnak és vásárlóinak is: eltitkolta, hogy a teflont előállító munkások között megnövekedett a máj- és pajzsmirigyrák előfordulása, azt hazudta, nem tudott arról, hogy a gyárak perfluoroktánsavat juttatnak a vízrendszerbe, ami megnövelte a lakosság körében többek között a prosztata- és petefészekrák gyakoriságát, és akadályozta a teflon egészségkárosító hatását kutató vizsgálatokat.

Amikor mindezek 2004-ben napvilágra kerültek, a vállalat (és hét kisebb teflongyártó cég) beleegyezett, hogy 2015-ig abbahagyja a PFOA környezetbe juttatását, és megszünteti termékei PFOA-szennyezettségét, azonban semmilyen állami szankcióban nem részesült, és az egyezmény végrehajtását sem ellenőrzi senki. A vegyiparral összességében is nagyon engedékeny a Bush-kormányzat, mivel az volt egyik legfőbb pénzforrása kampányai során.

 

Mit tehetünk egészségünk védelmében?

A szintén amerikai környezetvédő civil szervezet, az Environmental Working Group szakérői megvizsgálták, milyen vegyszerek vannak az amerikai lakosság szervezetében, s 95%-uk vérében találtak perfluoroktánsavat. Ennek magyarázata, hogy ez az anyag nem bomlik le, amit előállítanak belőle, az örökké velünk marad, és feldúsul az állatok és emberek szervezetében. Az iparilag fejlett országok lakosainak vérében a fejlődő országok lakosaihoz képest 100-szoros mennyiségben van jelen, de már a fejlődő országok is érintettek, ráadásul a növekvő lakossági tiltakozás miatt a cégek a vegyianyag-gyártást is kihelyezik, a DuPont például Mexikóba. Kínában pedig - ami a harmadik legnagyobb teflongyártó - nem korlátozza semmi a PFOA-kibocsátást.

Az EWG azt ajánlja, ne használjunk teflonborítású edényeket, bár azt jó tudni, hogy az edények PFOA-kibocsátása alacsony, csak kb. két éves használat után nő meg, vagy túlhevítés esetén (ha 230 C fölé emelkedik a hőmérséklete). Inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényekben főzzünk. Magasabb a PFOA-kibocsátás a mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek csomagolásából és az egyéb teflontartalmú termékekből, ezeket érdemes kerülni. Ebben az esetben is fontos szempont, hogy aki gyermeket tervez, az fokozottabban vigyázzon, mert a PFOA átjut a méhlepényen, és a legújabb vizsgálatok szerint a későbbiekben a gyermeknél autizmust, figyelemzavaros hiperaktivitás szindrómát és elhízást okozhat, mivel beavatkozik a hormonális rendszer működésébe és megzavarja az idegrendszer fejlődését. Egy 2008-as tanulmány szerint a PFOA az immunrendszer működését is gátolja, emellett károsítja a májat és a pajzsmirigyet.

Továbbá:

  • ne vásároljunk kosz- és vízlepergető textíliákat - használjunk inkább kezeletlen pamut-, gyapjúruházatot;
  • néhány kozmetikum (testápolótej, körömlakk, borotvahab) is tartalmaz perfluoroktán-származékot, amit az összetevők listáján kötelező feltüntetni (ld. fluoro-, perfluoro-, PTFE) - kerüljük inkább ezeket is.

 

Kép [cc] Biepmiep, Roadsidepictures

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink