• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Nagytakarítás … a tisztítószeres szekrényben is

2015.12.18. /

A reklámok által sugallt makulátlan puccparádéval ellentétben a nagytakarításhoz nincs szükség több tucat színes flakonra. Nézz körül a lakásban, és idén takaríts Te is környezettudatosan!

A gyártók folyamatosan ontják a takarítást újra és újra forradalmasítani hivatott termékeket, így az utóbbi években a tisztaságra vágyó fogyasztó eszköztára többek között előre nedvesített felmosórongyokkal, eldobható WC tisztító rendszerrel, és persze évről évre a tavalyinál is sokkal gyorsabban, erősebben, jobban tisztító szerekkel bővült.

Amiről a reklámok - érthető módon - nem tesznek említést, az a háztartási tisztítószerekben lévő vegyi anyagok egészségünkre és környezetünkre gyakorolt valódi hatása.

A konyhaszekrényben lapul 5 csodaszer, amivel a nagytakarítás szelíden, és nem utolsó sorban olcsón megúszható. Megjegyzendő, a takarítást sem az agresszív vegyi anyagok, sem a hagyományos otthoni tisztítószerek nem végzik el helyettünk. Talán ebben meg is találtuk egyetlen közös negatív tulajdonságukat.

 

Nem trendi, de hatásos: az alapanyagok

Nézzük a bevásárlólistát:

  1. ecet
  2. szódabikarbóna
  3. citromlé
  4. mosószóda
  5. szappan
  6. dörzsiszivacs

Évtizedekkel ezelőtt ezek az anyagok voltak a tavaszi nagytakarítás slágertermékei, mára azonban a vegyipar és a gyártók sikeres marketingjének köszönhetően méltatlanul feledésbe merültek. Felváltották őket a trendi és színes, szimpatikus emberi tulajdonságokkal felruházott, jól csengő, barátságos márkanevekkel ellátott tisztítószerek. Ne dőlj be a marketingnek, a tisztítószerek és vegyi anyagok nem a barátaid!

A fenti anyagok mellett az erős vegyszereknek legtöbb esetben megfelelő alternatívája az erős dörzsiszivacs és a kézi erő. Gondold meg, hogy érdemes-e magadat és családodat a vegyi anyagok veszélyeinek kitenned, vagy inkább beleadsz apait-anyait, és elbánsz a kosszal kétkezileg és valamelyik természetes tisztítószerrel.

A vegyi anyagok erejének másik alternatívája az idő. Áztasd be ecetes, citromos vízbe, hagyd rajta a szódabikarbónát fél órára, és így tovább: az idő neked dolgozik. Lehet, hogy három perc helyett fél óra múlva lesz csak tiszta a kád, de cserébe tisztább lesz a levegő a lakásodban, nem kezdik ki durva anyagok a bőrödet és a légutadat, és kevesebb vegyszert engedsz le a lefolyón.

 

 

Mit, mivel, hogyan?

 

Fürdőszoba

A fürdőszobai munkák során az ecet és a szódabikarbóna viszi el a pálmát.

Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet.

A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve súroló-, és általános tisztítószer. A WC-t szintén szódabikarbónával vagy ecetes vízzel súrold ki.

Eldugult a lefolyó? Tegyél bele szódabikarbónát, majd önts rá ecetet, végül a habzás után öntsd le forró vízzel.

 

Konyha

A konyhában súrolószerként alkalmazható a fürdőben már bevált ecet és szódabikarbóna.

Tűzhelytisztításra szódabikarbóna vagy mosószóda és víz keverékéből készített pasztát használhatsz. Kifizetődő a megelőzés: ne hagyd ráégni a kifröccsent ételmaradékot, minden sütés-főzés után töröld át, illetve béleld ki a sütő alját alufóliával!

A hűtőt szappanos vízzel töröld ki. A mikrohullámú sütőbe tegyél egy tál citromos vizet, ezt párologtasd el. A citromos gőz feloldja a rászáradt szennyeződést és így könnyebben kitörölheted nedves ruhával.

 

Szagtalanítás, illatosítás

A szódabikarbóna kiváló szagtalanító: a hűtőszekrényben tarts egy nyitott szódabikarbónás zacskót. A hálószobában a matrac felfrissítéséhez szórj rá szódabikarbónát, hagyd állni rajta, majd porszívózd le.

A bolti légfrissítők és szagtalanítók allergiát, légúti panaszokat, sőt súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak, szintetikus illatanyagaikkal tulajdonképpen a beltéri légszennyezést növelik. Fordulj inkább a természetes módszerekhez a levegő felfrissítésére: szellőztess gyakran, helyezz el növényeket minden szobában, használj természetes pot-pourrit (nem a mesterségesen illatosított verzióra gondolunk, hanem a szárított virágokat, gyümölcsöket, illóolajokat tartalmazóra!).

 

Ablakpucolás

Ecetes víz, újságpapír: régen is bevált, és még ma is működik. Kezd a folyamatot szappanos vizes lemosással, utána töröld át ecetes vízzel, végül újságpapírral szárítsd meg.

 

Kép: dreamstime.com

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében frissült 2015-ben. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen! 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében