fbpx

| Tudatos Vásárló

Táplálkozzunk egészségesen: hogyan vásároljunk?

Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Ezúttal vásárlási tanácsokat gyűjtöttünk össze.

Hogyan vásároljunk jól? Tervezzünk előre!

  • Tervezzük meg előre a heti menüt : így könnyebben átlátjuk, hogy mire van szükségünk, ráadásul egy egész hetet figyelembe véve könnyebb kiegyensúlyozott étrendet kialakítani és a megfelelő mennyiséget bevásárolni (főképpen, ha nem mindig ugyanannyi személyre főzünk), mint csak egy napra. Készíthetünk például táblázatot a napok és a személyek számának feltüntetésével. Az egész családot bevonhatjuk az étrend összeállításába, így a gyerekeket is könnyebb rávenni, hogy mindent megkóstoljanak. A közös tervezgetés ugyanakkor kiváló alkalom az együttlétre, beszélgetésekre is.
  • Bizonyos ételekből készítsünk dupla adagot, amit másnap felhasználhatunk egy másik ételhez vagy akár le is fagyaszthatunk későbbre, így energiát és időt is nyerünk. Különösen az olyan ételeknél hasznos ez, mint a pörkölt, sültek, lasagne, süteménytészták, amelyek elkészítése hosszabb időt vesz igénybe.
  • Készítsünk bevásárlólistát átgondolva, hogy milyen ételeket szeretnék elkészíteni, illetve, hogy mi van otthon a hűtőszekrényben és a polcokon. A bevásárlólistával időt nyerünk és abban is segít, hogy ne vásároljunk mindent össze-vissza. Felmérések szerint a vásárlások 30-60%-a “hirtelen felindulásból” történik, és olyan termékeket veszünk, amikre nem is gondoltunk előtte. Sok időt nyerhetünk a boltokban, ha termékkategóriákba soroljuk a vásárlandókat (tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek…) vagy aszerint írjuk fel őket, ahogy az üzletben vannak elhelyezve (mindig úgy járjuk végig az üzletet, hogy a fagyasztott élelmiszereket vegyük meg utoljára).

A TudatosVásárló.hu tanácsa: Mit tegyünk, hogy ne vezethessenek meg?

Mindig a kilónkénti árat nézzük, amikor össze akarunk hasonlítani két terméket, a csomagolás ugyanis megtévesztő lehet. Bizonyos üzletekben ez gond nélkül fog menni, míg másoknál, ahol egészen kis betűkkel vagy a polcokon függőlegesen van csak feltüntetve a kilónkénti ár, nehezebb lesz. A kilónkénti ár az árak összehasonlításának egyetlen lehetséges módja – kivéve, ha magunk végezzük el a számítást, de ez eléggé nehézkessé teheti a vásárlást.

Vásárlás közben így különösen figyeljünk az alábbiakra :

  • egyes termékek esetében a csomagolás megtévesztő lehet, hiszen néha ugyanolyan méretűnek tűnnek, mint a konkurens cikkek, pedig a valóságban kisebbek (kenyér, joghurt, palackozott víz, “luxustermékek”).
     
  • a polcsorok végén állványokra vagy más, feltűnő helyre kihelyezett árukra. A kihelyezés itt azt sugallja, hogy a termék akciós (multipack csomagolás), miközben ára a szokásos árnak felel meg – viszont kénytelenek vagyuk nagyobb mennyiséget megvenni, mint amire igazán szükségünk van. Az, hogy egy termékre kiírják, « most » ennyibe kerül, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a termék akciós.
     
  • azokra az akciókra, amelyeknél nem tüntetik fel egyértelműen a kilónkénti árat. Az ingyen adott plusz %-ok, a különleges csomagolások mind megnehezítik az eredeti áruval történő összehasonlítást.
     
  • a kiszerelés űrtartalmának megváltozására, amit gyakran csábító, új címkével palástolnak.

Példa sonkára: két különböző csomagolású, ugyanannyiba kerülő sonka összehasonlítása: a hullámos aljú kevesebb sonkát tartalmaz, mint a sima aljú csomagolás

 

Mindkét termék ugyanannyiba kerül, de más mennyiséget tartalmaznak.

 

A TudatosVásárló.hu tanácsa a vásárláshoz:

  • Vásároljunk teli hassal: a jóllakottság befolyásolhatja, hogy mennyit és mennyi féle terméket veszünk, különösen, ha lista nélkül megyünk bevásárolni. Könnyebben vásárolunk kalóriadús ételeket, mint a sütemények és rágcsálnivalók, ha éhesek vagyunk.
  • Ha a piac bezárása előtt megyünk ki bevásárolni, olcsóbban hozzájuthatunk a gyümölcsökhöz és zöldséghez, bár nem mindenhol viszik le az árakat.
  • Ha van elég tárolási helyünk, vegyük meg nagyobb kiszerelésben a nem romlandó élelmiszereket (rizs, tészta, konzervek stb.). Gyakran (bár nem mindig) olcsóbban juthatunk így a termékekhez, mivel kevesebb a csomagolás. Az viszont már a mi dolgunk, hogy ellenőrizzük, tényleg kedvezőbbek-e az árak így. Arra mindenesetre figyeljünk oda, hogy a gyümölcsleveket és a tejet kibontás után hamar el kell fogyasztani, még akkor is, ha még nem jártak le.
  • Feldolgozatlan termékeket vásároljunk : a már felvágott, megmosott vagy félkész termékek többe kerülnek, legyen szó akár húsról, sajtról vagy zöldségekről. Sokkal kevesebbe kerül, ha mi magunk készítjük el az élelmiszereket, ráadásul így kevesebb lesz bennük az adalékanyag, a só és a zsiradék is.
  • Kerüljük a darabonként csomagolt árukat, amelyek többe kerülnek (gyereknek szánt kekszek esetén akár 50%-kal is) és több hulladékot is eredményeznek. Végül is azért a csomagolásért fizetünk, amit utána rögtön kidobunk a szemétbe, és aminek a megsemmisítéséért is fizetnünk kell (főleg, ha még szemétdíjat is fizetünk).

Hol vásároljunk?

  • Ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, az évszaknak és a régiónak megfelelő áruhoz juthatunk hozzá jó áron. Ha egyszerre több mindent veszünk, arra is jó lehet a termelőnél tett látogatás, hogy megmutassuk gyermekeinknek, honnan származnak az élelmiszerek és hogyan teremnek a zöldségek és a gyümölcsök. Azon túl, hogy ízletes, érett és vitaminban gazdag élelmiszerekhez jutunk, támogatjuk a helyi termelőket és hozzájárulunk a szállításből adódó környezetterhelés csökkentéséhez. Ha van mélyhűtőnk, megéri akár egy negyed vagy félállatnyi húst is megvenni, amelyet légmentesen lezárva, kiporciózva, lefagyasztva eltehetünk.
    Szintén jó ötlet a helyi piacokon vásárolni vagy feliratkozni zöldségkosárra.
  • Ha saját magunk szedjük le a gyümölcsöt, az nem csak a gyerekek számára nyúlt jó szórakozást, de érett és vitamindús gyümölcsöket is biztosít a családi étkezésekhez. Számos termelő kínál “szedd magad” akciókat eper, málna, alma és egyéb gyümölcsök szedésére, ahol a leszedett mennyiség után fizetünk. Ha van zöldségeskertünk vagy akár csak egy ládányi helyünk az erkélyen, olcsón termeszthetünk fűszereket saját magunk is. Egy cserép bazsalikom egész nyáron át biztosítja a fűszert a friss salátákhoz. Már egy kis sarok is elegendő a konyhába arra, hogy csírákat és friss hajtásokat termesszünk. Nincs még egy olyan táplálék, amely ilyen gyorsan nőne és jutna el termőhelyétől a tányérunkig. A csírák a téli salátákat és szendvicseket is megszínesítik.
     

Forrás: FRC

Kép: dreamstime, FRC

A cikk a svájci Fédération Romande des Consommateurs (www.frc.ch) “Bien manger á petit prix” c. kiadványából készült, figyelembe véve a hazai étkezési szokásokat. A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás