fbpx

| Tudatos Vásárló

Táplálkozzunk egészségesen: a cukor és a só

Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. A kérdésünk most: mennyi cukrot és sót fogyaszthatunk?

Egy optimális tányér ételnek a képen látható arányban kell tartalmaznia zöldséget, fehérjét, gabonákat. A rágcsálnivalók, cukorkák, cukrozott italok és az alkohol ugyan részét képezhetik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, de csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk őket. A szervezet működéséhez nem feltétlenül szükségesek és nincsenek bennük nyomelemek sem, viszont zsír, alkohol vagy cukor formájában rengeteg energiát tartalmaznak, melynek ízét gyakran elnyomja a citrom savassága vagy a bonbon íze. Az ilyen termékek gyakori fogyasztása azzal a veszéllyel jár, hogy túl sok kalóriát fogyasztunk és meghízunk. A cukor és a savasság ezen kívül a fogakat is károsítja.

Mennyit fogyasszunk?

Kis mennyiségben ezeknek az élelmiszereknek is megvan a maguk helye a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Egy adag megfelelhet például az alábbiaknak:

  • egy sor csokoládé,
  • 20 gramm kenhető csokikrém,
  • 3 kis keksz
  • egy kis maroknyi (30 gramm) sós snack vagy
  • egy pohár (2-3 dl) cukros ital

Egy felnőtt számára ajánlott napi cukorbevitel: maximum 50 gramm.

100 kalóriás falatok

Néhány példa az élelmiszerek cukortartalmára (1 kockacukor körülbelül 3 gr)

  • Egy tábla 100 grammos tejcsokoládé : 50 gramm cukor (=16,5 kocka)
  • 100 gramm keksz (12 darab) : 77 gramm cukor (= 25,5 kocka)
  • 1 db 5 dl-es Indian Tonic ital : 44 gramm cukor (=  14,5 kocka)
  • 1 üveg 5 dl-es kóla : 42 gramm cukor (= 14 kocka)

Az olyan cukrozott italok fogyasztása, mint a kóla, a limonádé vagy a jeges tea hozzájárulnak az elhízás terjedéséhez. Bár a (gyümölcsre utaló) elnevezése alapján a néhány szénsavas üdítőben megtalálható fruktóz egészségesebbnek tűnhet, mint a rendes cukor, valójában ugyanannyi üres kalóriát tartalmaz, továbbá intoleranciát is okozhat. (A fruktózszirup olcsó kukoricakeményítőből készül vegyi eljárással.) Könnyen vezethet ezen felül súlytöbblethez és a vér zsírszintjének növekedéséhez is.

Az életkornak megfelelő étrend

Gyermekek és fiatalok

Kinőve a csecsemőkorból a gyerekeknek, csakúgy, mint a szüleiknek, változatos, tápanyagokban gazdag ételekre van szükségük – azonban koruknak és méretüknek megfelelő adagokban. Még növekedésben vannak, étvágyuk ehhez mérten jelentősen váltakozhat.

A gyerekeknek nincs szükségük külön a számukra tervezett élelmiszerekre, noha néhány élelmiszer nagy vonzerőt gyakorol rájuk színes és az éppen aktuális mesefigurákkal díszített csomagolásával. Más termékek megpróbálják a szülőkkel elhitetni, hogy a mesterségesen hozzáadott vitaminok elengedhetetlenül szükségesek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez.

Pedig a gyerekeknek semmi másra nincs szükségük, csak változatos és ízletes táplálékra – ami egyben a pénztárcánkat is kíméli.

Idősek

Alapvető tápanyagigényünk nem változik a korral. A kiegyensúlyozott táplálkozás, mértéktartó, de rendszeres mozgással párosítva segít az izom- és csonttömeg fenntartásában, a csontritkulás megelőzésében, és így lehetővé teszi, hogy a lehető legtovább önállóak maradjunk. Vitamin-, ásványianyag-, és rostigényünk öregkorban is változatlan, sőt bizonyos helyzetekben még több is kell belőlük.

A fehérjeszükséglet kissé megnő, viszont miután a szervezet lassabban működik és ez gyakran mérsékeltebb fizikai aktivitással is párosul, kalóriából kevesebbre van szükségünk. Hasznosabb hát, ha a testünk jelzéseire hallgatunk, és olyan ételeket fogyasztunk, melyek tápanyagértéke magas, sok rostot és vizet tartalmaznak, mintsem hogy süteményekkel, cukros italokkal, alkohollal és egyéb kalóriadús ételekkel tömnénk magunkat.

És mit tegyünk olyankor, ha túl fáradtnak érezzük magunkat ahhoz, hogy főzzünk? A két napra előre elkészített ételek, a fagyasztott zöldségek és zöldséglevesek segítségével nagyobb erőfeszítés nélkül is készíthetünk egészséges ételeket. És miért is ne hívhatnánk meg a barátainkat vacsorára, akár csak úgy ötletszerűen az utolsó pillanatban is? A közösen elköltött étkezésnek minden korban nagy fontossága van.

TudatosVásárló.hu tanácsa

Kisebb háztartás esetén figyeljünk arra, hogy a háztartás méretének megfelelő kiszerelésű élelmiszereket vásároljunk. Így azok nem fognak sokáig felbontva állni és nem kell kidobnunk a megromlott ételeket sem.

 

Forrás: FRC

Kép: FRC, dreamstime

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás