fbpx

Tanácsok gyógynövények gyűjtéséhez

A boltban készen kapható termékek mellett vagy helyett érdemes saját gyűjtéssel is próbálkozni. Íme néhány tanács, mit, hol és hogyan gyűjtsünk, vagy éppenséggel ne gyűjtsünk.

Hol?

A megfelelő lelőhely felkutatásánál az első lépés az, hogy előre tájékozódunk, melyik növényt hol érdemes keresnünk. Ha ez megvolt, és elindulunk a gyűjtőútra, vigyünk magunkkal növényhatározót a felismerés megkönnyítésére!

Lelőhely tekintetében alapvető kritérium a tisztaság. Közvetlenül autóút, műtrágyával és permetezőszerekkel kezelt szántó vagy szemetes mellett, gyomnövényekkel teli helyen ne gyűjtsünk gyógynövényeket!

Szeretnéd tudni, hogy melyik gyógynövényt mire használhatod? Gyógynövény adatbázisunkban számos növény közül kereshetsz különböző szempontok szerint.

Fontos szempont még, hogy a keresett növény az adott helyen nagyobb mennyiségben forduljon elő. Erre azért van szükség, mert – amint azt látni fogjuk – a gyűjtés alapvető etikai szabálya, hogy egy helyről a növények legfeljebb negyedét-ötödét gyűjtsük be, biztosítva számukra a túlélés esélyét.

Érdemes a gyógynövényeket minél nagyobb területről, több lelőhelyről begyűjteni, mert így a szennyezettség veszélye is csökken.

 

Mikor?

A napszak fontos szempont a gyűjtésnél, főleg, ha az adott növényt virágzáskor kell szedni. Legmegfelelőbb a délelőtt, mert délutánra sok virág kifakul, összezáródik; ilyenkor kevésbé lesz jó minőségű a begyűjtött növény.

Időjárás szempontjából legjobb a derült, napos vagy enyhén felhős, szélcsendes idő. Az esős időben gyűjtött növények magukba szívják a nedvességet, hatóanyagaik és aromáik felhígulnak, és szárításuk is körülményesebb.

Virágok: mivel rendszerint a bimbós vagy frissen kinyílt példányok hordozzák a legtöbb hatóanyagot és gyógyerőt, a gyűjtést érdemes a fő virágzás első felére ütemezni. Fonnyadt virágot, fejlődőfélben lévő termést viselő növényt ne gyűjtsünk!

Levelek: virágzás előtt vagy még virágzás alatt gyűjtsük őket, amikor már fejlettek, de még nem öregedtek el. A fák leveleit kifejlett, de még zsenge, halványzöld állapotban érdemes leszedni (áprilistól júniusig).

Gyökerek: mivel a kétnyári és évelő növények tartalékaikat itt tárolják, ezeket a növényrészeket ősz végén, illetve kora tavasszal gyűjtsük.

 

Hogyan?

  • Ügyeljünk a begyűjtött növények épségére! Foltos, gombás, állatok által megrágott, fonnyadt növényeket ne gyűjtsünk!
  •  Annyit gyűjtsünk be, amennyit biztosan fel is tudunk dolgozni!
  • Adott lelőhelyről csak a növények negyedét-ötödét gyűjtsük be!
  • Gondoskodjunk arról, hogy az egyes példányoknak reális esélye maradjon a túlélésre: a virágokból, levelekből csak néhányat szedjünk le! Továbbá, csak annyira csonkítsuk meg a növényt, amennyire feltétlenül szükséges – ha például egy cserje virágát vagy levelét gyűjtjük, felesleges letördelnünk az ágait. Az ősszel vagy kora tavasszal kiásott „alvó” gyökerek harmadát-negyedét vágjuk le, a többit temessük vissza! Vastagabb vagy fás szárú növényeknél mindenképp használjunk éles kést vagy metszőollót, hogy ne okozzunk roncsolt, nehezen gyógyuló sérüléseket!
  • Ne gyűjtsünk védett területeken – ezeket általában tábla jelzi. A védett növények gyűjtése értelemszerűen tilos, és 2000-től 50 000 Ft-ig terjedő bírságot, vagy akár egy évig terjedő börtönbüntetést is vonhat maga után.
  • A növényeket papír- vagy vászonzacskóba gyűjtsük, hogy elkerüljük a befülledésüket, és óvjuk őket a tűző napsütéstől. Harmatos vagy esőáztatta növényeket ne szedjünk, mert körülményes a szárításuk!
  • Gyűjtés után minél előbb szállítsuk haza a növényeket, és kezdjük meg a szárításukat, feldolgozásukat!

 

Kép [cc] isamiga

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás