fbpx

| Léderer Sándor

Tanúsítványokkal a környezetért – FSC bútorok lelőhelyei

A kilencvenes években évente magyarországnyi területtel csökkent az erdők területe a Földön. A fenntartható erdőgazdálkodást tanúsító termékcímkézési kezdeményezések a fogyasztókat hívják segítségül a folyamat megállításához.

Az erdőirtás az ipari forradalommal lett igazán jelentős a fejlett országokban. A nyersfa sok helyütt hiánycikké vált, az ár emelkedett, a rönköket messzi erdőkből kellett a feldolgozóüzemekbe szállítani. Napjainkban a fenntartható erdőgazdálkodás a kitermelés-újratelepítés egyensúlya mellett főleg a klímaváltozás, illetve a veszélyeztetett élőlények védelme miatt vált fontossá. A háttérben továbbra is a nyugati országok által támasztott kereslet áll, csakhogy a kitermelés súlypontja időközben a hatalmas esőerdőkkel rendelkező kevésbé fejlett államokba tolódott át.

A legismertebb fenntartható erdőgazdálkodást minősítő szervezet, a Forest Stewardship Council (FSC, Erdőgondnoksági Tanács) 1993-ban alakult, hogy globális szinten lépjen fel a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. Azóta már létezik brit, finn, német, maláj, indonéz és brazil minősítési rendszer is, de ezek csak egyes országok területén tevékenykednek. Globális rendszerré növekedett viszont az európainak indult Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC, Erdőhitelesítési Rendszerek Jóváhagyási Programja) is. Az FSC és a PEFC együtt körülbelül harmincnyolc Magyarországnyi területet minősít, a világ erdőinek legfeljebb nyolc százalékát. 

 

Mitől fenntartható a faáru?

Itt találsz fenntartható bútorokat
A Tudatos Vásárló megkereste a nagyobb bútor- és barkácsáruházakat, hogy megtudja, milyen FSC minősítésű termékeket forgalmaznak. A válaszok nem mindenhol voltak egyértelműek, vásárláskor figyeld a terméken vagy a csomagoláson elhelyezett FSC jelet!
Bauhaus szakáruházak: Sophia fa kerti bútor, Kati fa kerti bútor, Rosanna fa kerti bútor, Yasmin fa kerti bútor, Moni fa kerti bútor, Casablanca fa kerti bútor.
Kika: Carina asztal, Carina pad, Carina balkonasztalok, Despina asztalok, Despina fix asztal, Despina fix szék, Despina karfás pad, Despina karfás székek, Carina nyugágy, Despina nyugágy, Despina összecsukható asztal, Carina padok, Carina balkonszékek. Praktiker: eukaliptusz és tíkfa kerti bútorok, valamint PEFC minősítésű fürdőszoba- és beltéri bútorok.
A honlapjuk tanúsága szerint találunk FSC kerti bútort a Landmann Hungáriánál , a JYSK-nél és a Fantasteak-nél.

A vállalattól kapott információ alapján nem forgalmaz FSC-s bútorokat az OBI, nem kaptunk egyértelmű választ az IKEA-tól, és nem válaszolt megkeresésünkre a Baumax és a Domus.

Az FSC és a PEFC felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszereket üzemeltet. Ezek szavatolják, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett területeken biztosítani kell a dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülését is.

Ahhoz, hogy a fogyasztó például egy FSC minősítésű papírból készült könyvet olvashasson, az alapanyagnak számos minősítésen kell átesnie. Mindenekelőtt kell egy FSC minősítésű erdő. Az itt megtermelt fát tanúsított erdőgazdaságnak kell kitermelnie. A farönköket minősített faüzembe szállítják, ahol minősített papíralapanyag készül belőle. A sok minősítés célja, hogy a terméklánc egyetlen pontján se kerüljön tanúsítás nélküli alapanyag a végtermékbe. A minősített papírgyár végül FSC tanúsítvánnyal ellátott papírt szállít a szintén ellenőrzött nyomdába, ahol elkészül az FSC jelzésű könyv.

Ezt a terméket azzal a tudattal olvashatjuk, hogy gyártásához nem üldöztek el őshonos erdőlakókat, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem. A kitermelés során betartottak minden törvényt és szabályt, a kivágott fák helyére újakat telepítettek. Az alapanyagokat feldolgozó üzemek nem szerződtek illegális fakitermelőkkel vagy ilyen forrásból származó alapanyagokkal dolgozó beszállítókkal, továbbá a gyártás, illetve kereskedelem során is követték az FSC szabványait és előírásait.

Hasonlóan működik a PEFC rendszere is, de természetesen léteznek különbségek. A termékteszteléssel foglalkozó német Stiftung Warentest legutóbbi, 2002-es összehasonlításában az FSC működését jelesre, a PEFC-ét viszont csak elégségesre értékelte. A fogyasztóvédők a PEFC előírásait kevésbé szigorúnak tartották – például a növényvédő szerek alkalmazásában –, és rámutattak, hogy előírásaik betartását az erdőkben csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

 

Jobb választás

A tanúsítványokat érő gyakori kritika, hogy a szóban forgó minősített erdőterületek jelentős része Európában és Észak-Amerikában található, ahol a törvény eleve szigorúan szabályozza a gazdálkodást, így viszont éppen a világ legveszélyeztetettebb erdőinél nincs megfelelő ellenőrzés. Az elmúlt években pedig külön társaság alakult az FSC tevékenységének figyelésére. Az FSC Watch olyan eseteket derített fel, amikor a szervezet illegálisan kiirtott erdők helyén létesült ültetvényeket is minősített, vagy átsiklott különféle szabálysértések felett. Ma már az FSC egyik alapítója is az FSC-figyelők közé tartozik. Simon Counsell a brit Ethical Consumernek nyilatkozva az egyik legfőbb problémának azt nevezte, hogy az FSC már nem saját maga ellenőriz, hanem kiszervezi a minősítést különféle cégekhez. A kritikák ellenére a nemzetközi környezetvédő szervezetek jelentős része támogatja a minősítő rendszereket, mivel ez szerintük még mindig előrelépés a csupán államilag ellenőrzött erdőgazdálkodáshoz képest.

Magyarországon az FSC az elterjedtebb, jelenleg harmincnégy cég rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, köztük a Mecseki Erdészeti Zrt., a Nyírerdő Zrt., a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt., illetve a Zalaerdő Zrt. erdőgazdaságok. De ez a százharmincöt erdészetnek csak a töredéke.

A PEFC emblémát öt vállalat használhatja. A tanúsítvány magyarországi ismertségét valószínűleg növelni fogja, hogy 2010 áprilisában a legnagyobb példányszámú gazdasági hetilap, a HVG egész oldalas hirdetésben jelentette be, hogy ezentúl PEFC minősített papírra nyomják. A tanúsítványok száma elég szerény, ahhoz képest, hogy Svájcban 450 vagy Olaszországban 650 cég szerepel az adatbázisban. Az FSC-nek nálunk nincs nemzeti szervezete, külön magyar szabályozás sem létezik, ezért Magyarországon a nemzetközi előírások érvényesek. „Mivel ezeknek a magyar törvények többnyire megfelelnek, a bonyolult eljárás miatt valószínűleg nem kerül sor helyi minősítés kidolgozására a közeljövőben” – tájékoztatta a Tudatos Vásárlót Gálhidy László, a WWF szakértője.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin Otthon című számában.

 Kép [cc] leofreitas

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás