fbpx
cleaning

| Tudatos Vásárló

Ha takarítasz, olyan, mintha cigiznél

Egy több évtizedes vizsgálat először mutatott határozott összefüggést a háztartási takarítószer-használat és a gyengébb légzésfunkció között.

Korábban megírtuk, hogy kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között, mint ahogy arról is beszámoltunk, a háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet. Egy amerikai kutatás nemrégiben arra is fényt derített, hogy a gépkocsihasználat mellett a levegőszennyezés egyik legjelentősebb oka a háztartásokban a levegőbe kerülő vegyi anyagok.

A háztartási vegyszerek használatának egészségügyi veszélyeiről egyre több információnk van, ehhez tesz hozzá a norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett 20 éves vizsgálat, amely megállapította, hogy a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet, mintha napi 20 szál cigarettát szívunk el.

A vizsgálat 6230 résztvevője a világ 22 különböző pontjáról érkezett. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, milyen gyakran használják a tisztítószereket, ezek után pedig megvizsgálták a légzésfunkciójukat.

A tanulmány megállapította, azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, ill. akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve gyengébbek, mint nem takarító társaik. Ugyanez a tendencia nem volt megfigyelhető a férfiaknál. A szerzők nem adtak magyarázatot erre a nemi különbségre, habár kevesebb férfi vett részt a vizsgálatban, és kisebb arányban voltak jelen azok a férfiak is, akik a munkájukkal kapcsolatosan takarítanak.

Az Európai Közösség Légzőszervi Felmérésének célja, hogy többet tudjunk meg a tisztítószerek használatának hosszú távú hatásairól.

Az eredmények alapján a szerzők azt feltételezik, hogy a tisztítószereknek való kitettség hosszú távon káros lehet a nők egészségére. Tény, hogy 10-20 évnyi takarítás hatásai ugyanolyan károsak lehetnek, mintha ugyanezen időszak alatt naponta egy csomag cigarettát elszívnánk.

Napjainkban egyre tisztábban látjuk, hogy összefüggés van a tisztítószer-használat, valamint az asztma és más légzőszervi problémák között. Ez azonban az első tanulmány, amely a tisztítószerek hosszú távú használatának hatásait vizsgálta.

Mit tegyél?

Ha nincs erőd a részletekre figyelni, ezt az 5 tisztítószerfélét kerüld:

1. légfrissítők, 2. illatosított termékek, 3. rovarirtók, 4. klórtartalmú fertőtlenítőszerek, 5. vécé-fertőtlenítők. Hogy mi velük a baj, arról részletesen itt olvashatsz.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás