fbpx

| Bauer Beáta

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Takarékoskodj zölden!

Ha a spórolásról csak a silány minőségű termékek ugranak be, érdemes átnézned a környezetbarát oldalra is. Nem kell azonnal a bioboltok méregdrága kínálatát felvásárolni ahhoz, hogy zöldnek mondhasd magad. Bemutatunk néhány pénztárcakímélő és egyben környezetbarát tippet.

Spórolni lehet úgy is, hogy teljesen minimalizálod az igényeidet, nem használsz mobiltelefont, sem bakkártyát, addig hordasz egy cipőt, míg leválik a talpa, és ügyet sem vetsz néhány lyukra az évek óta hordott pólón. Sokszor viszont az is elég, ha ésszerűen átgondolod, mik a valódi igényeid.

Takarékoskodni jó, mert kevesebbet költhetsz, mint amit megkeresel, és a fennmaradó pénzt félre tudod tenni, vagy arra használhatod, ami igazán fontos: befekteted, vagy kifizeted a tartozásaidat. Azért is jó mert, minél kevesebbet költesz, annál kevesebb pénzt kell keresned. Ez pedig kevesebb pluszmunkát jelent. És hidd el, a fennmaradó idő túlköltekezés nélkül sem fog szürkén telni!

Hogy mindeközben az egészséged és a környezeted is óvhatod, már elég ok arra, hogy racionalizáld a kiadásaidat. Kevesebb stressz, több minőségi időtöltés, kevesebb betegen töltött idő és nagyobb költséghatékonyság. Valójában csak egy kis megelőzésre van szükség: étkezz egészségesen, és mozogj! Egyszerűen és hatékonyan.

Fogyassz kevesebb készételt! Az instant ételek általában drágák, silány minőségűek, a hozzáadott vegyszerek (pl. tartósítószerek) miatt pedig egészségtelenek is. A rengeteg felhalmozódó csomagolóanyag pedig csak még elrettentőbbé teszi őket. Ha nagyon kevés időd van főzni, akár negyed órás recepteket is találhatsz a neten (egytálételek, saláták, tésztaszószok), érdemes utánanézni!

Számos gasztroblogon vagy receptes honlapon kifejezetten kezdőkre, vagy időszűkében lévőkre is gondolnak. Nézz szét például itt:
Tejutazás
Chilli&Vanília
Fűszer és lélek
Mindmegette

Menj kempingezni! Nem kell minden évben elvinni a családodat Egyiptomba vagy a tengerpartra ahhoz, hogy jól érezd magad. Ha külföldi út helyett itthon kempingeztek, nem csak töméntelen ingyenes szórakozásban lesz részetek, hanem jóval több pihenésben is, mintha látványosságokat hajszolnátok, és napokat töltenétek utazással.

Hagyd abba a dohányzást! Nem a legkönnyebb módja a spórolásnak, de sokan megtették már, ami bizonyítja, hogy lehetséges! Nem csak a cigaretta árát vonhatod le a költségeidből, hanem a hosszútávon jelentkező hatalmas gyógyászati kiadásokat is. Érdemes kiszámolni, mennyit költesz dohányázásra egy évben!

Kösd ki a kábeltévét! Éves szinten nem kis megtakarítást jelent, ráadásul így marad idő más tevékenységekre: olvasni, beszélgetni vagy tenni egy kört a szabadban. Csak nyerhetsz vele!

Nem kell minden nap öt korsó sört legurítani. Ha csak napi egy-két sört fogyasztasz, havonta máris túl nagy összeget költesz alkoholra. Van, aki ezen is túlmegy, és ez a káros szokás nagyon sok pénzt tud felemészteni. Rengeteget spórolhatsz azzal, ha csak alkalmanként, ünnepekkor vagy néha baráti körben fogyasztasz alkoholt.

További spórolási tippjeink:
Hogyan kerüljük el a túlköltekezést >>>
Csökkentsük a kiadásainkat: kockás füzet vagy szoftver >>>
Spórolás A-tól Z-ig >>>

Megtakarításban és életmódzöldítésben segítségedre lehet az Ökofitnesz. Vállalj be néhány kihívást, és versenyezz másokkal!

Kevesebb édesség is elég. A különböző desszertek és nassolnivalók üres kalóriát jelentenek, és sok pluszköltséggel járnak. Nem csak termékek árával, hanem megromlott egészségünkkel is fizetünk értük. Szó sincs teljes tiltásról, elég, ha egy kicsit visszaveszel az édességfogyasztásból, és máris sok pénzt és kalóriát spóroltál.

Főzz előre! Ha csak egy szabadnapod van a héten (vagy akár hónapban), főzz nagyobb mennyiségű ételt, és külön adagolva dobozban tedd a mélyhűtőbe! Persze ez a manőver csak alkalmanként megvalósítható, de ha sikerül, sok idő- és pénzmegtakarítást jelent. Megmenthet attól, hogy készételekhez nyúlj, ha nagyon éhes vagy, de túl fáradt főzni.

A mozgás ingyen van! Nem muszáj méregdrága, speciális jógaórákra költeni, sem pedig megvenni az éves kondibérletet. Kis kitartással vagy motiváló baráti körrel könnyedén beépíthetsz új mozgásformákat a mindennapjaidba. Keress olyan mozgásformákat, amelyek olcsón kivitelezhetők, és nincs szükség hozzájuk különleges eszközökre! Már azzal is tehetsz az egészségedért, ha heti 2-3 alkalommal gyalog vagy bringával mész a munkahelyedre.

Kevesebb húst! Sokat lehet spórolni a vegetáriánus életmóddal, de húsevőként különösen figyelni kell arra, milyen húst vásárolsz. Nem érdemes gyenge minőségű, intenzív tartásból származó készítményeket venni, így ha nem akarod feladni a húsevést, próbáld meg heti pár alkalomra redukálni. Az így megspórolt pénzből kifogástalan minőségű hústermékhez juthatsz.

Csoportosítsd az ügyeid! Ahelyett, hogy naponta akár többször is nekiindulsz hivatalos teendőket intézni, csoportosítsd őket heti egy napra! Ha alaposan megtervezed az útvonalat, sok benzint és időt nyertél. Próbáld meg online rendezni a befizetéseid, így is megspórolhatsz pár kört a városban.

 

A cikk a Zenhabits és a Happyshopper összeállítása alapján készült.

Kép[CC] justmakeit

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás