fbpx

| Barotányi Zoltán

Szőrmentén: szőrtörténeti áttekintés

A szőrök, szőrfélék léte, szükségessége, esztétikuma, higiéniája, evolúciója körül nem csitulnak a viták. Ez azért is különös, mert a szárazföldi emlősök közül az ember az egyik – ha nem éppen „a” – legcsupaszabb. 

Az evolúció kutatói többnyire azt állítják, hogy az emberelődöknél még dúsan tenyésző szőrzet megritkulása éppen a nyílt szavannákon lezajló végső fejlődési fázisban, a felegyenesedés után történt. Álló helyzetben ugyanis a trópusokon magasan delelő nap pusztán a fejünket éri veszélyes szögben. Éppen ezért maradt meg fejünkön a haj – a fodrászok nagy-nagy örömére.

A maradék testszőrzet már annál egyenlőtlenebbül oszlik meg a két nem között: bizonyos formái, melyek egyben a szexuális érettségre utalnak, ritka kivételektől eltekintve csak a férfiaknál fordulhatnak elő. Most gondoljunk csak a pofaszakállra… Igen ám, de a nemi érésre egészen más jellegű pamacsok is utalnak. A hónalji bozontok és az intim szőrzet, avagy fanszőrzet terén nem fukarkodott a természet egyik nemmel sem.

Ez pedig a kozmetikai iparnak biztosít prosperitást. Ha akár csak kutyafuttában szemügyre vesszük a divat sokszor ciklikus hullámzását, látni fogjuk, hogy a szőrökkel való bánásmód nem pusztán esztétikai kérdés. Mindig vannak hatalmi, kulturális, kultikus-vallási vonzatai. A szőrhöz való viszony egyben precíz lenyomata annak is, miként kezeli a társadalom a testet, a szexualitást és a nemi szerepeket.

 

Szőrtől a bőrig

Mert hiába irtják manapság egyforma dühvel valamennyit, a szőrfélék az idők folyamán más-más elbírálás alá estek. Az intim szőrzet például sok esetben takarandó dolog volt. Olyannyira, hogy a klasszikus görög-római és keresztény mintákat követő európai művészetben meglehetősen sokáig ritka kivételnek számított az ilyen bozont még stilizált megjelenése is. (Kivételként lásd Michelangelo Dávidját.)

A sokak által hitt és terjesztett, mások által azonban kétkedve fogadott anekdota szerint John Ruskin, a XIX. század ismert angol művészetkritikusa a nászéjszakájáig csupán klasszikus műalkotások alapján szerezte ismereteit a női testről. Ezért aztán borzadva ismerte fel, hogy felesége, Effie bizony ott is szőrös, ahol a megszokott nőábrázolásokon merő simaság látható, s az ifjú arát, torzszülöttnek vélvén, eltaszította magától. 

Még ha e történet nem is más, mint szellemes mese a viktoriánus stupiditásról, ne felejtsük el, mekkora döbbenetet keltett a maga idején Goya Meztelen Mayája vagy jóval később Courbet A világ eredete című, ennél jóval kitárulkozóbb műve. Igaz, ezen már nem csupán a fanszőrzet, de a komplett vulva is látható. S miközben a modern művészet mind kendőzetlenebbül ábrázolta a szőrpamacsokat (gondoljuk csak Modigliani aktjaira), a múlt század elején elkezdődik a szőrök eltüntetése, de immár a való világban.

 

Nem volt ez persze előzmények nélküli: a szőrtelenítés ismert praxis volt az egyiptomi, a görög, majd a római kultúrában is. Férfiaknál és nőknél egyaránt. Később a muszlim világban részben kultikus okokból gyakorolták a szőrtelenítést, s hasonló példákat hozhatunk fel az indiai, a kínai vagy a japán kultúrtörténetből is. Ehhez képest az intim szőrzet mifelénk, a keresztény Európában egyszerre számított tabunak és a vágy titokzatos tárgyának. Korántsem ritkították, sőt a XVIII. századtól elterjedt az intimfodrászat – mindkét nemnél! Mi több, kora viktoriánus úriemberek körében a fetisizmus sajátos formájaként kedvelt szokássá vált az imádott kedves intim fürtjeinek tüntető viselete, mondjuk, a kalapra tűzve.

Ugyanezt mondhatjuk el a hónaljszőrről is. Míg a muszlimoknál Mohamed óta kötelesség a hónaljszőrzet rituális eltávolítása, addig a nyugati világban először az első világháború alatt mutattak be borotvált hónaljú modelleket angol és amerikai képeslapok. A hónaljszőr-eltávolítás azután jól ismert karriert futott be – emellett egy fedetlen (s mind fedetlenebb) végtagokkal mutatkozó társasági hölgynek a kar- és lábtépésről sem illik elfeledkezni.

 

Bozótirtás

Az 1990-es évekig az intim szőrzetet megkímélte a divat, ám egyre inkább a csupaszság vagy legalábbis az egyetlen vékony, függőleges csíkot meghagyó brazil fazon lett a norma. Nem utolsósorban a fürdőruhák zsugorodása és a tangák népszerűsége miatt. Mi több, nemcsak a nők, de a férfiak számára is! A divaton s a puszta esztétikumon kívül szokás más érveket is felhozni.

A szőrtelenség könnyed, fesztelen érzéssel jár, megkönnyít bizonyos orális szexuális praktikákat, no és higiénikus, hiszen a bozót miazmák búvóhelye. Ez utóbbira persze ugrani szoktak a bőrgyógyászok: szerintük a gombásodásra való rendkívüli hajlamot leszámítva nincs olyan egészségi probléma, amelyre megoldás lenne a csupaszság. Sőt, s ezt már szexuálpszichológusok is megerősítik, van abban valami beteges, hogy egy társadalom tagjai tömegesen szabadulnak meg a nemi érettséget jelző szőrzettől.

Ha egy etológust vagy evolúciókutatót kérdezünk, az nagy eséllyel arról beszéln, hogy a most irtandó intimszőrzet nem véletlenül maradt fenn. A fanszőrzet nem csupán az ivarérettséget jelzi, de speciális feromonok hordozója, és védi is az intimzónát a fertőzésektől. A dolog tehát éppen fordítva áll, mint ahogy a szőrmentesítő ipar szószólói állítják.

Akad, aki szerint a szőrtelenítés éppen attól óvna minket, hogy a feromonnal átitatott szőrök sűrűjében megvaduljunk és egymásnak essünk. Azaz épp a szexualitás társadalmi kontrolljának újabb fejezetét éljük meg. Egy biztos: az európai divatot nem a próféták szavai mozgatják. Könnyen lehet, hogy a fürdőszobaablakon kihajított szőr idővel „ajtóstul” tér vissza.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában.

Kép [cc]: Wikimedia Commons (Francisco de Goya: la Maja desnuda)

****

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre.
Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk! 

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás