fbpx

| Markovics Vera

Erre figyelj hidratáló krém vásárlásnál

Az évek múlásával a bőr víztartalma fokozatosan csökken. Egyszerű praktikákkal és megfelelő krémekkel javíthatjuk a bőr állapotát. Kozmetikus szakértőnk tanácsa hidratáló krém vásárláshoz. 

Míg normál esetben a bőr felszíni rétegei akár 25% vizet tartalmaznak, bőrszárazság esetén és idős korban ez az érték 10% alá is süllyedhet. A bőr természetes vízmegkötő-, és zsíranyagainak az összetétele meghatározza a  bőr víztartalmát.

Amikor a bőr legfelső szarurétegének természetes vízmegkötő rétege ( =NMF) és lipidköpenye a korral, vagy bizonyos okok miatt (betegség, pajzsmrigy-probléma, hormonzavar, mosóanyagok túlzott használata, napimádat…) lassan, vagy hiányosan termelődnek újjá a bőr vízhiányossá (dehidrálttá) válik.

Az elveszített nedvességet nem csak a ráncok és a száraz bőrérzet miatt érdemes pótolni. A tapasztalat szerint a megfelelő víztartalmú bőr jobban befogadja egy krém hatóanyagait, mint a száraz.

 

A nyúlós, petyhüdt bőr mélyrétegű vízhiányt jelez

Ez leginkább alkati tulajdonság, azonban kifejlődését külső tényezők is elősegítik:

·         higroszkópos anyagokkal (10% feletti glicerin tartalom) készült kozmetikumok rendszeres használata,

·         túlzott szoláriumozás,

·         napimádat.

·         folyadékfogyasztás

·         a levegő nedvességtartalma

Ilyen esetekben olyan kozmetikumokat kell vásárolni, amelyekben mélyen ható vízmegtartó anyagok vannak.

Ez a cikk is érdekelhet: 

– 10 hidratáló krémet ajánlunk

 

Mi kell a száraz bőrnek?

·         víz,

·         vízmegtartó anyagok,

·         növényi olajok

·         zsírok

·         viasz  

A száraz bőrnek zsírosabb (V/O = víz az olajban) krémekre van szüksége  

A korral jelentkező felszíni vízhiány (például normál bőr, a száraz érzetű tisztátalan bőr) magas víztartalmú, hidratálókrémekkel (O/V=olaj a vízben emulziók) pótolható.

 

 

Mit keressünk a hidratálókrémek címkéjén?

A hidratáló krémekben a víz (aqua) áll az első helyen az összetevők felsorolásában (O/V emulziók). Egy-egy nappali krém, akár 70% vizet is tartalmazhat. A hidratálás valódi értékét a vízmegkötő anyagok minősége biztosítja, ugyanis a víz pillanatok alatt elpárolog, ha nincs, ami megkösse.

A glikolok, a szorbitok és a glicerin hagyományos nedvesítőszerek. Hatásuk azonban inkább csak a bőrfelszínre korlátozódik és a krémek beszáradásának megakadályozására alkalmasak.

Az aminosavak, a polipeptidek, a karbamid, a nátriumlaktát  a  mélyebb rétegekre is hatnak – mivel a bőr NMF-je is ilyen anyagokból áll -, ezért tartósabb és intenzívebb hidratálást biztosítanak az ezeket tartalmazó emulziók.

 
 

A leggyakoribb nedvességmegkötő, nedvesítő anyagok

Nemzetközi besorolás szerinti nevükön (INCI)

Agar – agar: növényi nyákanyag (vörösmoszat) – pakolásban használják, rengeteg vizet vesz fel ezért a bőr nedvesítésében van szerepe.

Fucus Vesiculosus, Algae extract: természetes anyag, gazdag proteinekben, ásványi anyagokban és vitaminokban, kiváló bőrnedvesítő, és antioxidáns.

Aloe vera Extract/Gel:  mintegy 160 biológiailag fontos anyagot analizáltak benne: ásványi anyagok, fermentek, vitaminok, aminosavak. Hidratálja a szöveteket, védőréteget alkot a bőr öngyógyuló-képességét is növeli, véd az UV-sugarak ellen.

Chitosan: a tengeri rákok kitinpáncáljából állítják elő, a hialuronsavhoz hasonló tulajdonságú, nagyon drága anyag.

Collagen: vágóhídi hulladékokból (porc, inak, bőrök) nyert nagymolekulájú szerves anyag, ezért nem tud a bőr mélyebb rétegeibe bejutni, allergizálhat. Kontrollált bio és natúr kozmetikumokban nem használható fel.

Elastin: állati eredetű – nagymolekulájú fehérje, allergizálhat. Bio és natúr kozmetikumokban nem szerepelhet. Az állati eredetű elasztin és kollagén helyettesítésére növényi eredetű (rizs, szója) proteineket és aminosavakat is felhasználnak.

Glycerin: növényi és állati zsírokból nyerik, stabilizálja a bőr barrier-funkcióját, kiváló felszíni nedvesítő (10%-ig)

Hyaluronic Acid – hialuronsav: nagy molekulájú anyag, ezért nem juthat a kötőszövetbe, a bőrön filmet képezve megköti a vizet, nagyon drága készítmény, ezért általában kis mennyiségben szerepel a krémekben. A natúr és biokozmetikumokban lévő hialuronsavat biotechnológiai eljárással állítják elő.

Lactic Acid – tejsav: bőrrokon anyag, természetes eredetű, jó vízmegkötő

Linoleic Acid – linolsav:  Növényi olajok (például argánolaj, búzacsíraolaj, csipkebogyó olaj, szőllőmagolaj) értékes anyaga, csökkenti a transzdermális vízveszteséget.

Sorbitol – cukoralkohol: növényi anyag (pl.berkenyéből)

Sucrose – növényi cukor

Urea – karbamid: szintetikusan állítják elő, bőrrokon anyag. A száraz bőr karbamid tartalma 50 %-kal kevesebb is lehet, mint a normál bőré, intenzíven befolyásolja a szaruréteg vízmegtartását, ugyanakkor nem drága anyag. A tanúsított natúr kozmetikumokban nem engedélyezik a használatát.

 

A bőr számára jelentős zsírok, olajok

Az olajok (jojobaolaj, szójaolaj…) is védik a bőrt a kiszáradástól.

A jelentősebb zsírok:

Adaps Lanae (Lanolin anhydrid) – lanolin: legalább 200% vizet is képes megkötni.

Ceramid 3 – Glycolipids +Phospholipids+Sphingolipids: ezek a hámréteg nagyon fontos nedvesség megőrző építőanyagának számítanak.

Butyrospermum Parkii / Sheabutter: más néven sheavaj kiváló hidratáló, anyagcsere-fokozó tulajdonságú növényi zsír, jobbára az igényes kozmetikumokban található.

Lecithin: javítja a bőr vízmegtartó-képeségét

Soybean Phospholipid – liposzóma: hidratál, segítségével a vízben és a zsírban oldódó anyagok a bőr mélyebb rétegeibe juttathatóak.

Equisetum arvense – zsurló: magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően növeli a bőr vízfelvevő képességét

 

Amit inkább kerüljünk

Ha

·         paraffin,

·         petrolatum,

·         vazelin,

·         mineral oil,

·         ceresin,

·         microkristalline wax,

·         polyisobutane,

·         polydecence

nevek valamelyike elől szerepel a felsorolásban, akkor jó, ha tudjuk, hogy a termék nagy mennyiségben tartalmaz ásványi zsírokat, olajokat. Ezek az olcsó kőolajszármazékok nem szívódnak fel a bőrbe.

Idősebbek nagyon száraz bőrére megfelelően emulgálva, pár százalékban egyes szakértők még megengedhetőnek vélik, nedvességet megtartó tulajdonsága miatt. A szárazérzetű, ugyanakkor pattanásos, mitesszeres bőrűek (korpás szeboreás), az érzékeny bőrűek számára azonban pórusokat eltömő, bőrlégzést, izzadást gátló hatásuk miatt meggondolandó a velük készült kozmetikumok tartós használata.

 

A szerző kozmetikus, szakújságíró. A kencefice blog szerzője. 

Kép: dreamstime.com,

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében frissült 2015-ben.  

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás