• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Szőke András a Helyi Termék Fesztiválról

2009.09.14. /

A nagy bevásárlásaink lassan felérnek egy családi színházlátogatás eseményével. Szőke Andrással beszélgettünk a vevő és eladó viszonyáról,  Feriről, a dörögdi pékről és a vidéki életről.

Ha azt mondom Helyi Termék Fesztivál, vajon ki mire gondol? Divat ma "nagytételben beszerezni". és nem csak úgy bevásárolni, azt, ami kell. Vajon az anyagiak és az idő hiánya miatt nyomulnak olyan sokan inkább a nagyáruházakba, vagy a reklámok és a színes csomagolások vonzzák a népet, mint bennszülöttet az üveggyöngy? A multi helyeken sok idegen gyömöszköli kocsikba személytelenül az árut, a kis boltokban ismerősök is vannak, és beszélgethetünk is magányosság ellen. Fesztivál fesztivált követ, mert a szórakozás feloldja a hétköznapi gondot. „Ezt a napot az úr szerezte, ujjongjunk és örüljünk benne." - mondja a  Zsoltárok könyve, és én is ezt vallom. De könyörgöm, lássuk meg közben azt, ami a lényeg!

Ez a fesztivál azért kiált, hogy ideje a helyi mikrogazdaságot támogatni. Mert az a jó, ha minden friss, ha lehet bio, lehetőség szerint nem utazik sokat a szüret és a tányér között az ennivaló, és nem a közbeiktatott „piócák" veszik el a termelők hasznát, hanem maguk fejleszthetik belőle a termékeiket. Nem lesz minden étel tele vegyszerrel, benne maradnak a vitaminok meg nyomelemek, és nem mocskolja a hurcolkodás a levegőt sem. Erről mostanában divat beszélni, de nálunk otthon természetes volt, hogy a kisboltba vagy a pékhez mentünk kifliért, természetes  volt vízkő ellen az ecet, hogy van komposztálás meg a többi. Az ember nem pocsékolja és mérgezi maga körül oktalanul a világot. Így ésszerű, nem? A Helyi Termék Fesztiválon a magányosságról szó sem lehet. Ráadásul egy-egy órás műsorral eljön a humor két nagyágyúja is. Velük beszélgettünk ezekről a dolgokról.

"Mert mások számára is fontos felhívni a figyelmet a fontos dolgokra."

A filmrendező, képzőművész, Estiskolás Szőke András őszintén beszélt a Helyi Termék Fesztiválon. Ami nem újság, hiszen Bandi mindig csakis őszintén beszél a kisember nevében. Van annyira tartalmas, hogy megengedheti magának az egyszerűséget. „Ez a rész a Szőke-rovat lenne. Kis ember kis történetei. Rövid történetek rólam, ahogy eszem, megyek. Kis film, kis élvezet. Tehát így, ezeket lehet majd itt látni, magyarul mondom, mert nem kenyerem a beszéd!„- 2007-ben indult internetes tévéje blogját vezeti be így. A mostani fejezetben sorra köszönetet mond mindenkinek, aki segített a dörögdi fesztiválon, amelynek ő volt a legfőbb motorja. Az Estiskola és az a fesztivál is kitörő sikert aratott. Reményeink szerint ez a helyi termékekkel sem lesz másként, de mit gondol erről Szőke András?

 

Mi jutott először eszébe, amikor a Helyi Termék Fesztiválról hallott?
Egy olyan kezdeményezésnek tartom, amely számomra új és kíváncsian tekintek elébe.


Miért tartja jónak a fesztivált és azt, hogy erre felhívják a figyelmet?

Mert mások számára is fontos felhívni a figyelmet a fontos dolgokra.

Fontosnak tartja a hétköznapokban a tudatosságot és a környezetünk megóvását?
Mi folyamatosan ezt tesszük, hiszen egy bakonyi kis településen élünk és az idei első Dörögdi Fesztiválon, amelyen hatvanezer ember volt jelen, külön ilyen helyszínünk is volt.


Vannak kedvenc megszokott kis üzletei? Ott van például Feri, a pék....
Falun, mint a miénk,-  hétszáz fő él itt -  minden személyes, a boltocskáink  is és az ide vonatkozó eladói kapcsolatok is. A Dörögdi Fesztivál Ősök és Esélyek Háza programjának egyik leglátogatottabb helyszíne a pékség volt, ahol a mi pékünk, Feri segítségével az oda betérők megtanulhattak kenyeret, buktát, kalácsot, pogácsát és minden más kemencében sülő, de otthon is elkészíthető pékárut sütni.

Miért jobb ízű, illatú és szebb mindig, amit ezeken az ismerős  helyeken vesz az ember?
Ebben a személyességnek és a kiszolgálásnak van érzelmileg nagy szerepe.

Van erről valami kedves története?
Épp az a műsor, amelyet három napig forgattunk Szombathelyen, és én eladó voltam valójában, de mivel ez most látható, meg kell nézni. Így egy az egyben tapasztaltam meg az eladó -  vásárlói kapcsolatot.  [Szőke Andrással mostanában különleges szerepben találkozhattak a vásárlók, ahol ezúttal nem a humorával nyűgözte le a vásárlókat, hanem egy  bolt alkalmazottjaként szolgálta ki őket. Reality-show-hoz készültek a felvételek, amelyben ismert embereknek kell boldogulniuk hétköznapi munkakörökben, eladóként, mentősként vagy sofőrként. András az üzletben állt helyt, ahol minden munkakört kipróbálhatott, bolti eladóként, árufeltöltőként és biztonsági őrként találkozhattak vele a vásárlók, de természetesen a humorát is megcsillantotta, és nem mehettek úgy el a vevők, hogy ne csalt volna mosolyt az arcukra.]

Jól gondolom, hogy a vásárlási szokásaink rányomják a bélyegüket az emberi kapcsolatainkra is?
Igen, ezzel egyetértek.

Divat ma "nagytételben beszerezni" és nem csak úgy bevásárolni azt, ami kell - talán a média hatására is.  Hogyan tudnánk ezt semlegesíteni?
Nehéz semlegesíteni, mert ezeken a helyeken a vásárlóknak ez sokszor olyan, mintha családi program lenne a bevásárlás egy multinál, akár ha színházba mennének.

A helyi termékeket vásárolva nem csak a  mikrogazdaságot, hanem az egymáshoz való viszonyunkat is fejleszthetnénk? Mit gondol erről?
Nem tudom.

A fesztiválon őszintén beszél majd a közvetlenségről. A vásárlás és emberség közvetlenségéről is szó lesz az egyórás műsorban? Mit tervez? [Az interjú a nyíregyházi fesztivál előtt készült. Szerk.]
Azt tervezem, hogy őszintén fogok beszélni, a magam módján.

 

Milyen is volt Taliándörögd?

Az idén elmaradt  Művészetek Völgye  helyett a települések önállóan szerveztek fesztivált. A taliándörögdi Szőke Kapitány-féle csodás parádé július 31. és augusztus 9. között zajlot. A tíz napos vigalom sok érdekes eseménnyel zajlott. A Klastrom színpadon komplett dzsesszfesztivált rendeztek Babos Gyulával, Harcsa Veronikával, Berki Tamással. Az Esélyek Házában  koncertek és író-olvasó találkozók, mindennap friss sütemény, és az egyik teremben Balla Demeter fotókiállítása várta az érdeklődőket. És japán meg indián sátor is volt.

Szőke András Szomjas György filmklubot és retro-sztriptíz műsort vezetett, a Godot Dumaszínházban is fellépett Badár, Litkai, Bödőcs csapat élén. De akadt kugliverseny és rádiószínház is, a  Lőke Kúrián meg a Ghymes fesztivál mellett  fellépett Hobo, Gerendás Péter, Nagy Bandó András és Dolák-Saly Róbert is, és vetítették a különös Cosma filmet. A Varázsszőnyeg nevű helyszínen India szerelmesei ismerkedhettek az odisszi tánc különböző jelentésű kézjeleivel, a dél-indiai Bharatanatyammal és a kathakkal, a jóga, hennafestés és az indiai táncművészet titkaival. A híres  ingyenes fesztiválon a családot, az esélyegyenlőséget, az emberi kapcsolatokat, hagyományokat helyezték előtérbe a koncertek és szórakozás  mellett.   

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében