• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Szobanövények: mire figyeljünk a boltban és otthon?

2009.04.15. /
Amikor a kertészetben a szobanövények között válogatunk, rendre az esztétikai szempontok a meghatározóak, a növény igényei csak ezután jönnek. Ez tulajdonképpen rendjén is van, ugyanakkor néhány dolgot nem árt tudni.

Mire figyeljünk vásárláskor?

  • Fontos, hogy a kiválasztott darabon semmilyen rendellenesség, sorvadás vagy barna folt ne legyen. Ezek a tünetek ugyanis betegségre utalnak, és amellett, hogy az ilyen példány valószínűleg nem lesz hosszú életű, a többi, már otthon lévő kedvencünket is megfertőzheti.
  • Az árudákban a cserépben elhelyezett kis lapon többnyire feltüntetik, hogy milyen gondozás kívánatos (pl. öntözés, fényviszonyok). Ha ez a lapocska hiányzik, érdeklődjünk az eladónál.
  • Általában minél kevésbé vannak színes mintázatok egy virág levelén, annál jobban viseli a fényszegényebb környezetet.
  • A nagy kaspóban lévő növények többnyire fejlettebb gyökerűek, ezért jobban tűrik a megpróbáltatásokat, mint a kisebb edényben lévők.
  • A legtöbb szobanövény kis hajtásról is szaporítható, ha ismerősnél, rokonnál látunk olyat, ami tetszik, megpróbálhatunk kérni egy szaporításra alkalmas hajtást. Ilyenkor a korábbi gazda a gondozással kapcsolatos tudnivalókkal is el tud látni bennünket.

 

Mire figyeljünk otthon?

Fény

A fényszegény helyek jelentik a legnagyobb kihívást zöld kedvenceink számára. Az északi tájolású szobákban a növények - különösen, ha a szemközt lévő házak csak minimális fényt engednek be - rendszerint még a gondos ápolás ellenére is csenevészek, vagy rövid életűek szoktak lenni.

Mesterséges fénnyel lehet ezen valamennyit segíteni, de azért ilyen helyre ne tervezzünk dzsungelt. Ráadásul a levegőből a növények fény segítségével szén-dioxidot, sötétben viszont oxigént vesznek fel. Ha nincs elég fény, akkor több oxigént használnak fel, mint amennyit megtermelnek, tehát ilyenkor a levegő „javításában" sem vesznek részt.

 

Víz

Még a vízigényesebb fajtákat is elég hetente 1-2 alkalommal megöntözni, de ez a levegő páratartalmától, és a cserép nagyságától is függ: a nagyobb cserép több vizet tud tárolni. Fontos még, hogy néhány havonta alaposan lemossuk, illetve ha poros, letörölgessük a leveleket.

Előfordul, hogy a kaspóban lévő cserepek alatt felgyülemlik a víz, amitől alulról rohadás indulhat el, a fejlődés pedig leáll. Emiatt időnként emeljük ki a cserepet a kaspóból, és öntsük ki a pangó vizet.

Lehet kapni a föld nedvességét mérő szerkezeteket, de ezek teljesen feleslegesek. Ha kétségeink vannak, elég használni az ujjunkat, vagy a szemünket: a nedves föld sötétebb, a száraz világosabb szokott lenni. Ha a helyiségben a fűtés vagy a légkondicionáló miatt száraz a levegő, azt érdemes párologtatással ellensúlyozni, nehogy a levélvégek barnulni kezdjenek.

 

Cserép, föld, ültetés

Ültetéskor a kaspóba tett műanyag cserép a leggyakoribb megoldás, mindazonáltal a terrakotta porózusabb, jobban szellőzik benne a föld, viszont látványosan kicsapódik rajta a só, és hamarabb szétmállik. Ilyenkor sem kell feltétlenül kidobni, hiszen ha összetörve más cserép aljára szórjuk, kitűnő drén réteget alkot, és megköti a fölösleges vizet.

Az általános, bárhol kapható virágföldet a legtöbb növény jól viseli: ha egyébként minden rendben, akkor elég évenként a föld felső 1-2 centijét kicserélni friss földre. Amikor viszont a gyökérzet teljesen benőtte már a cserepet, akkor érdemes kedvencünket nagyobb edénybe ültetni. Összeültetésekre az egymáshoz hasonló igényűek a legalkalmasabbak.

 

Kép [cc] pépin, dave

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében