fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szivatós páraelszívó

Kötelezettségvállalással zárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a páraelszívókat forgalmazó, s a fogyasztók megtévesztésével gyanúsított Teka elleni eljárása.

A Teka Hungary Kft. ellen azért indult versenyhatósági eljárás, mert fogyasztóknak szóló tájékoztatásaiban a páraelszívó készülékek motorteljesítmény értékének megjelölése mellett nem hívta fel a fogyasztók figyelmét arra a tényre, hogy a készülék teljesítménye a beépítés során jelentősen változhat. A páraelszívók egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy alapfunkcióját – a páraelszívást – milyen teljesítménnyel képes ellátni.

Míg az általános piaci gyakorlat szerint a motorteljesítmény értékét feltüntetik a fogyasztóknak szóló kommunikációs kampányok, terméktájékoztatók, azt már nem, vagy nem egyértelműen jelzik, hogy értéke jelentősen függhet a beépítés módjától, a főzőlaptól mért távolságtól, az elvezetésre szolgáló cső hosszától és számos egyéb, a beszerelés helyszínétől függő egyéb paramétertől. Az erről való tájékoztatás hiánya ezért alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A GVH ezen előzetes álláspontjának megismerése után a Teka Hungary Kft. Vállalta, hogy minden új katalógusában termékeivel kapcsolatban megjelöli

  • a maximális légszállítás (m³/h),
  • a szabad kivezetéssel történő légszállítás (m³/h), valamint
  • az UNE EN 61591 szabvány szerinti légszállítás (m³/h)

adatait is, valamint tájékoztatja a fogyasztókat arról, hol találnak teljes körű tájékoztatást a páraelszívók technikai adataival kapcsolatban, s erre kereskedelmi partnereit is felkéri. A vállalkozás továbbá azt is vállalta, hogy 2008 júliusáig bezárólag egy alkalommal, egyoldalas tájékoztató közleményt tesz közzé a páraelszívókról a Lakáskultúra, az Otthon, a Szép Lak, valamint a Konyha és Fürdő című magazinokban az aggályos tájékoztatási gyakorlat piacról történő kiiktatása és az általános fogyasztói tájékozottság és tudatosság fejlesztése céljából, a termékjellemzők érdemi és informatív bemutatása valamint a fogyasztók teljesebb körű tájékoztatása érdekében.

A GVH megítélése szerint a versenyhez fűződő közérdek leghatásosabban a felkínált kötelezettségvállalások elfogadásával és kötelezővé tételével biztosítható, ami egyben iránymutató lehet a versenytársak részére is. Ezért nem szabott ki bírságot, de ha utóvizsgálatai nem igazolják a kötelezettségvállalás teljesülését, érdemi bírságot szab ki.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás