• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Szintetikus tisztálkodószerek, tusfürdők

2005.03.08. /
Ma már szintetikus tenzidekből valamint a hagyományos szappan és tenzidek keverékéből is készítenek tisztálkodószereket. Szappanhoz hasonló csomagolásban, vagy folyékonyan (tusfürdők) kerülnek forgalomba.

Ezek csak minimálisan változtatják meg a bőr savköpenyét, s kemény víz hatására sem képeznek irritáló sókat. Általában intenzívebben tisztítanak. Hátrányuk viszont, hogy a bőrt jobban szárítják, mint a szappan. Ezt zsírosító anyagokkal próbálják ellensúlyozni.

Habfürdők, tusfürdők jellemzője
A ma divatos tusfürdők, habfürdők általában drágábbak a szappannál. Mivel a bőr savas ph-áját nem változtatják meg, nem puhítják a bőrt, tartós és túlzott használatuk következtében a szaruréteg megvastagodhat, s ez is oka lehet az egyre gyakoribb szőrtüszőgyulladásoknak. A tusfürdők, habfürdők használatánál különösen vigyázni kell a mennyiségre, s hogy ne maradjanak a bőrön. Minél jobban habzik egy tus-, vagy habfürdő annál jobban szárít. A mosóerő viszont nem feltétlenül függ a habzástól. Gyakori használatuk következtében nagyon fontos vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak a bőrből, s akkor a bőr felső rétegei könnyen kiszáradnak. A száraz és érdes bőr nemcsak esztétikailag kifogásolható, különféle bőrbetegségek kialakulásához is vezethet.
Aki a tusfürdőt választja, az a testápoló mellé jó teszi ha bőrradírt is vásárol. (Vagy mégis visszatér a szappanhoz).

Ha a szintetikus tusfürdők, habfürdők mellett döntünk keressük az enyhébb tenzideket  tartalmazókat: Pl. Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauroiyl Glutamate, Sodium Lauroyl Sacrosinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Cocoglucoside, az Alkylpopylglycoside (APG, vagy cukortenzid ), a Cocamidopropyl Betain, Acylglutamate, Sodium Myreth Sulfate.

Kritikus anyagok
Az egyik német, környezet- és egészségvédelmi szempontokat is figyelembe vevő tesztlap 2004. augusztusi számában a tusfürdőket is nagyító alá vette. A vizsgált 26 termék közül mindössze ötöt tudnak feltétel nélkül ajánlani a vásárlóknak. Egyharmad részük negatív minősítést kapott, mert kritikus konzerválószert, vagy allergizáló illatot (pl. Casmaran) találtak bennük.

Három készítményben ösztrogén, hormon hatású adalékanyag (Oxybenzon) is szerepelt (ez egy olyan erősen allergizáló, fényvédő anyag, amely fényérzékennyé is teheti a bőrt, s egyes kísérletek szerint a bőrön át  felszívódva májkárosító hatású is lehet). 

A 25 termék közül 22 tartalmazott Sodium Laureth Sulfat szintetikus tenzidet, amelyet erélyesen szárító olcsó habképző anyagnak tartanak. Rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, s egyes vizsgálatok szerint még a belső szervekre is veszélyes lehet. Sajnos ma még egyes babaápoló-készítményekben is találkozni lehet vele.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében