• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Szeressük a gilisztákat!

2015.04.16. /

A talajok élővilága annál gazdagabb, minél nagyobb a talaj humusztartalma. A talajban lévő ízeltlábúak, giliszták, baktériumok, gombák szinte láthatatlanul alakítják termővé a talajt.

Egy hektár jó minőségű, mély rétegű talajban akár 10-20 tonna élő gombasejt és ugyanennyi élő baktérium lehet. Ezek az élőlények szerves anyagokat bontanak le, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a növények a számukra fontos ásványi tápanyagokat fel tudják venni a gyökereikkel.

Egyes gombák és baktériumok közvetlen kapcsolatot alakíthatnak ki a növények gyökereivel, a növényektől szerves anyagot (táplálékot) kapnak, cserébe ásványi

Egysejtű algák és állatok is élnek a talajban. Az algák a felszín közelében találhatók, és ugyanúgy szerves anyagot termelnek mint a termesztett növényeink. Az egysejtű állatok főleg baktériumokkal vagy szerves törmelékkel táplálkoznak.

A talaj életében igen fontosak a szemmel szinte nem, vagy alig látható ízeltlábúak és férgek (ugróvillások, ikerszelvényesek, kerekesférgek). A gombák és baktériumok számára addig nem hozzáférhető a talaj felszínére került növénymaradvány, amíg az fel nem aprózódik és a talajba nem jut. Ezek az egészséges talajban nagy számban és változatosságban előforduló parányi állatok ebben „segítenek”: miközben rágcsálnak és fogyasztják a növénymaradványokat, előkészítik azt a gombák és baktériumok számára is. Egyben nagyon fontos indikátor szervezetek, jelzik nekünk embereknek a talajállapot változásait.

Ne feledkezzünk meg a földigilisztákról sem. Nem is gondolnánk, hogy ezekből a gyűrűsférgekből is milyen sok faj él talajainkban. A földigiliszták szerves törmelékkel táplálkoznak és gyakran feljönnek a talaj felszínére, hogy növénymaradványokat vonszoljanak a járataikba. Mindeközben a talaj porozitását növelik és az ürülékük apró morzsás szerkezetűvé teszi a talajt, mely így sokkal jobban ellenáll a csapadék talajszerkezet-romboló és  feliszapolódást okozó hatásának.

 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében