• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Szelektív hulladékgyűjtés panelházakban

2008.09.25. /
Hétfőn mutatták be Budapest első "szelektív panel" projektjét , ami a gazdagréti lakótelep egyik épületében valósult meg.

Az Öko-Pannon Kht. és a XI. kerületi önkormányzat közös finanszírozásával megvalósult projekt ötletét Szabó János debreceni vállalkozó fejlesztette ki. Lényege az, hogy a panelház lakói minden emeleten a szemétledobóban kezelőgombok segítségével választhatják ki, hogy éppen kommunális, azaz vegyes háztartási hulladékot, vagy újrahasznosítható - műanyag, vagy papír - hulladékot dobnak a rendszerbe.

Debrecenben kísérleti jelleggel már működtetnek két hasonló rendszert. A debreceni tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakók szívesen éltek a lehetőséggel. Egy lépcsőházból egy hónap alatt mintegy 4,4 köbméter újrahasznosítható hulladékot, elsősorban PET palackot, italos kartondobozt és alumínium dobozt szállítottak el.

A lakótelepek komoly potenciált jelentenek a környezetbarát hulladékkezelés szempontjából: flmérések szerint a hulladékot még nem válogatók 70%-a nyilatkozott úgy, hogy megfelelő körülmények között hajlandó lenne szelektálni a háztartásában keletkező hulladékokat.

A több mint 4 millió magyarországi lakásból megközelítőleg 800 ezer lakótelepi, amelyekben összesen 1,9 millió ember él. Budapesten a lakások 34%-a, a nagyvárosokban pedig átlagosan 43%a található ilyen, gyakran városrész nagyságú területeken.

 

Híralap: MTI

Képalap [cc] zsoltika  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében