• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Szavazz a világ legfelelőtlenebb vállalatára!

2013.01.17. /

Kizsákmányoló munkafeltételek, környezetvédelmi károk, szándékos félretájékoztatás. Részben ilyen bűnök terhelik az év legfelelőtlenebb vállalatát. A Public Eye Awards keretében 7 vállalat közül választják ki a legkártékonyabbat. Szavazz te is!

A davosi Világgazdasági Fórum már szinte tradicionális színhelyévé vált a hatalmilag túlterjeszkedett vállalatok, a társadalmi igazságtalanságok elleni véleménykifejtésnek. Nem csoda, hogy 2000 óta ezen a helyszínen adják át a Berne Declaration és a Greenpeace által szervezett díj, a Public Eye Awards díjat a világ legfelelőtlenebb vállalatának.

A jelöltekről és felelőtlenségeikről a Greenpeace blogján olvashatsz:

1. Shell: olajipari nagyvállalat
2. Goldman Sachs: pénzügyi nagyvállalat
3. G4S: őrző-védő cég
4. Repower: energetikai vállalat
5. Coal India: bányavállalat
6. Lonmin: bányatársaság
7. Alstom: energetikai és közlekedési konglomerátum

 

A „kitüntetést” az a vállalat nyeri el, amely a legtisztességtelenebbül bánik a környezettel és a társadalommal. A jelölteket a szervezők nevezik meg, közülük a netes szavazók voksai alapján véglegesedik a verseny. A tavalyi legrosszabb a Vale multinacionális bányatársaság lett. A világon második legnagyobb bányászattal foglalkozó vállalat többek között részt vett a Belo Monte gát építésében is, amely miatt 40 ezer amazonasi őslakos volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét.

A tavalyi év legfelelőtlenebb vállalata

Érdemes tanulmányozni a Public Eye szégyenfalát, a korábbi díjazottak listáját, amelyen a Walt Disney, Shell, Citigroup, Roche vagy a Bridgestone is megtalálható. Az idei jelöltek valamelyikére január 22-ig itt adhatod le a szavazatodat!

Forrás: Greenpeace blog

Kép: Public Eye hivatalos oldala  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében