fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szappanos ízű, vegyszeres szagú kókuszreszeléket vont ki a forgalomból a NÉBIH

A Lacikonyha Magyarország Kft. etette a Trafik Jam Kft. által előállított gyanús kókuszreszelékkel az embereket. A laborvizsgálaton lebukott terméket azonnal visszahívták. Akinek ilyen van otthon, ne egye meg!

A minőségi problémákon túl a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott, 2014. november 25-i minőség megőrzési idejű terméken egy allergén anyag feltüntetését is elmulasztották.

 

A vizsgálatot egy közérdekű bejelentés alapján indította a hatóság. Az eljárás során megállapították, hogy a Trafik Jam Kft. által előállított és a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott „Kókuszreszelék 100 g” elnevezésű termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, erősen idegen, szappanos ízű. A szaga is kellemetlen, idegen, vegyszeres, szappanos.

 

A laboratóriumi vizsgálat azt is megállapította, hogy a kókuszreszelék 37,4 mg/kg kén-dioxidot tartalmaz. A kén-dioxid tartalom ugyan határérték alatti, azonban ennél a mennyiségnél allergénként már fel kellett volna tüntetni a csomagoláson. Ez a visszahívott termék esetében elmaradt. Az érzékszervileg nem megfelelő termék forgalomba hozatalával, illetve az allergén jelenlét jelölésen történő feltűntetésének elmaradásával  az előállító jogsértést követett el.

 

A legtöbb fogyasztó számára a kén-dioxid veszélytelen, mivel a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik a gyors lebontásáról. Akiknek azonban a szervezetében kevés van ebből az enzimből, annál a kén-dioxid tartalmú élelmiszer fogyasztását követően émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás tünetei jelentkezhetnek. Szélsőséges esetben a kénvegyületek asztmás rohamot okozhatnak, allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is kiválthatnak.

 

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az előállítót – élelmiszerbiztonsági- és minőségi hiba miatt – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd, annak megállapítása folyamatban van.

 

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy allergiások esetében a termék fogyasztása nem biztonságos! A visszahívott terméket a fogyasztók – a szokásos eljárás szerint – a vásárlás helyére vihetik vissza.

 

A visszahívott termék azonosító adatai

megnevezés: Kókuszreszelék 100 g

forgalmazó neve és címe: Lacikonyha Magyarország Kft. (5600 Békéscsaba, Almáskerti Park 6/3.)

minőség megőrzési idő (nap/hó/év) és tételazonosító szám: 25.11.2014. L 964

csomagolás: részben áttetsző fólia zacskó, felső harmadában pálmafás fotóval, kék mezőben fehér felirattal

 

Forrás: NÉBIH
Fotó: tawest64/Flickr

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás