alap kinézet

System Messages

Az EU-csatlakozás óta az Unióba importált méz a Magyarországon termelttel együtt szabadon, ellenőrzés nélkül cserélhet gazdát. Ez melegágya lett az eredethamisításnak. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a méhegészségügy és élelmiszerbiztonság terén az Unióban évente elfogyasztott méz jelentős része bizonytalan eredetű.

Hazánkban a legtöbb minőségi probléma a boltokban kapható mintegy ötezer tonna mézzel van. A Magyar Élelmiszerkönyv előírja, hogy a mézben csak természetes anyagok lehetnek, hozzáadni semmit sem lehet, így például idegen enzimet, édességjavító gyümölcs- vagy répacukrot sem.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint a hamis mézért elsősorban a palackozók okolhatók, mert miután a termelőtől a felvásárló átveszi a mézet, a feldolgozási folyamatnál rengeteget romlik a méz minősége.

 

16 ezren foglalkoznak méhészettel

Magyarországon a rendszerváltás óta a méhcsaládok száma lassan, de folyamatosan nő. Mára az országban közel egymillió méhcsalád van, a méhészek száma megközelítőleg 16 000 fő. Az ágazatban az elmúlt öt évben több magyar méhészet is elérte, hogy ezer vagy afeletti méhcsalád számmal rendelkezik.

Magyarország évi mintegy huszonötezer tonna méz exportjával a világ mézkereskedelmének  5 %-át biztosítja. Hazánk Európa második legnagyobb méztermelője és a kontinens legnagyobb fajtaméz-termelője (akácméz), így kétséget kizáróan belépett a nagy méhészeti uniós tagországok közé.

A fogyasztók biztonságának és a termelők piaci pozíciójának javítása érdekében az OMME vezetősége elhatározta, hogy egyedi, a magyar termelői méz eredetiségét és minőségét szavatoló üveget terveztet, amelyet kizárólag belső terjesztésen keresztül az OMME tagjai vásárolhatnak meg.

Az új üveg tervezését és kivitelezését az Orosházán működő O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft-t végezte. „Az üveg a leginkább környezetbarát és egészséges csomagolóanyag, mivel nem oldódnak ki belőle káros anyagok, tökéletesen megőrzi a benne tárolt élelmiszer zamatát"- magyarázta Gyenge Éva az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. kereskedelmi menedzsere.

 

Szabványüveg és zárcimke a garancia

Aki valóban hamisítatlan magyar mézre vágyik, a jövőben keresse a Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázoló üveget, melynek közepét egy méh és a 130 éves OMME emblémája díszíti. Az egyesület szavatolja, hogy az üvegbe kizárólag csak közvetlenül magyar termelőtől származó minőségi méz kerül, mivel az orosházi gyárból csak az OMME megbízó levelével lehet elszállítani az üveget. Minden megyében lesz mézesüveg-lerakat, a kiosztás módjáról az OMME megyei szaktanácsadóin és honlapján keresztül folyamatosan tájékoztatja a méhészeket.

Bross Péter kifejtette, az OMME szándéka szerint a minőségbiztosítást célzó projektre akkor kerülne fel a „korona", ha az új üvegre a méhészek feltennék a szintén az egyesület által kezdeményezett és gyártatott méz-zárszalagot is. Az azonosító számmal és hologrammal ellátott méz-zárszalag célja és funkciója, hogy tájékoztassa a mézfogyasztókat arról, hogy a közforgalomban lévő mézek közül melyek biztosan természetesek és magyar méztermelőtől származók.

A méz-szalag használatának feltétele, hogy a méztermelő önkéntes alapon szerződést kössön az egyesülettel, melyben kötelezettséget vállal arra, hogy a zárszalaggal ellátott mézet az OMME bármikor szúrópróbaszerű mintavétellel minőségi ellenőrzésnek vetheti alá. Az ellenőrzés két dologra terjed ki: valóban természetes, illetve magyar méz van- e az üvegben.

A szerződés aláírásával a méztermelő bekerül az egyesület adatbázisába egy hat számjegyű azonosító számmal. Mivel a mézvizsgálati eredmények nyilvánosak, azokat bárki megtekintheti az egyesület honlapján. Jelenleg összesen 400 méztermelő szerepel az adatbázisban, vagyis ennyien használják a zárszalagot.

 

Forrás: OMME

Képek[cc] oisch, OMME

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink