fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Swappis Ruhaforgó – egy svéd használtruha-butik Budapesten

Egy különleges használt ruha pop-up butik nyílt nemrég Budapesten, a második kerületi Hüvi szolgáltatóházban. A Swappisban és felvevőhelyein leadhatjuk jó minőségű, használt ruháinkat és a kapott pontokért azonnal vagy később válogathatunk abból, amit mások hoztak. A vállalkozás Svédországból jött, utánajártunk, hogyan működik.

Mindenkinek lapul olyan ruhadarab a gardróbjában, amit nem hord, de nem is szívesen adományozná el, dobná be egy ruhagyűjtő konténerbe. Lehet, hogy tökéletes állapotban van, csak épp nem jó a mérete. Vagy eleve hibás döntés volt megvenni, ajándékba kaptad valakitől, vagy valami alkalomra vetted, de azóta sem volt rajtad.Vagy csak egyszerűen megváltozott a stílusod, átalakult az életed, és már nem akarod, nincs hova felvenni.

Egy-egy ruhacsere vagy ruhavásár jó alkalom lehet az ilyen darabok továbbadására, de lássuk be, nem mindig van rá esély, hogy találunk olyan cseredarabot, ami méretben és stílusban is ránk passzol.

A Fritzson-Bajdor Tünde által létrehozott Swappisban megkímélt, alig vagy nem is hordott férfi és női ruhák, kiegészítők találnak új gazdára,  a vintage daraboktól egészen a legújabb trendekig a húszas évektől egészen napjainkig.

A bolt árukészletét a tagok által leadott ruhák adják, akik cserébe féláron vásárolhatnak. Aki betér a Hüviben lévő pop-up butikba vagy a Grundon a ruhavásárra látni fogja, hogy a stílus és méretkínálat gazdag, és kizárólag jó minőségű, szinte új ruhákból áll.

A Swappis fix árkategóriákkal dolgozik: a ruhák 1.000-20.000 Ft-ra vannak beárazva, amit a ruhákra akasztott színes textilcsíkok jeleznek. És itt tényleg minden van az ezer forintos kendőktől a húszezer forintos bundáig, a hétköznapi daraboktól az egészen extravagánsabb, designer darabokig.

 

Honnan jött az ötlet?

Tünde családjával tíz évig Svédországban élt, ahol egy svéd környezetvédelmi szervezet, a Naturskyddsföreningen évente egyszer megtartott ruhacseréjén vett részt önkéntesként. Látván az érdeklődést először saját baráti körében szervezett egy ruhacserét, majd később belépő ellenébe még egyet, ami már nyilvános volt és egy uppsalai pubban rendezték. A ruhacseréket követően megmaradt rengeteg jó minőségű ruha, innen jött az ötlet, hogy erre akár vállalkozást is lehetne építeni állandó üzlettel, rendezvényszerű működés helyett.

Tünde egy 70 m2-es üzlethelyiségben kezdte Svédországban, ott fejlesztette ki a pontrendszert. Akkora volt az érdeklődés és a leadott ruha mennyiség, hogy néhány hét múlva már az addig raktárként funkcionáló hátsó helyiséget is igénybe vette, és a vállalkozása 375 m2-en üzemelt.

Amikor 2017 nyarán a család hazaköltözött, úgy gondolta, itthon is belevág és meghonosítja a Swappist Budapesten is. A név az angol swap (csere) szóból ered, amihez Tünde még hozzárakta az „is” képzőt, a svédebb hangzásért. A nevet megtartotta itthon is, hiszen a 3 éves kinti működés alatt több szakmai kapcsolatot is kialakított és sokan követik az Instagram és a Facebook oldalát is. Ezért is van, hogy a magyar mellett a weboldalon és a közösségi médiában angol nyelven is megjelennek az információk.


Ne hagyd magad átverni a Black Friday akciókkal.

Segítünk Neked. Iratkozz fel a TVE tesztes hírlevelére, hogy megtudd mivel készülünk.

* indicates required

 

Hogyan működik?

  • Jelenleg három budapesti ponton lehet leadni ruhákat: a Hüviben, az Impact Hubban és a GrundonNagyobb mennyiségű ruha leadása esetén kérhetünk házi begyűjtést is.
  • A leadott ruhákhoz mellékelni kell a weblapról letölthető regisztrációs adatlapot.
  • A beérkező ruhákat minőség alapján pontozzák és besorolják a 7 árkategória egyikébe. Az értékelés során figyelembe veszik az anyagösszetételt, márkát, eladhatóságot és a ruhák állapotát is.
  • A ruhaleadással taggá válsz és a kapott pontokról emailben értesülsz.
  • Tagként féláron vásárolhatsz a Hüviben lévő pop-up butikban, vagy a Grundon havi rendszerességgel megrendezett ruhavásárok egyikén.

Lássunk egy példát: én két táskát vittem be a Hüvibe, amit Tünde egyből át is vett és beárazott. A kisebbre egy kék 2.000 Ft-os árat jelző szalag került, a másikra rózsaszín, azaz 5.000 Ft-os, és mindkettő egyből ki is került az akasztóra. A két leadott darabért összesen 7.000 pontot kaptam, és a leadással taggá váltam. Azonnal költöttem is: a kiszemelt ezer forintos pulcsit 500 Ft-ért vettem meg és még maradt 6.500 pontom, amit majd később felhasználhatok.

 

Miért jó a Swappis?

  • az újrafelhasználásnak köszönhetően a ruhák tovább lesznek használatban, ami a környezetet és pénztárcát is kíméli,
  • tudod hova kerül a ruhád, és nem egy konténerben végzi,
  • a ruhacserékkel ellentétben itt nincs az a kényszer, hogy rögtön választanod kell valamit,
  • egy közösség tagjává válsz, a leadott ruhád hozzájárul a kínálat bővítéséhez és a vállalkozás sikeréhez,
  • azok a ruhák, amik a Swappisban nem kelnek el, adományként új esélyt kapnak, a rosszabb minőségű ruhák pedig textilfeldolgozóba kerülnek.

 

Milyen a fogadtatás itthon?

Nagyon pozitív, a svédekhez hasonlóan a magyarok is lelkesek és rengeteg jó minőségű ruhát adnak le. A Hüviben kibérelt 23 nm-es üzlethelyiség gyorsan kicsinek bizonyult és ma már a szemközti üzlethelyiséget is betöltik a Swappis-állványok.

Már több mint 600-an regisztráltak és kb. 300-an adtak le ruhát. Egy átlagos tag 10-15 ruhadarabot ad le, de van olyan is, aki nagyobb gardróbürítést tart, (pl. külföldre költözés miatt) és leadásának összértéke meghaladja a 100.000 pontot.

A múltheti Impact Hub-os begyűjtés: ez a 3-4 hét alatt leadott
ruha mennyisége csak ezen az egy gyűjtőponton

Tünde tervei között szerepel a webshop elindítása is, ahol a tagok jóval szélesebb árukészletet elérhetnek majd, de gondolkozik újabb üzlethelyiség nyitásán is, közelebb a belvároshoz.

Képek: Swappis, Mayer Barbara

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás