• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Sok a kamu egészségre vonatkozó állítás az EU szerint

2010.05.14. /
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal elutasította az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló kérelmek többségét, mivel azok nem voltak kellően bizonyítottak.

Így sem a probiotikumra és antioxidánsra, sem a glikémiás étrendre vonatkozó egészségi állítások nem kerülhetnek fel a közösségi listára. Az EFSA megítélése szerint a melatonin sem rendelkezik alvást elősegítő hatással, és megállapították, hogy sok gyógynövényből kivont hatóanyagnak sincs tudományos eredményekkel alátámasztható hatása az ízületek egészségére és rugalmasságára vonatkozóan.

Az 1924/2006/EK rendelet szabályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat. A rendelet 2007. január 18-án lépett hatályba és 2007.július 1-től kellett alkalmazni.

A rendelet hatálya kiterjed:

  • a termékeken feltüntetett tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokra,
  • a termékek megjelenítése során alkalmazott jelölésre,
  • a termékismertetésre és reklámra,
  • az állításként értelmezhető kereskedelmi-, márka-, és fantázianevekre.

 

Az elutasított állítások között voltak a foglepedék kialakulását befolyásoló anyagokról szóló, valamint a tea jótékony hatásait célzók, a vérnyomás- és a koleszterinszint megváltoztatásának képességére utaló állításokkal egyetemben.


Elutasították a különböző élelmiszerek és alkotórészei (gumiarábikum, béta-glükánok) vércukorszintre gyakorolt hatásával kapcsolatos állításokat, a sztearinsav és a vér koleszterinszintje, valamint a cukormentes rágógumi és a lepedék-képződés közötti ok-okozati összefüggést sugalló állításokat is.


Az elutasítások döntő többségénél szerepet játszott, hogy nem állt rendelkezésre a megnevezett hatást kifejtő hatóanyag tudományos szempontokat kielégítő jellemzése. Ilyen probléma merült fel a glikémiára vonatkozó állításokkal kapcsolatosan is, ahol a szénhidrátok meghatározása volt túlságosan általános. 

Körülbelül 65 élesztő- és baktériumtörzs probiotikus hatásával kapcsolatos állítást ítélt az EFSA kevés bizonyítékkal alátámasztottnak (bár az EFSA sehol sem használta a „probiotikum" kifejezést). Az EFSA diétás termékekkel, táplálkozással és allergiával foglalkozó panelje (NDA) megnyugtatta a gyártókat, hogy az Európai Bizottság meghosszabbítja a törzsek pontos jellemzéséhez és az adatok szolgáltatásához szükséges időkeretet. Nem fogadáta el a szervezet azokat az állításokat sem, amelyekhez a tudományos bizonyítékokat akut vagy krónikus betegeken végzett kísérletek szolgáltatták (pl. gamma-linolénsav az ízületi bántalmakkal való összefüggésben).


Az élelmiszeripart legjobban az antioxidáns hatáshoz fűződő állítások elutasítása hökkentette meg. Több száz élelmiszerrel kapcsolatos állítás - a fekete ribizli kivonattól kezdve a ginko alapú étrend-kiegészítőkön át - kapott elutasító véleményt. A panel indokolásában a bizonyítékok túl általános jellegét, a referenciamunkák megnevezésének hiányát, valamint az egészségeseken végzett kísérleti eredmények hiányát nevezte meg.

Kevés megalapozott állítás volt

A kevés pozitív megítélésű állítás közé került az időzónák gyors átlépéséből eredő kimerültség (jet lag) enyhítésével összefüggésbe hozott melatonin. Kedvező elbírálást kapott azon állítás is, miszerint az étkezést helyettesítő szerek hatékonyabbak a testtömeg csökkentésében, illetve megtartásában, mint a kalória-számláláson alapuló diéta. Szintén pozitív értékelést kaptak a kálium és a vérnyomás, a D-vitamin és az immunrendszer, valamint a normális izomműködés, illetve a guar gumi és a koleszterinszint kapcsolatát célzó állítások.  

Az EU Food Law 2010. február 26-ai számában megjelent összefoglaló szerint az állítások most megvitatott csomagjának számos eleme tudományos szempontból megalapozatlan volt, és érthetetlen, hogyan engedhették tovább a dokumentumok ellenőrzéséért felelős tagállamok szakhatóságai az ilyen gyengén alátámasztott állításokat jelenlegi formájukban az EFSA-nak.

 

Forrás: MEBIH

Kép [cc] jeff  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében