fbpx

| Tudatos Vásárló

Sminkekről szakértő szemmel

Ha nem jó a smink, a céllal ellentétes hatás érhető el. Aki az egyéniségéhez nem illő festést választ, vagy ha dilettáns sminkes kezei közé kerül, könnyen pórul járhat. Kozmetikus szakértőnk tanácsai. 

A sminkelés alapszabályai

  • Az arcfestés legyen összhangban az egyéniségünkkel, mert csak akkor tudjuk természetesen viselni. Ezért nem tanácsos kritikátlanul másolni a tömegdivatot. Érdemes kísérletezni, esetleg szakember segítségével közösen megalkotni az egyéniségünknek, arcformánknak legelőnyösebb arcfestést.

  • Egy smink akkor hatásos, ha kihangsúlyozza az előnyös adottságokat (ívelt szemöldök, telt ajkak, nagy szemek), ugyanakkor, amennyire csak lehet, elfedi a szépséghibákat (széles arccsont, hosszú orr, keskeny ajkak), és mindezek mellett nem hat maszkszerűen.

  • A jól megkomponált arcfestés a színek harmóniájára is figyel.

  • A szép és tartós sminkhez jó minőségű készítmények kellenek, amelyek nem kenődnek el az arcon, nem peregnek, nem csomósodnak, és nem tartalmaznak mitesszerképző és egyéb bőrkárosító anyagot (pl. paraffinolajat, festéket…).

  • Jobb hatást érünk el, és kevesebb anyagra van szükség ápolt és sima bőr esetén. Arcfestés előtt érdemes (ha kell) a bőr zsír- és víztartalmát pótolni, mert egyébként kihangsúlyozódnak a meglévő ráncok. A száraz, érdes bőrről tanácsos peelinggel eltávolítani a zavaró szarupikkelyeket.

  • A piros, barna foltokat az alapozó felvitele előtt korrektorral tüntessük el, pattanásokra gyógy-korrektor való.

  • A még a jó minőségű sminkeléshez használt készítmények is csökkentik a bőrlégzést, akadályozzák a bőr kiválasztó tevékenységét. Ezért használjunk minél kevesebbet és minél ritkábban.

  • Lefekvés előtt az arcfestéket benedvesített arctejes, géles, olajos vattával vagy krémmel (nem szappannal) mindig el kell távolítani a bőrről.

Alapozók, púderek

Az alapozók széles skálája kapható az üzletekben a színezett arckrémektől az erős fedőképességű camouflage termékekig. A folyékony púderek különféle poranyagok (titán-dioxid, vas-oxid, kaolin) vizes elegyei, amelyek többek között sűrítő (glicerin, PEG-ek) és gélképző anyagokat (tragant, pektin), zsiradékot, festék- és emulgáló anyagot is tartalmaznak.

Az alapozókrémekben és a krémpúderekben a krémrész van túlsúlyban. Ugyanazokat a poranyagokat, szerves és szervetlen pigmenteket tartalmazzák, mint a porpúderek, de a fedőképesség növelésé érdekében általában több bennük a titán-dioxid.

A folyékony púderek víztartalmuk miatt könnyen penészednek, ezért ezeket konzerválják. Míg a folyékony púderek 6% körüli festékanyagot tartalmaznak, addig az intenzívebb fedőképességű, kevesebb víztartalmú, vagy vízmentes alapozóknál ez az érték több mint 10%. A fedő készítményeknek nem feladata a felszívódás.

Az arcpúderek alapanyaga általában talkum és kaolin, az olcsóbb termékeknél azonban gyakran használnak fel műanyag porokat. Ezek használatát ma már nemcsak környezetvédelmi szempontból kritizálják. Nagyon jó természetes púderalapnak tartják a selyemport és a Lauroy Lysine anyagot (aminosavészter).

Mire figyeljünk alapozó használatakor?

  • A normál és száraz bőrt a folyékony púder, alapozó előtt tanácsos tonikkal, illetve a bevált hidratáló krémmel előkészíteni.
  • Zsíros bőrre semmiképpen sem való a paraffinolajat is tartalmazó alapozó, ezek rendszeres használata a szárazabb bőrt is megviseli.
  • Folyékony púderek, alapozók különféle színárnyalatban kaphatók. Figyeljünk arra, hogy az arc bőrével megegyező színűt vásároljunk!
  • Sminkeléskor az ideális ovális arcforma elérésére célszerű törekedni. Az arc szélesebb részeit 1-2 árnyalattal sötétebb alapozóval (vagy arcpúderrel) tehetjük optikailag keskenyebbé, vagy a keskeny részeket világos anyaggal szélesebbé. A különféle árnyalatú alapozókat ügyesen el kell dolgozni, hogy kontúrok ne látszanak.
  • Nem szabad túlzásba vinni az alapozást, mert könnyen maszkszerűvé válhat az arc, és kihangsúlyozódnak a ráncok valamint a pihék.

Alapozót vásárolni nem könnyű. Jelentősen függ a bőr állapotától, hogy milyen sűrű állagú emulzió biztosítja a megfelelő fedést. Ugyanakkor minél töményebb egy készítmény, minél több festékanyagot tartalmaz annál valószínűbb, hogy tartós használat mellett árt a bőrnek.  Ha megfelelően táplálkozunk, és kiegyensúlyozott, egészséges életmódot folytatunk, nagyobb esélyünk van a szép bőrre, így alkalmanként könnyű, hidratáló alapozóval is tökéletes sminket készíthetünk.

Szemhéj- és szempillafesték

A szemkörnyék területén a bőr különösen érzékeny, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szemhéj- és szempillafestéket használunk. Annál is inkább, mivel a szemhéj-festékekben a festékszemcsék mennyisége akár a 30%-ot is elérheti. A szemhéjtusok és szempillafestékek vízállósága ásványolajból származó (szilikon, paraffin) anyagoknak köszönhető. Nem véletlen, hogy a kontrollált natúr és bio kozmetikumoknál nincsenek ilyen termékek.

 

Rúzs

A fentihez hasonló meggondolásból tartós rúzsok sem szerepelnek a”zöldek” termékei között. A konvencionális szájfényekben szintetikus filmképző anyagot használnak a fénylő hatás eléréséért. A natúrkozmetikumokban ezek az anyagok nem szerepelhetnek, ezért a csillogó hatást növényi olajakkal, viasszal és ásványi színanyaggal (mica) érik el.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás