fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Sikeresen zárult a Légy a részese! képzéssorozatunk

Sokféleség, nyitottság, együttműködés és jókedv jellemezte a közösségi mezőgazdálkodást bemutató, nemrég zárult képzéssorozatunk. 

Véget ért a közösségi mezőgazdálkodás elméletét és gyakorlatát bemutató Légy a részese! képzéssorozatunk. A négy képzési alkalom bemutatta a közösségi mezőgazdálkodás elméletét, az induláskor esedékes tervezést, majd a közösségépítés és kommunikáció gyakorlati tennivalóit. A sorozatot gazdaságlátogatással zártuk, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek a Herencsényi Ökotársulás és a Magosvölgy Ökológia Gazdaság gyakorlati működésébe.

Párhuzamos képzés három országban

A képzéssorozat a „Be part of CSA! European participatory training programme on Community Supported Agriculture” Erasmus+ projekt keretében valósult meg. A projektet a Tudatos Vásárlók Egyesülete koordinálta, együttműködő partnereink a cseh PRO BIO Liga, a román CRIES és a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi hálózata, az URGENCI volt. A képzési programot a partnerség fejlesztette ki és a magyar képzéssorozattal párhuzamosan Romániában és Csehországban is folytak képzések.

Az együttműködés keretében elkészült

  • egy kiadvány, mely a képzés tudásanyagát foglalja össze, és hamarosan elérhető a magyar mellett angol, román, cseh és francia nyelven is
  • egy gazdálkodóknak szóló termési kalkulátor, mely segíti a tervezést,
  • egy kisfilm, amely a közösségi mezőgazdálkodást mutatja be,
  • és hasznos anyagok trénereknek.

A képzéssorozathoz kapcsolódó anyagok elérhetők honlapunkon.

A Légy a részese! képzéssorozat számokban

  • 9 hónap leforgása alatt 4 képzési alkalmat tartottunk,
  • összesen 49 ember vett rész a képzéseinken, akik közül 5-en végigcsinálták a teljes képzést, 14-en pedig 3 képzési alkalmon vettek részt,
  • a képzéshez csatlakozott 6 működő közösségi gazdaság termelője is,
  • a képzéssorozat időtartama alatt elindult 4 közösségi gazdaság és egy egyedülálló átadópont,
  • és további 4 résztvevő tervezi közösségi gazdaság indítását.

Hiánypótló hazai képzés

Mind a négy képzési alkalom nagyon jó hangulatban telt és a résztvevők visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy hasznosnak bizonyult. A képzéssorozat záró értékelésekor mind a kezdő, mind a tapasztalt résztvevők egyetértettek abban, hogy ezt a tudásanyagot és gyakorlati tapasztalatot itthon, más forrásból nem tudták volna megszerezni.

Sokféleség, nyitottság, együttműködés

A képzés sikerének egyik kulcsa a résztvevők sokfélesége volt. Az abszolút kezdők mellett részt vettek a képzésen olyanok, akik már tudták, ebbe az irányba szeretnének elindulni. Voltak fogyasztók, és a képzésre eljött több aktív közösségi gazdaság termelője is. A fogyasztók és szervezők részvétele sokban hozzájárult a képzés sikeréhez, hiszen így nem csak gazdák ’okoskodtak’ egymás között, a tagok és szervezők szemlélete is bekerült a beszélgetésekbe.

“Zseniális volt! Mi kezdők/ indulók sokat kaptunk az öregebbektől
és a fogyasztók részvétele is sokat adott. Voltak olyan kérdéseik,
amelyek új megvilágításba helyezték a dolgokat.”

A siker másik kulcsa a tapasztalt gazdák részvétele volt. Minden képzési alkalmon részt vett egy aktív hazai zöldségközösség termelője, aki megosztotta tapasztalatait a résztvevőkkel. Nyíltan és őszintén beszéltek nehézségeikről és a lehetséges buktatókról is. Így a kezdők reális képet kaphattak az előttük álló feladatokról.

” A gazdák jelenléte és őszintesége kézzelfoghatóvá
tette az elméleti anyagot.”

A képzés sikerének harmadik kulcsa az együttműködés volt. A résztvevők megismerkedtek a tapasztaltabb gazdákkal, szervezőkkel. Új kapcsolatok és ismeretségek szövődtek. Az indulófélben lévő gazdák a képzésen kívül is ellátogattak aktív közösségek termelőihez.

” Hasznos volt, főleg hogy sok hasonszőrűvel találkozhattam. Ha valaki
belevág egy közösségi gazdaságba, az induláskor sok a kérdés
és a bizonytalanság. Nagyon jó volt ez megerősítésnek.”

Sikersztorik

Volt gazda, aki a képzésen ismerkedett meg a szervezőjével, és olyan is, aki fogyasztóként jelentkezett a képzésre, de már egy átadópontot üzemeltet. Volt, aki elég szkeptikusan érkezett, de a képzéssorozat és az aktív gazdák példája megerősítette abban, hogy ez az a működési forma, amit már régóta keres. Róluk kapcsolódó cikkünkben részletesebben is olvashattok.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás