fbpx

| Tudatos Vásárló

Sikeres volt a “fish fight”

Az Európai Parlament február elején történelmi jelentőségű szavazással támogatta az ökológiai és gazdasági szempontból fenntartható halászatot.

Az Európai Parlament képviselői támogatták azoknak az intézkedéseknek a bevezetését, amelyek a halállományok hosszú távon fenntartható szintre történő regenerálódását teszik lehetővé. A Parlament mostantól tiltaná az EU-s flották európai vizeken kívüli rablóhalászatát is. Az EU halászflottájának kapacitását a halállományokhoz mérten korlátozzák, támogatják a kishalászokat és a kisebb környezeti károkkal járó módszereket, továbbá megtiltják a nehezebben eladható halak visszadobásának pazarló gyakorlatát.

A pazarló halászat ellen a megafonos tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall is kampányolt, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy a szabályozások miatt a kifogott halmennyiség 40-60 %-át döglötten visszadobják a tengerbe. Az óceánok túlhalászása a mostani szavazással még nem zárult le, hiszen a döntésbe más uniós intézményeknek is van beleszólása. 

A reménykedésre okot adó EU parlamenti szavazásról Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország halászati kampányfelelőse elmondta: „Nagy lépést tettünk a túlhalászat visszaszorítása felé. Örülünk, hogy az Európai Unió most határozottan kiállt a közérdek védelmében. Az óceánjaink állapotának védelme egyben a halászok többségének érdekét és Földünk jövőjét is jelenti.”

A Fish Fight kampány

A soros ír elnökség ígéretet tett arra, hogy még júniusban végleg lezáródhatnak a Közös Halászati Politika megreformálásával kapcsolatos tárgyalások. Rodics hozzátette: „A jelenlegi gyakorlat káros következményei közé nem csak a halállományok csökkenése tartozik, hanem hogy a közpénzekből sikerült olyan erős halászati lobbit felduzzasztani, amely már komolyan megnehezíti a halak és a kishalászok érdekében tervezett reform kivitelezését.”

A jelenleg hatályban levő halászati politika a rendkívül káros nagyüzemi halászatot támogatja. Ez a gyakorlat ahhoz vezet, hogy a tengerek és a kis, fenntartható módon halászó közösségek tönkremennek. Habár a legnagyobb halászhajók fogják a legtöbb halat, azonban a kis méretű, maximum 12 méteres halászhajók teszik ki az európai halászati ágazat 80 %-át,  és munkájukat is jóval kisebb környezeti kárral végzik.
 

Forrás: Greenpeace sajtóközlemény

Támogatom az oldalt adóm 1%-ának felajánlásával. A Tudatos Vásárlók Egyesületének adószáma:  18245770-1-43

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás