fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Segíts Banán Ferinek: legyen fairtade a boltokban!

A magyar fogyasztók is megérdemlik ugyanazokat a fairtrade termékeket, mint  a nyugat-európai szomszédok. Méltányos kereskedelmet kérünk a LIDL, a SPAR, a TESCO, a CBA és a COOP, üzleteibe – állj te is az ügy és a kampány nagykövet banán mellé. 

Magyarországon is egyre több fogyasztó választana fairtrade, méltányos kereskedelmi terméket, de a kínálat messze elmarad az igényektől.

 

Keressük, de nem találjuk a fair trade-et

A magyar fogyasztók 16-55%-ának fontosak a társadalmi szempontok az élelmiszervásárlás során, a felnőtt lakosság 28%-a kész lenne 5-10%-kal többet fizetni fairtrade termékekért.

Ezzel szemben A TVE 2016 nyári terepi felmérése szerint itthon alig találunk fairtrade minősített termékeket. Még azoknak a termékeknek is sajnálatosan szegényes a kínálata, amelyek eladása már régiós viszonylatban is dinamikusan növekszik

 

Fotó: Oxfam Germany

 

Mást kap a nyugat-európai és a magyar fogyasztó

A magyar fogyasztók éppúgy megérdemlik a fairtrade minősített csokoládét, kávét, teát, déligyümölcsöt, mint a nyugat-európaiak.

 

·         A TESCO a fairtrade termékek második legnagyobb forgalmazója Nagy-Britanniában.

·         A német LIDL elsőként csatlakozott a Fairtrade kakaóprogramhoz, 2016-ot pedig a fairtrade évének nyilvánította.

·         Az osztrák SPAR közel húsz éve büszkén forgalmazza a fairtrade termékeket, jelenleg több mint 300 ilyen terméket tart kínálatában.

 

A magyar fogyasztók éppúgy igénylik és megérdemlik és igénylik ezeket a termékeket, mint a nyugat-európaiak. Miért nem találjuk őket?

 

Fotó: Krasznahorkai Dorka

 

CBA, COOP, LIDL, SPAR ÉS TESCO – Változást szeretnénk!

A fairtrade minősített termékek garanciát jelentenek a fogyasztóknak arra vonatkozóan, hogy a termék előállításánál figyelmbe vettek bizonyos környezeti és társadalmi fenntarthatósági szempontokat. Kérjük együtt a legnagyobb magyarországi láncokat, hogy a fairtrade termékek:

 

Legyenek elérhetők! Szeretnénk, ha üzleteikben az év minden napján és az ország egész területén lennének különböző fairtrade minősített termékek, különösen csokoládé, kakaó, kávé, tea, banán és más déligyümölcsök.

Legyenek megtalálhatóak! A fairtrade minősített termékek kapjanak kiemelt megjelenést a boltok polcain és a reklámanyagokban. Jelenjen meg a polcoknál és a minősítést igazoló logó, a kommunikációs anyagokban rövid ismertető is.

Legyenek nyomon követhetőek! Társadalmi felellőségvállalás keretében tűzzenek ki a fairtrade termékek értékesítéséval kapcsolatos üzleti célokat és indikátorokat, melyeket az adott szupermarketlánc CSR jelentésében vagy az annak megfelelő dokumentumban hozzanak is nyilvánosságra.

 

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a láncok hosszú távon elköteleződjenek az iránt, hogy méltányos felvásárlási árat fizetnek minden beszállítójuknak, amely lehetővé teszi, hogy azok társadalmi, környezeti és gazdasági értelemben is fenntartható termelést folyatassanak. 

 

Így csatlakozhatsz

Írd alá a lenti petíciót, hogy megmutassuk , a fogyasztók is igénylik a változást és fairtrade termékeket szeretnének a boltokba. A levelet címezheted egy vagy akár az összes láncnak. A kérésed közvetlenül a szupermarketláncnál landol, így tudni fogják, hogy a méltányos kereskedelem ügye fontos a vásárlóknak.

Támogasd Banán Ferit a Tudatos Vásárlók Egyesületének online akciójával. Állj virtuálisan Banán Feri, a kampány nagykövete mellé, hogy együtt mondhassátok ” Szeretném, hogy a fairtrade elérhető és könnyen megtalálható legyen.”
Részletek itt.

Szerezz te is támogatókat és juttasd el kampányunkat minél több ismerőshöz: oszd meg a petíciót, Banán Feri facebook eseményét, és kérd ismerőseidet, hogy ők is csatlakozzanak.

 

Mindeközben a TVE

A TVE levélben kereste meg a szupermarketláncok vezetőit a fenti kéréssel. Tájékoztatni fogunk, hogy milyen válasz érkezik a szupermarketektől.

Írd alá a petíciót itt!

 

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 





 
V4 for food justice (2016-2017) Fruit supply chains directed to the V4 market are many times paved with injustice and unfair practices. Downward (price) pressure results in bad working conditions and human rights abuses on the field. The V4 for food justice aims to achieve behaviour change of main market players in the fruit supply chains: consumers and retailers. The project is funded by the International Visegrad Fund. Partners: Ecumenical academy (CZ), Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie (PL), Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica (SK), Tudatos Vásárlók Egyesülete (HU).

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás