alap kinézet

System Messages

Az év elején három megyében különböző előállító helyeken, piacokon, kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban végeztek ellenőrzéseket.

Az ellenőrzés a savanyúságok biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira terjedt ki: vizsgálták, a szín, állomány, felöntőlé, illat, íz minőségét  valamint a sav-, só-, édesítőszer- és tartósítószer tartalmat, és a termékek jelölését is.

Előfordult, hogy a termék édesítőszer és kén-dioxid tartósítószer tartalma meghaladta a határértéket.  Egy terméknél – noha allergén anyagnak minősül – a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve. A jelölések vizsgálatakor 17 terméknél találtak valamilyen hibát. Legtöbb esetben az édesítőszer vagy a tartósítószer feltűntetése hiányzott.

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogásoknál a bírságok várható összege 2,5 millió Ft lesz.

A hatósági ellenőrzésen túl a szakemberek ezúttal is elvégezték a savanyúságok kedveltségi vizsgálatát is. Az érzékszervi elemzés során a termékeket 1-5 pontig terjedő skálán értékelték.

A savanyúságokkal kapcsolatos előírásokról, az ellenőrzés eredményeiről és a kedveltségi rangsorról bővebben tájékozódhatnak a NÉBIH weboldalán.

Forrás: Nébih sajtóközlemény

Kép: Flickr.com

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink