fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Rizs – több mint nyolcezer éve esszük

Míg Ázsiában már közel 8000 éve a rizs a legfontosabb táplálék, az utóbbi időben az egész világon nagyon népszerűvé vált. Az előrejelzések szerint a hántolt rizs iránti igény 2035-re 25%-kal nő a jelenlegihez képest, a népességnövekedés és a magasabb kalóriabevitel miatt.

A rizstermesztést gyakran Ázsiához kötjük, azonban a rizs számos fajtája megterem a világ több mint 80 országában, így Magyarországon is. A legtöbb farmer a fejlődő országok kistermelőjeként gazdálkodik, és csak kis mértékben részesülnek a világ rizskereskedelmének bevételeiből. A Fairtrade rendszerben a rizs és egyéb gabonafélékre kialakított szabványok lehetővé teszik, hogy a termelők számukra kedvezőbb megállapodásokat kössenek.

 

Tények a Fairtrade rizsről

  • Hozzávetőlegesen egy tucat rizsfajtát listáztak Fairtrade minősítéssel. Ilyen például a vietnami ragacsos rizs, a thaiföldi jázmin rizs vagy a pakisztáni hosszú szemű rizs.

  • A Fairtrade gazdálkodók mintegy 17.200 hektáron termesztenek rizst, többnyire Thaiföldön, Indiában és Egyiptomban, valamint Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban és Srí Lankán.

  • A termelők 12.000 tonna Fairtrade minősítésű rizst adtak el 2013-14-ben, így a Fairtrade prémium révén 316.300 euró bevételhez jutottak.

  • A rizstermelők átlagosan 2.1 hektáros, nagyjából három futballpályányi területen gazdálkodnak.

A Fairtrade hatása a kistermelőkre

A rizs termesztése és kereskedelme a gabonafélékre kialakított Fraitrade szabványoknak megfelelően zajlik. Azon kistermelők érdekeit képviseli, akik termelőszövetkezetekbe tömörültek, hogy közösen értékesítsék a terményeiket. Ezeket a szövetkezeteket demokratikus módon a tagok irányítják, akik így kedvezőbb alkupozícióba kerülnek.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Indiában vannak olyan Fairtrade termelők is, akik szerződéses termelőszövetkezeteket hoztak létre, azonban még nem alakították ki a demokratikus működési formát. Ezek a gazdálkodók egy közvetítő szervezetnek adják el a terményeiket, amely támogatja őket abban, hogy a szövetkezeteiket kistermelői Fairtrade szervezetekké alakítsák.

A Fairtrade prémium azt az összeget jelenti, amelyet a kereskedők fizetnek a termelőknek a kialkudott eladási áron felül.

Kizárólag akkor jelenhet meg a termékek csomagolásán a Fairtrade megjelölés, amennyiben érvényesülnek a Fairtrade szabvány előírásai. A Fairtrade prémiumból származó bevételeket a közösség javára fordítják pl. termelékenység növelése, környezetvédelem.

A Fairtrade rendszerben minimum felvásárlási ár van a rizsre is. Ha egy kereskedő Fairtrade rizst szeretne árulni, el kell fogadnia ezt a minimum árat abban az esetben is, ha a piaci ár alacsonyabb. A prémium és a minimum ár régiónként, valamint rizsfajtánként változik és rendszeresen felülvizsgálják. Ebben a rendszerben segítséget nyújtanak a kistermelőknek, hogy hosszú távú kereskedelmi partnereket találjanak, valamint különböző témájú képzéseket szerveznek számukra.

 

A “hagyományos” rizstermesztés kihívásai

A rizs világpiaci árából származó bevétel gyakran a legszerényebb megélhetést is alig biztosítja. Az alacsony világpiaci ár mellett tovább ront a helyzeten, hogy a fejlett országokban a nagyüzemi termelőket támogatják. A kistermelők gyakran adósságot halmoznak fel a vetőmag és a műtrágya beszerzése, a termőterület növelése miatt. A Fairtrade gazdálkodók azonban 60%-ig terjedő előfinanszírozást igényelhetnek.

Az ültetési időszakban sok feladatot kézzel végeznek, így a megfelelő eszközök beszerzése hatékonyabbá teheti a munkát. Az aratást követően gyakran a betakarított rizs 10-30 %-a vész kárba a nem megfelelő raktározás, valamint az eszközök hiányossága miatt. Ezért a gazdálkodók gyakran kénytelenek azonnal alacsony áron értékesíteni a terményeiket, ahelyett, hogy kivárnák a kedvezőbb piaci viszonyokat.

A Fairtrade gazdálkodókat tréningeken készítik fel, hogyan tudják hatékonyabbá tenni a munkafolyamataikat. A Fairtrade prémiumot pedig megfelelő eszközökre és tárolási lehetőségek kiépítésére is fordíthatják.

A kiszámíthatatlan időjárás szintén nagy kihívást jelent a kistermelőknek. A rendszeres árvizek és a szikesedés következtében termelésre alkalmatlanná válhatnak a folyók deltatorkolatai Vietnamban, Bangladesben, Mianmarban. Más területeken az aszály és a vihar károsíthatja a termést.

Mindez nem csak kistermelők millióinak a megélhetését veszélyezteti, hanem az élelmiszerellátást is. A Fairtrade program részeként felkészítik a kistermelőket a klímaváltozás hatásaira, például ellenállóbb rizsfajtákat ismertetnek meg velük.

 

Tudtad-e?

  • A rizs 90%-át Ázsiában termesztik, és ott is fogyasztják el. Ugyanakkor fontos élelmiszer lett a Közel-Keleten, Afrikában, Amerikában és a Csendes-óceáni térségben is.

  • India és Kína a két legnagyobb rizstermesztő és -fogyasztó ország, míg Kína a legjelentősebb importőr, addig India a legfontosabb rizsexportőr.

  • Jelentős rizsexportőr Thaiföld, Vietnam, Amerikai Egyesült Államok és Pakisztán.

 

Forrás: International Fairtrade

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


         Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás