fbpx

| Kalas Györgyi

Rejtőzködő vegyszerek: mit kerüljön a kismama terhesség alatt?

Azt már tudjuk, hogy a háztartásban számos olyan vegyszer – tisztítószer, festék, ragasztószer, sőt kozmetikum – van, amitől a várandós kismamának nem árt tartózkodni. Káros anyagok azonban nem csak a lakásban, hanem azon kívül is leselkednek ránk, babával a hasunkban pedig nem árt még jobban odafigyelni ezekre a veszélyekre. Mikre is?
 

Nem árulunk el új információt azzal, hogy terhesség alatt különösen kerülni kell a vegyszereket. Bár a méhlepény tisztító szűrőként működik az anya és a magzat között, számos anyag sajnos a placentán is átszivárog, és a fejlődő gyermekben károsodást okozhat.

Mivel a legtöbb vegyi anyag esetében nem állnak rendelkezésre megfelelő kutatások, ajánlott terhesség alatt – meg egyébként is – minimalizálni a vegyszerekkel való találkozást.

További info a vegyszerterhelés otthoni veszélyeiről A bababarát otthon című cikkünkben.

Már több vizsgálat is kimutatta, hogy a férfiak egyre csökkenő spermiumszáma, és a fiú magzatok heréjének nem megfelelő kifejlődése egyértelműen bizonyos vegyszereknek, különösen kozmetikumokban és műanyagokban is megtalálható BPA-nak (Biszfenol-A) és ftalátoknak tulajdonítható.

 

Kozmetikumok

Számos káros, akár rákkeltő adalékanyag található a kozmetikumokban, dezodorokban, testápolókban és persze hajfestékekben, – ezért például a hajfestést terhesség alatt nem is szokták ajánlani.

És mielőtt elintéznék egy kézlegyintéssel, hogy ugyan, egy kis hajfestés még senkinek sem ártott meg, nem árt egy kicsit belegondolni az amerikai University of California San Francisco által végzett kutatás eredményeibe: az általuk vizsgált 268 terhes nő mindegyikének vérében és vizeletében egyszerre többféle vegyszert is kimutattak.

Például a már régen betiltott DDT a nők 62%-ánál még mindig kimutatható volt! (A DDT egy igen nagy hatású rovaröltő szer, amely az emberi szervezetben, főként a zsírban összegyűlik, és felhalmozódik a szervezetben. Magyarországon a vegyszert a hatvanas években tiltották be.)

 

Munkahely

A magzatot leginkább veszélyeztető vegyszerekkel általában nem a kozmetikumokban, hanem a munkahelyén és az utcán találkozhat a várandós nő.

Nem árt már a terhesség tervezésekor jobban odafigyelni azoknak, akik például a mezőgazdaságban dolgoznak, de veszélyt jelenthet egy olyan munkahely is, ahol a gyártási folyamatok során ragasztót, festéket alkalmaznak.

Szintén kockázatos munkahely lehet egy nő számára a nyomdaipar, valamint a gyógyszerész szakma. Terhes nőknek különösen nagy veszélyt okozó fém az ólom, ami régen például még a falfestékekben is jelen volt. Egyes kerámia festékek tartalmazhatnak ólmot, ezért ilyen bögréből például citromos teát fogyasztani nem ajánlott!

Senki nem gondolná, de a szájrúzs is tartalmaz ólmot. Az ólom teljesen akadálytalanul áthatol a méhlepényben, és fejlődési rendellenességet okozhat a babánál. Persze nem egy-két rúzsozásról van szó, de ha tehetjük, részesítsük előnyben a natúrkozmetikumokat!

 

Utca

A legnagyobb gond, amivel a nagyvárosi nő terhessége során szembesül, az a szennyezett levegő. Nem sok adat van arra nézve, hogyan károsítja a magzatot a szennyezett levegő.

Néhány amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy a tartósan szennyezett területen élő anyáknak nagyobb esélyessel lesz koraszülött és kisebb súlyú gyereke. Erről számolnak be ausztrál kutatók is, akik a terhesség 13. és 24. hetében végzett ultrahangos mérések alapján bizonyították, hogy az erős légszennyezettségű helyen élő anyák magzatai kisebbek voltak, mint a tiszta levegőn élő anyák ugyanolyan korú babái.

A legkárosabbak egyértelműen az üzemanyag égése során keletkező policiklikus aromás vegyületek. A Columbia University Center for Children’s Environmental Health vizsgálata  során anyákat látott el hordozható légszennyezettség mérővel, majd vizsgálták a 60 újszülöttet. Az erősen szennyezett területen élő anyák gyermekeiben jóval több kromoszóma-eltérést találtak, amely összefüggésbe hozható a későbbi daganatok kialakulásával.

 

Más kutatások azt tárták fel, hogy a nagyon szennyezett levegőjű helyen élő anyák gyermekei némileg rosszabbul teljesítenek az intelligencia teszteken.

Svájci kutatók 241 anya kisbabájának a légzését vizsgálták a születése után, öt éjszakán keresztül, és azt találták, hogy a szennyezett levegőjű helyen élő anyák gyermekei jóval többször vesznek levegőt, mint a tiszta levegőn fejlődött társaik.

Ez azt jelenti, hogy náluk nagyobb a légzési szükséglet, nagyobb arányban alakul ki légzési nehézség és a légzőszervek megbetegedése. Ez a kutatók szerint akár azt is jelentheti, hogy a magzati korban tapasztalt erős légszennyezettség kihatással van a várható élettartamra is. 

Összességében azt ajánlhatjuk tehát, hogy a terhes anyukák figyeljék a szmog jelentést, és ha erősen szennyezett a levegő, ne tartózkodjanak sokat a szabadban.

 
 
Fotó: redorbit.com
 
***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás