fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Reinkarnáció, felelősségvállalás, kozmetika

A vallásos meggyőződés, a környezettudatosság, az állatvédelem és a társadalmi elkötelezettség jól megfér egy vállalkozásban. Dr. Pauló Tünde, az Ahimsa kozmetikai vállalkozás ügyvezetője ékes példája, hogy lehet spirituális alapon sikeres vállalkozást építeni.

Az ahinszá (angolos átírásban ahimsa) jelentése: nem ártás, erőszakmentesség. Vagyis: ne ölj, és ne okozz fájdalmat az élőlényeknek! A gondolat a legtöbb indiai eredetű vallás, köztük a Krisna-hit fontos része. A krisnások szerint az anyagi világban élők mindaddig újraszületnek, amíg nem döntenek úgy, hogy visszatérnek Istenhez, és meg nem szabadulnak az anyagi világhoz fűző kötődéseiktől. A bűnös tettek szenvedést és boldogtalanságot eredményeznek, vagy már ebben az életben, vagy a halál utáni, következő újraszületésekben. A hívők magyarországi központja a Balatontól délre fekvő Somogyvámoson található Krisna-völgy, ahol százötven krisnás szerzetes él. Itt található a Krisna-hit útmutatásai szerint működő Ahimsa Kft. telephelye is.

 

Hogyan adja valaki a fejét szappanfőzésre, és mi köze ennek a vallásos meggyőződéshez?

Nagy fordulatot jelentett az életemben, hogy született két fiam, és szerettem volna valami otthon végezhető munkát. Így gyesen lévő, egyedülálló és anyagi gondokkal küszködő anyukaként elkezdtem a „konyhában kotyvasztani”. Ugyanekkor találkoztam a Krisna-tudatú Hívők Közösségével, ahol fontos szellemi-spirituális támogatást kaptam. A tanítóm mutatott rá, hogy az én gyógyszerész végzettségemmel elkezdhetnék természetes, növényi alapanyagú kozmetikumokat gyártani. Több sem kellett, pár napra rá vittem mutatóba szappant, ami nagyon tetszett neki. Eleinte a gyerekek mellett csak napi pár órában folyt a gyártás, és leginkább a Krisna-hívők igényelték a termékeket. Aztán egyre több meghívást kaptam más közösségek programjaira, és mostanra széles termékskálát tudunk felmutatni, termékeink sok helyen kaphatók.

 

Vegyük sorra…

Kozmetikumaink zászlóshajója a szappan, amelyből két alaptípus létezik. Az egyik a saját recept alapján összeállított, rudakban-tömbökben készült, szeletelhető forma, amelyet világszerte árulnak. Egy másik szappansorozatunk aromaterápiás alapanyagokkal, növényi festékekkel készül. Van kézi mosogatószerünk is, és négyféle arckrémünk. Testápolóink kukorica-, olíva-, avokádó- vagy jojobaolajos alapba helyezett növényi viaszokból állnak. Az egyik legrégebbi termékkörünk a kókuszvajból, méhviaszból, természetes illóolajokból kevert ajakápolóké. Akár meg is lehet kóstolni őket! Egy időben szélsőséges hangvételű cikkek jelentek meg a Sodium Lauryl Sulphate (SLS) hatásairól. (Az SLS, más néven nátrium-lauril-szulfát habképző, nedvesítő és erős tisztító hatású anyag. A kozmetikai ipar habzó-tisztító készítményekben használja, például samponokban, tusfürdőkben, fogkrémekben – K. Ggy.) Bár az általunk használt mennyiséget nem tartom károsnak, az igényeknek megfelelően nekiláttunk az SLS-mentes tusfürdő és samponok gyártásának is. Nagyon érdekes produktum még az egyházalapító receptje alapján készített fogkrémünk. Mustármagból, glicerinből, kámformentolból, kakukkfűből, tengeri sóból kevert, habzásmentes paszta. Eredetileg a krisnásoknak készült, de egyre népszerűbb világi körökben is. Találunk még bőrradírokat, idén pedig megjelenik a hajbalzsamunk és a mosószerünk. A termékeink paraffin és vazelin nélkül készülnek. Ezek kőolajszármazékok, amelyeket nagy felületen tilos (lenne) a bőrre kenni. Engem felbőszít, mikor babakozmetikumokban látom viszont ezeket az anyagokat.

Kapcsolat: saját bolt a főváros II. kerületében, a Kossuth Lajos utca 47.-ben van, honlapcím, ahol a termékekről és a megrendelés lehetőségeiről tájékozódhatunk: www.tulasi.hu.

 

Ez a termékskála mennyire tükrözi a Krisna-vallás természet iránt mutatott érzékenységét?

Az ahinszá szellemében a célkitűzés a kezdetek óta változatlan: erőszakmentes (állatkísérlet-mentes), növényi alapanyagokból készült kozmetikai termékeket előállítani, megfizethető áron. A kozmetikumok egy szellemiség, a Krisna-hit értékeinek figyelembevételével készülnek. Ebben benne van, hogy törekszünk a hulladék minimalizálására, és a megmaradó alapanyagokat visszaforgatjuk a termelésbe. A maradékokból apróbb kreatív termékek, például jópofa szappanmütyürök készülnek. Ahol lehetőség nyílik rá, érvényesítjük a csomagolóanyagok szelektív kezelését. Néhány forgalmazónál, például a belvárosi Ökoszolgálatnál, van módunk a cserepalackos árusításra. Az alapanyagok beszerzése sokszor sajnos kizárja a helyi termékek használatát: a kókuszvaj nyersanyaga nem terem itthon. De a szállítást próbáljuk a lehető legkevesebb benzinégetéssel megoldani.

 

A környezetvédelmi vonatkozások mellett létezik egy másik hozzáadott érték, amely egyre több vásárlónak fontos: a társadalmi felelősségvállalás.

Már három éve dolgozunk együtt az értelmi fogyatékkal élőket segítő Bárka Alapítvánnyal. Kitaláltunk nekik egy termékalapanyagot, amelyből szappanreszelékből készített karácsonyi kosár készült, kávés és almás szappannal. A bárkások termékeivel keletkező nyereség jó célokat szolgál. Felelősségvállalásnak tekintem azt is, hogy támogatom a Krisna-egyházat. A műhelyben krisnásokat vagy a hozzátartozóikat foglalkoztatom. A somogyvámosi Krisna-völgy alapításakor vettem egy házat a faluban, és megvásároltam a valamikori ABC-t, amely ma is a telephelyünk. A Somogyvámoson befizetett iparűzési adó önmagában is hozzájárul ahhoz, hogy a komoly foglalkoztatási gondokkal küzdő térség egyik végfaluja tartja magát. A vállalkozás támogatja a Krisna-völgyet, a völgy pedig munkahelyteremtő és rehabilitációs feladatokat is ellát. Például a Bhakta-program keretében a mai világtól valamiért elfordult emberek kapnak olyan tudást, amivel újra tudják kezdeni az életüket, szinte a nulláról. Mindezt térítésmentesen, szállással, étkezéssel, valamiféle munka ellenében – ez a munka persze része a programnak. A közösség szokásait be kell tartani (pl. a húsevést és a dohányzást mellőzni), de nem kell krisnássá válni.

Építettem a völgyben egy iskolát, de nem szeretnék dicsekedni vele. Krisna áldását adta a vállalkozásra, és én Krisnának ajánlom a termékeimet. Onnan hoztam a szemléletet, és oda is térek vissza. Az önző felhalmozás árulás lenne, viszont a lemondás és a támogatás felemelő. Maga az üzem is egy olyan sarok, ahol egy másfajta élet lehetősége fogalmazódik meg a nyilvánvalóan zátonyra futott mai civilizációval szemben. A műhelyben folyó közös munka és a teljes bizalom, egymás segítése is fontos jelenléte valaminek, ami manapság hiánycikk. Hadd tegyek itt egy utalást a védikus tanokra: eltökélt szándékom, hogy ne szülessek itt újra.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás