fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

“Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem!” – az Évkerék Ökotanya története

Virágzik a közösségi élet az Évkerék Ökotanyán, az egyik legelső hazai közösségi gazdaságban. A tagok receptblogot írnak, önkénteskednek, ünnepeket szerveznek és élvezik a zöldségközösség adta fenntartható életformát.

Az Évkerék Ökotanya az egyik első hazai közösségi mezőgazdaság, korábbi cikkünkben már olvashattatok róluk.

Kiss-Kovács Orsolya és férje, dr. Kiss László a Szegedtől 30-km re lévő Balástyán gazdálkodnak. Eleinte saját fogyasztásra termeltek, de 2011 óta részes közösségi gazdaságként működnek, azaz egy 90 családból álló közösséget látnak el zöldséggel a májustól februárig tartó időszakban. 7 hektáron termelnek, aminek egy része gyümölcsös és legelő. Közel 160 fajta zöldséget és fűszernövényt termesztenek 2 hektáron.

A Légy a részese! képzéssorozatunk harmadik alkalmán azzal foglalkoztunk, hogy miként működhet jól egy közösségi gazdaság. Ott mesélt nekünk Orsi az Évkerék Ökotanyáról és Kis Detti, a közösségük elkötelezett tagja. Előadásuk hatalmas sikert aratott, így szeretnénk veletek is megosztani a hallottakat.

A formálódó közösség

A 2011-es nyár volt az Évkerék Ökotanya próbaéve, amikor az érdeklődők kötöttségek nélkül kipróbálhatták, milyen lenne egy közösségi gazdaság részesének lenni. A legelső közösségi esemény a Betakarítási Ünnep volt, amelyet októberben rendeztek meg a tanyán. Orsi elmondása szerint ez fordulópont volt a személyes kapcsolatokban, ekkor kezdett el formálódni a közösség. „Megtudták kik vagyunk, látták, hol terem a zöldség, nem csak eladók voltunk többé a szemükben.

2012-ben már valódi közösségi gazdaságként működtek, 40 nagy doboz zöldséget szállítottak a tagoknak a májustól novemberig tartó időszakban. Ősszel újra megrendezték a Betakarítási Ünnepet, amely újra nagy sikert aratott. Ekkor kezdett el szerveződni a segítők köre a közösség fogyasztói tagjaiból. Egyikük zöldségfotós lett, egy másik írnok, egy harmadik az átadóhely kapcsolattartója. A télen tartott Márton napi ünnepséget már a tagok szervezték.

Orsi és Detti szerint a közösség alakulásához nagyban hozzájárult, hogy az átadópontjuk a 2012-es szezontól a szegedi Waldorf Iskola lett, ami egy nyitott és befogadó helyszín szellemiségével és természetes színeivel. A tagok szívesen elidőznek ott a heti átadásokon, a gyerekeknek játszósarok is van.

A Köménymag

2013 nagy változásokat hozott, hiszen megalakult a segítők köre, azokból, akik „nem akartak hazamenni az átadásról, ott zsizsegtek”. A csoport neve szögediesen Köménymag lett. Ez az aktív kis csoport receptblogot hozott létre, ahol a tagok megosztják egymással a bevált recepteket.

Az önkéntesség viszont akkor indult be igazán, amikor 2013 őszén Orsi gyermeket várt. Ekkor a Köménymagtól kértek segítséget, hogy az addig Orsi által végzett koordinációs feladatokat átadhassák valakinek. A tagok szívesen segítettek. Létrehoztak egy Google táblázatot, amiben listázták a feladatokat és mindenki beírhatta a vállalásait. Elsősorban a kommunikációban és átadásnál segítették Lacit, de volt, aki a gazdasági munkákban is részt vett.

Ma már a Köménymag egy aktív csoport, akik havonta egyszer találkoznak az átadás után, és külön levelezőlistán tartják a kapcsolatot. Ők szervezik a rendezvényeket, mint például a Kenyérünnep vagy a Betakarítási ünnep. Emellett „tanácsadó szerepük” is van, ha a gazdálkodóknak valamilyen kérdése van, vagy dönteniük kell egy a közösséget érintő kérdésben, hozzájuk fordulnak.

„Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem”

Detti a kezdetek óta tagja az Évkerék részes gazdaságának. Sokan speciális diéta vagy a jó minőségű zöldségek miatt csatlakoztak az Évkerékhez, de Dettinek szempont volt a működő közösség is.  Egyike volt az átadásokon „zsizsegő” tagoknak, akik létrehozták a Köménymagot.

Detti szerint „a zöldségek tartják össze a közösséget és az étel összeköti az embereket”. Köménymagos társaival a receptblogon külön zöldség önéletrajzokat írt, hogy az újszerű, ismeretlen zöldségeket is jobban megismertessék a közösség tagjaival.

Mióta a közösség tagja, nagyban megváltozott az élete és a szemlélete. Detti egyetemen tanít és az egészségfejlesztés előadásaiba is bevitte Orsiék részes gazdaságának a példáját. „Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem”- mesélte. Az otthoni életük is megváltozott. Ma már komposztálnak és férje még aszalót is épített. „Több egyetemi diplomám van, fejember vagyok és semmi közöm nem volt a földhöz, mégis kapcsolatba kerültem vele Orsiékon keresztül.”

GMO: Gondossággal Módosított

Detti az egyik legelkötelezettebb tagja az Évkerék közösségének. Laci és Orsi lelkesedése és álmuk megfertőzte. Nem csak a friss szezonális zöldségeket élvezi, de a közösséget és az új életformát is. „Én már nem tudom megmondani, hogy mennyibe kerül egy kiló krumpli, ha valaki megkérdezi. Nem csak a zöldségért és az előállításáért fizetek. Ebben benne van a közösség, a receptek. Egy életformáért fizetek tulajdonképpen.”

Detti szerint a gazdálkodók munkája is benne van a zöldségekben.„Mindig mondom nekik, hogy ez is GMO: Gondossággal Módosított! ” Ez a gondoskodás és valódi kapcsolattartás a tagokkal, sokkal több, mint például egy piaci árus és egy vásárló kapcsolata.  Valódi emberi kapcsolat alakult ki a tagokkal, „szerződéskötéskor kezet fognak, szövetségesekké válnak. Laci és Orsi együttműködésre szerződnek a tagokkal, ami mindenkinek egy nyertes-nyertes szituáció”.

Képek: Csanaky Attila (Betakarítási Ünnep 2012 október)

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás