• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A REACH magyar vonatkozásai és hatása a vegyiparra

2004.05.27. /
Az EU új vegyi anyag politikája nagymértékben átalakítja a vegyi anyagok regisztrációját, értékelését és engedélyezését.

A Magyarországon is hatályos, jelenleg EU konform szabályozás is megkülönbözteti a „meglévő” és „új” anyagokat. Az 1981 előtt piacra vitt vegyi anyagok „meglévő anyagnak” számítanak. 1981-ben számuk meghaladta 100 ezret. Az 1981 után bevezetett anyagokat „új anyagnak” nevezték. Míg az új anyagokat részletekbe menőkig vizsgálni kell egészségügyi, környezeti kockázatok szempontjából, ilyen előírás nincs a „meglévő anyagokra”. A mostani szabályok szerint az „új anyagokat” vizsgálni és jelölni kell, amennyiben évente 10 kilogrammnál nagyobb mennyiséget állítanak elő. Az egy tonna felett előállított kemikáliák részletes vizsgálatra kerülnek. Ez a rendszer támogatja a „meglévő”, nem vizsgált anyagok további használatát, mert ez olcsóbb és könnyebb. Ennek eredményeképpen az 1981 óta bevezetett anyagok száma csupán mintegy 3 ezer. Tehát a jelenlegi magyar rendszer az „új anyagokra” valóban előírja részletes vizsgálatok elvégzését, de nem tud előrelépni céljai megvalósítása felé abban a helyzetben, amikor nincsen, vagy csak nagyon kevés az új anyag. Ráadásul ez a szabályozás gazdasági szempontból ösztönzi a gyártókat és importőröket a meglévő anyagok használatára, hiszen ezekhez nem kapcsolódik a költséges engedélyezési eljárás. A hiba tehát nem a kémiai biztonsági törvény és részletszabályait tartalmazó rendeletek által előírt vizsgálatok szigorúságában van, hanem azzal, hogy a legtöbb anyag nem esik át ezeken, mivel „meglévőnek” minősül.

A REACH ezzel szemben új, az egészségre és környezetre kevésbé káros korszerűbb anyagok gyártására és forgalmazására ösztönzi a vállalatokat.

A vegyipari termékek és szolgáltatások piaca várhatóan érintetlen marad, mivel a fogyasztók továbbra is igényt tartanak rájuk, azzal a különbséggel, hogy elvárják, biztonságosak legyenek. Mindez elősegíti az innovációt, egy biztonságosabb, zöldebb termékeket előnyben részesítő rendszer keretein belül.

A vállalatoknak is komoly érdekeik fűződhetnek a REACH támogatásához, hiszen pontos és minőségi információra számíthatnak vegyianyag-beszállítóiktól. Ezen túlmenően visszanyerhetik a közvélemény bizalmát a textíliákban, bútorokban, játékokban, elektromos berendezésekben, a gépkocsikban és egyéb termékekben használt vegyi anyagok iránt.

Az Európai Unió mintegy 550 millió fogyasztót tömörítő piacának valamennyi szereplőjére azonos játékszabályok vonatkoznak. A közismerten magas tudásbázisú magyar vegyiparnak verselőnyt jelent a szigorú szabályozás, innovatív megközelítésükkel növelhetik a piaci részesedésüket Európában.

Rendkívül fontos, hogy a szabályozás a piaci esélyegyenlőséget, ne pedig az idejétmúlt technológiákat támogassa. A REACH az innováció és a termékbiztonság elősegítőjévé kell hogy váljon azáltal, hogy felhagy a kártékony anyagok előnyben részesítésével, teret enged a helyettesítés alapelvének, és az engedélyeztetési rendszeren keresztül kivonja a forgalomból a veszélyes anyagokat.

Simon Gergely a Levegő Munkacsoport munkatársa.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében