fbpx

| Bán Dávid

A rántott húsomat és a pizzámat nem adom!

Mennyire étkeznek tudatosan a magyarországi diákok? Miként vezessük rá őket az egészségesebb és környezettudatos étkezésre? Alkalmas erre az iskola?  Ezt a kérdést vitatják meg tanárok és szakértők az Anthropolis október 30 –i rendezvényén. Legyél ott Te is!

Ha az emberiség élelmiszerfogyasztásának tempója változatlan marad, akkor a következő 35 évben annyi élelmiszer előállítására van szükség, mint amennyit Földünkön az elmúlt 8000 évben termeltek összesen. De vajon a mai diákokat inkább a hasuk, az egészségük vagy a fenntartható jövő érdekli jobban?

Az Anthropolis Egyesület a diákok körében végzett országos online kérdőíves felméréséből kiderült, hogy a – főleg fővárosi középiskolás – válaszadók jó részének ugyan nem mindegy, mit eszik, de egyes megrögzött szokásukon már nehezen változtatnának.  

Az online felmérést kitöltő 300 diák kétharmada

  • akkor sem szokna le kedvenc ételéről, ha az egészségtelennek bizonyulna,
  • a környezetterhelés csökkentése érdekében nem fogná vissza a húsfogyasztását.

Miközben már egyre többet hallanak egyes élelmezéssel kapcsolatos fogalmakról (bio, helyben termelt, génkezelt élelmiszerek, adalékanyagok, vegetarianizmus) az összefüggések, a globális és lokális kapcsolatok azonban még nem tudatosultak bennük.

 

Millió éhező és túlsúlyos áldozat

Napjaink élelmiszertermelési rendszere negatív hatással van a környezetre és az emberiség egészségi állapotára. Mialatt több mint 800 millió ember éhezik és évente 3 millió gyermek hal meg alultápláltságban, addig a gazdagabb országokban soha nem látott mértéket öltött az élelmiszer pazarlás. Minden előállított élelmiszer harmada végzi a kukában, vagy el sem éri a fogyasztó asztalát.

A vásárlók nagy része az akciós és olcsó termékeket veszi, miközben családi gazdaságok mennek tönkre és a fogyasztók jogai világszerte folyamatosan csorbulnak. Kevesen tudjuk, hogy az általunk vásárlott termék mit tartalmaz, előállítása, szállítása milyen hatással volt a társadalomra és a környezetre. A globális társadalom polgáraként viszont felelősséget kell vállalnunk döntéseinkért, élelmiszerre elköltött forintjaink sorsáért, amelynek hatása akár több ezer kilométer távolságra is érződik.

Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről?  
Helyszín, időpont: Európa Pont, Budapest (II. Lövőház utca 35.), 2015. október 30. 15:30.

Tanítani, de mikor?

Mikor kell, és milyen módszerekkel érdemes a diákoknak az élelmezéssel, a lokális és globális összefüggésekkel, a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálását megkezdeni? Van-e rá esély, hogy az iskolában jó gyakorlatokat, fenntartható megoldásokat láthassanak? Mire ad lehetőséget az iskolakertek létrehozása?

Többek között ezekről a kérdésekről szervez kötetlen beszélgetést tanárok és szakértők bevonásával az Anthropolis Egyesület és a HAND Szövetség Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről?  címmel október 30-án, pénteken 15:30 kezdettel a budai Európa Pontban (II. Lövőház utca 35.). A beszélgetésben olyan tanárok vesznek részt és osztják meg véleményüket, akik az Európai Bizottság által társfinanszírozott EAThink 2015 elnevezésű projektjének keretében a milánói Expo 2015 civil szakmai rendezvényein vettek részt. Rajtuk kívül a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az Iskolakertekért Alapítvány és a Felelős Gasztrohős szakértőivel beszélget a házigazda, Nagy Balázs, az Anthropolis Egyesület globális nevelés trénere.

 

Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről?  című rendezvény az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósult meg.

 

Forrás: Anthropolis Egyesület

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás