fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Rákapcsol a Lidl: csak Fairtrade bio banánt árul majd a szomszédban

A Lidl auszriai ága bejelentette, hogy a németek után hamarosan már az osztrák Lidl áruházakban is kizárólag bio és Fairtrade banánt lehet majd kapni. Kérdeztük a hazai Lidlt is, mi a helyzet itthon, de nem érezték fontosnak válaszolni.

A Lidl Ausztria áruházaiban több mint két éve van jelen a kínálatban a Fairtrade bio banán. Most azt jelentették be, hogy 2018 november elejétől az első boltokban már a teljes banánkínálat Fairtrade minősített lesz, és céluk, hogy 2019 közepére az összes fiókbolt átálljon kizárólag Fairtrade banánra.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


Az ausztriai Lidl boltok széles Fairtrade termékpalettával rendelkeznek, nem csak minősített banánt, de kávét, teát, narancslét is kínálnak, így éves szinten 1 millió Fairtrade terméket értékesítenek.

 

A hazai Lidl hallgat

Nincs két hete, hogy a Lidl-nél bejelentették: idén októbertől 330 dél-németországi boltjukban már kizárólag Fairtrade banánt árulnak, majd fokozatosan minden németországi üzletük átáll a Fairtrade banánra. Nagyon megörültünk a hírnek, és azonnal megkerestük a cég magyarországi képviseletét, akiknél írásban, majd telefonon is arról érdeklődtünk, várható-e itthon is hasonló lépés, egyáltalán, hogy fogy a Fairtrade banán a hazai boltokban. Azóta is várjuk a választ.

 

Teszteltük és biztonságosabb a Fairtrade banán

Tavaly 15 különféle matricával ellátott (márkázott), áruházláncokban, bioboltokban vagy biopiacon kapható banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgáltuk. Hét termék bio, ezek közül három Fairtrade minősítésű volt.

A teszt eredményeit itt nézheted meg, ingyenesen >>>

A vizsgálat során egyértelműen a Fairtrade és a bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban, közülük is a Lidl Fairglobe banánja benne volt az első háromban.

 

Mi zajlik a banánültetvényeken?

Hektáronként évente több mint 40 kg növényvédő szert (gyomirtót, gombaölőt, rovarirtót, féregirtót) használnak az intenzív banánültetvényeken. Ez tízszer több az európai burgonyatermesztésben használt mennyiségnél, pedig a nagyüzemi burgonya az egyik legtöbb vegyszert igénylő növény.

A banánfákat hetente legalább egyszer lefújják gombaölő szerekkel, évente akár hatvan alkalommal. A gyomirtókat évente hat-hétszer használják, amivel kiirtják az összes növényt a banáncserjék között. A költséghatékonyság érdekében repülőről permeteznek. A termést már a növekedési fázis kezdetétől rovarirtóval impregnált műanyag zacskókkal borítják be, hogy megakadályozzák a rovarfertőzöttséget. Az ültetvényeken évente egyszer féregirtót is használnak.

Gyakori, hogy az ültetvényeken dolgozó munkások a földeken tartózkodnak, amikor a glifozátot permeteznek a levegőből. A Dole ültetvényein például egy kutatá során a munkások 55%-a számolt be hasonló esetről.

Az intenzív banánültetvények munkásai legtöbbször fejfájástól, láztól, szédüléstől, hányástól, hasmenéstől szenvednek, de gyakori a vetélés, a terméketlenség és a daganatos megbetegedések is.

A munkások helyzete reménytelen, hiszen többnyire nincsenek regisztrálva a társadalombiztosítási rendszerben.

Kép: Lidl Österreich

 

 

Ezt a tartalmat az International Visegrad Fund támogatta. ‘V4 Cooperation for moving forward fair trade as a socially innovative economic model’ (21810223).

 

 


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás