fbpx
mák idénynövény

| Tudatos Vásárló

Ráhangolódás a télre: most kell enni-venni-betárazni

A tél közeledtével sem kell lemondani a vitaminforrásokról. Egy jókora cserép snidlinggel és aloe verával az ablakban már nyugodtan nekivághatunk a hideg napoknak. A piacot se kerüljük el, hiszen sok finom és egészséges idénynövényt gyűjthetünk be a főzőcskézéshez.

Ablakba: snidling

Csak egy jó kis ablak és cserép kell a téli vitaminforráshoz, na meg ültetnivaló. A snidlinget a tavasz érkezéséig nevelgethetjük, és még a tehetségtelen kertészek is biztos sikerre számíthatnak vele. A beszerzéssel sem lesz problémánk, a legtöbb piacon műanyagpoharakban árulják a metélőhagyma néven is felbukkanó növényt.

Ültessük tápanyagban gazdag földbe, és tartsuk kicsit hűvös, világos helyen.

A snidling gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban – ami mindig jól jön a téli hónapokban. Leveleit rendszeresen vághatjuk, nagyjából 10 centiméter hosszúra. Az apróra vágott darabokat frissen használjuk. A snidling kiváló ízesítője a sajt- és túrókrémeknek, salátáknak. Ha levest vagy főzeléket ízesítünk vele, csak a főzés végén használjuk fel!

Kert az ablakpárkányon: tippek, ha se kerted, se balkonod

Még nokedlihez is: mák

Krétán már a második évszázadban is termesztették a pipacs ízletes rokonát, a mákos kalácsot pedig valószínűleg a görögök élvezték először. A mák a Földközi-tenger vidékén, Afganisztánban, Kínában és Iránban vadon is terem, itthon még a hagyományos kertekben is díszelegnek laza virágai.

Vásárláskor lehetőleg száraz, darálatlan mákot válasszunk, és csak felhasználás előtt daráljuk. Az olajos magvak így a mák is hajlamos az avasodásra, de héja tulajdonképpen természetes tartósító, amely az avasodástól is véd. Száraz, enyhén meleg helyen (légmentes üvegben, kamrában) sokáig eltartható.

Ha darált mákot veszünk, tartsuk a hűtőben, de legjobb, ha a a mélyhűtőbe tesszük, itt egy fél évig is kibírhatja avasodás nélkül.

mák idénynövény tél

A mák bőséges energiaforrás. Linolénsav-tartalma megelőzheti egyes szívbetegségek kialakulását. Zsírsavai, különösen az omega-3 zsírsavak, ellenállóbbá tesznek a betegségekkel szemben, a magvak pedig hozzájárulnak a könnyű emésztéshez. A pici golyókban található jód szabályozza a vérkeringést, a cink az inzulintermelésbe segít be, a réz pedig jótékonyan hat a vérképzésre. A csontritkulás ellen is bevethető, foszfortartalmának köszönhetően, amely segíti a kalcium felszívódását.

Míg mi főleg sütiket töltünk vele, Indiában mártásokat sűrítenek a darált mákkal. De kellemes savanykás gyümölcsökkel, tejtermékekkel is. Ha darálás helyett megtörjük, és enyhén megpirítjuk, akkor a mák dióra emlékeztető aromája jól illik egyes hal- és zöldségételekhez, sőt még nokedlihez is!

Veszélyes-e a citrusok héja – mielőtt belereszelnéd a sütibe, bedobnád a teába

Csicsóka, a lisztérzékenyek és cukorbetegek eledele

A csicsóka göcsörtös, burgonyára emlékeztető gumóját a fagymentes talajból egészen február közepéig lehet ásni. A csicsókában jócskán van a fáradékonyság ellenszeréből, a vasból, az idegrendszert működtető káliumból és B1-vitaminból. A gumót jóízűen fogyaszthatják a cukorbetegek, akiknek a hagyományos burgonyát nem ajánlják. A lisztérzékenységben szenvedők csicsókaliszttel helyettesíthetik a hagyományos fajtákat.

A gumókat mossuk meg és kendőbe csavarva tároljuk. Sima felszínű, egészséges héjú daraboknál a felhasználás előtti hámozás elhagyható.

Kis mennyiségben rágcsálhatjuk nyersen, reszelhetjük salátába. Vigyázat! Nyers fogyasztása az érzékeny gyomrúaknál felfúvódást eredményezhet. Készülhet belőle leves, tehetjük sós és édes süteménybe. Zöldségköret részeként süthetjük, párolhatjuk. Ízesítsük erdei gombával, fokhagymával, zsályával.

Mi fán terem? Cékla

Kertből, piacról: cékla

A cékla egészséges, méregtelenítő, immunerősítő hatású, folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott a növekedésben lévő gyerekeknek és a kismamáknak. A céklából nemcsak savanyúság készülhet, hanem fogyaszthatjuk sütve, töltve, húsát vagy fiatal levelét salátaként és levesként is. Érdemes annyit szedni belőle, amennyire épp szükségünk van, így frissen kerülnek tányérunkra a vitaminok és a tápanyagok.

Idénynövény adatbázis

Csodanövény: Aloe vera

Az Aloe vera igazi csodanövény, gyógyító gélje vastag leveleiben található. Megszünteti a bőrproblémákat, és szinte nincs olyan betegség, amelyre ne ajánlanák.

Az Aloe vera a szobában napfényes helyen érzi jól magát, nyáron a szabadban is nevelhető. Ha levelei legalább 20 centiméteresek, otthon is megpróbálkozhatunk hidratáló hatású házikrém készítésével: egy levágott levelet metsszünk be mélyen a középvonala mentén, és csorgassuk tálba a kifolyó nedvet. Ehhez annyi testápolót keverjünk, amennyit néhány nap alatt elhasználunk. A tápanyagokban gazdag krémet tároljuk hűtőszekrényben. Ügyeljünk rá, hogy az aloéfélék családjába tartozó növények közül nem mindegyiket lehet felhasználni!

Képek: Unspalsh.com

ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás