• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ráhangolódás a télre: most kell vetni, szedni

2011.11.11. /

A tél közeledtével sem kell lemondani a vitaminforrásokról. Egy jókora cserép snidlinggel és aloe verával az ablakban már nyugodtan nekivághatunk a hideg napoknak. A piacot se kerüljük el, hiszen sok finom és egészséges idénynövényt gyűjthetünk be a főzőcskézéshez. 

 

Ablakba: snidling

Csak egy jó kis ablak és cserép kell a téli vitaminforráshoz, na meg ültetnivaló. A snidlinget a tavasz érkezéséig nevelgethetjük, és még a tehetségtelen kertészek is biztos sikerre számíthatnak vele. A beszerzéssel sem lesz problémánk, a legtöbb piacon műanyagpoharakban árulják a metélőhagyma néven is felbukkanó növényt. Ültessük tápanyagban gazdag földbe, és tartsuk kicsit hűvös, világos helyen. A snidling gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban – ami mindig jól jön a téli hónapokban. Leveleit rendszeresen vághatjuk, nagyjából 10 centiméter hosszúra. Az apróra vágott darabokat frissen használjuk, a snidling kiváló ízesítője a sajt- és túrókrémeknek, salátáknak. Ha levest vagy főzeléket ízesítünk vele, csak a főzés végén használjuk fel. 

 

Csodanövény: Aloe vera

Az Aloe vera igazi csodanövény, amelynek gyógyító gélje vastag leveleiben található. Megszünteti a bőrproblémákat, és szinte nincs olyan betegség, amelyre ne ajánlanák. Az Aloe vera a szobában napfényes helyen érzi jól magát, nyáron a szabadban is nevelhető. Ha levelei legalább 20 centiméteresek, otthon is megpróbálkozhatunk hidratáló hatású házikrém készítésével. Egy levágott levelet metsszünk be mélyen a középvonala mentén, és csorgassuk tálba a kifolyó nedvet. Ehhez annyi testápolót keverjünk, amennyit pár nap alatt elhasználunk. A tápanyagokban gazdag krémet tároljuk hűtőszekrényben. Ügyeljünk rá, hogy az aloéfélék családjába tartozó növények közül nem mindegyiket lehet felhasználni.

 

Még nokedlihez is: mák

Krétán már a második évszázadban is termesztették a pipacs ízletes rokonát, a mákos kalácsot pedig valószínűleg a görögök élvezték először. A mák a Földközi-tenger vidékén, Afganisztánban, Kínában és Iránban vadon is terem, itthon még a hagyományos kertekben is díszelegnek laza virágai.

Vásárláskor száraz, darálatlan mákot válasszunk, és csak felhasználás előtt daráljuk. Héjuk tulajdonképpen természetes tartósító, amely az avasodástól is véd. Száraz, enyhén meleg helyen (légmentes üvegben, kamrában) sokáig eltartható. A mák bőséges energiaforrás. Linolénsav-tartalma megelőzheti egyes szívbetegségek kialakulását. Zsírsavai, különösen az omega-3 zsírsavak, ellenállóbbá tesznek a betegségekkel szemben, a magvak pedig hozzájárulnak a könnyű emésztéshez. A pici golyókban található jód szabályozza a vérkeringést, a cink az inzulintermelésbe segít be, a réz pedig jótékonyan hat a vérképzésre. A csontritkulás ellen is bevethető, foszfortartalmának köszönhetően, amely segíti a kalcium felszívódását.

Míg mi főleg sütiket töltünk vele, Indiában mártásokat sűrítenek a darált mákkal. De kellemes savanykás gyümölcsökkel, tejtermékekkel is. Ha darálás helyett megtörjük, és enyhén megpirítjuk, akkor a mák dióra emlékeztető aromája jól illik egyes hal- és zöldségételekhez, sőt még nokedlihez is!

 

Csicsóka, a lisztérzékenyek és a cukorbetegek barátja

A csicsóka göcsörtös, burgonyára emlékeztető gumóját a fagymentes talajból egészen február közepéig lehet ásni. A csicsókában jócskán van a fáradékonyság ellenszeréből, a vasból, az idegrendszert működtető káliumból és B1-vitaminból. A gumót jóízűen fogyaszthatják a cukorbetegek, akiknek a hagyományos burgonyát nem ajánlják. A lisztérzékenységben szenvedők csicsókaliszttel helyettesíthetik a hagyományos fajtákat.

A gumókat mossuk meg és kendőbe csavarva tároljuk. Sima felszínű, egészséges héjú daraboknál a felhasználás előtti hámozás elhagyható.

Kis mennyiségben rágcsálhatjuk nyersen, reszelhetjük salátába. Vigyázat! Nyers fogyasztása az érzékeny gyomrúaknál felfúvódást eredményezhet. Készülhet belőle leves, tehetjük sós és édes süteménybe. Zöldségköret részeként süthetjük, párolhatjuk. Ízesítsük erdei gombával, fokhagymával, zsályával.

 

További érdekességeket találsz az Idénynövény adatbázisunkban >>>

Kertből, piacról: cékla

A cékla egészséges, méregtelenítő, immunerősítő hatású, folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott a növekedésben lévő gyerekeknek és a kismamáknak. A céklából nemcsak savanyúság készülhet, hanem fogyaszthatjuk sütve, töltve, húsát vagy fiatal levelét salátaként és levesként is. Érdemes annyit szedni belőle, amennyire épp szükségünk van, így frissen kerülnek tányérunkra a vitaminok és a tápanyagok.

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.

Kép [cc] evilnick apitch adaduitokla keithbloomfield samithebon

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!








  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében