fbpx

| Bajomi Bálint

A „problémás kamasz” csak a tüneteket hordozza, a gyógyuláshoz a családot is be kell vonni

Úttörő létesítmény jött létre Kispesten: depressziós és egyéb mentális betegséggel élőknek segítenek ingyenesen. Itt jól kiegészíti egymást a lelki gondozás és a környezetvédelem. Biobrikettet készítenek, régi farmert hasznosítanak újra és földhővel fűtenek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2015 áprilisában nyilvánosságra hozott jelentése szerint a magyar lakosság 4%-a szenved depresszióban, és további 2%-ot érintenek az egyéb mentális betegségek. Tehát nagyjából hatszázezer ember él együtt ilyen problémákkal az országban és jóval többen, akik „csak” egyszerűen nehezen birkóznak meg a lelki bajaikkal.

 

A gyógyulás egyik akadálya a megbélyegzéstől való félelem 

Ha valaki eltöri a kezét, akkor a begipszelt karját érdekességként mutogatja ismerősei körében, és jó szívvel sztorizik arról, hogy hogyan szerezte sérülését. A pszichiátriai betegségeknél ehhez képest teljesen más a helyzet: ezeket a legtöbb ember titkolja, szégyennek tartja. A társadalom manapság megbélyegzi a mentális betegeket, és szégyen pszichológushoz, pszichiáterhez járni.

Ezen a helyzeten próbál változtatni munkatársaival Sárkány-Balogh Csilla, a kispesti Forrásház Gondozási Központ  szakmai vezetője. A Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ által létrehozott intézmény pszichiátriai nappali és közösségi ellátást nyújt a kerületi betegeknek.

Az intézmény vezetője 2015. június 13-án, a Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett ÖkoKör pikniken vezetett körbe minket. Az intézmény érdekessége, hogy jól megfér egymás mellett, sőt kiegészíti egymást a mentális kezelés és a zöld gondolkodás.

Nő az igény a szolgáltatások iránt

Az intézmény egy éveken át üresen álló óvoda épületében jött létre, a Wekerle-telep szomszédságában álló panelházak tövében. A beruházást az Európai Unió finanszírozta, és a kerületi önkormányzatban – a 10 %-os önrészt, 50 millió Ft-ot vállalva – az összes párt megszavazta a beruházást és az új szolgáltatás elindítását. Bár az intézmény létrejöttekor a környéken lakók tiltakoztak a Forrásház ellen, talán az információhiány miatt, ma már egyre nagyobb az igény a szolgáltatásaik iránt.

Kórházi ellátást nem igénylő páciensek járnak ide, jelenleg 85 fő, és a segítők 40 további beteghez járnak ki otthonukba. Mivel az Intézményben családgondozás is folyik, a célok között egyre fontosabb a kerületi lakosság általános mentális állapotának javítása, ha lehet, a diagnózis elkerülése a problémák időben való felismerése és orvoslása által. A mentális tanácsadás és a betegek részére a napközbeni tartózkodás ingyenes a kerületi lakosok számára.

Sárkány-Balogh Csilla szerint, ha elhoznak hozzájuk egy „problémás” kamaszt, többnyire a fiatal csak a tüneteket hordozza, és a család bevonása elkerülhetetlen a „gyógyulás” érdekében. A környékbeliek mára megbékéltek az intézménnyel, most már itt tartják a környékbeli panelházak lakógyűléseit.

Hőszivattyú

Hőszivattyú, süntanya, esővízgyűjtő, terápiás ágyások

A Forrásház munkatársai szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet. A téli fűtést és a nyári hűtést hőszivattyúval oldották meg, ami hasonló elven működik, mint a hűtőgép – magyarázta  Sárkány-Balogh Csilla, amikor körbevezetett minket a helyszínen. Elmondása szerint a hőszivattyú télen akár mínusz öt fokig is képes kivonni a levegőből a hőt, és azt a ház melegítésére lehet felhasználni. Nyáron hűt a rendszer, így nem kell légkondit használni, és a melegvizet is előállítja.

Nagyobb mennyiségű áramot termelő napelemeket is szerettek volna telepíteni, de ezt nem sikerült elérni, így „csak” egy a kerti világítás energiaforrását biztosító rendszert építettek.

Terápiás ágyások készültek

 

A Családsegítő csoport madárbaráttá alakította a kertet, sok madáretetőt és süntanyát hoztak létre. Az egyik homokozóból lett kerti tóban ma már békák is élnek, bár az éjszakai „békakoncertek” miatt a közeli lakosok tiltakoztak, mert túl zajosnak találták azokat.

A kertben terápiás kerti ágyások is helyet kaptak, amelyeknek egy részét a derékbántalmakban szenvedők és a tolószékkel élők is tudják művelni.

Szárad a tüzelő

Az önkormányzatnál rengeteg papír keletkezik, ezeket apró szeletekre aprítják, majd a Forrásház udvarán található faházban beáztatják, összepréselik, és papírtéglává, „tudományos nevén” biobriketté alakítják. Ezt aztán az önkormányzat ősszel szétosztja a rászorulók között tüzelőanyag juttatásként.

 

 

Régi farmerből új kollekció

Az intézmény biztosítja az alapanyagot a Réthy fashion divatcégnek, akik régi, kidobásra ítélt farmerekből készítenek új ruhákat. Az önkormányzati intézményekben és iskolákban gyűjtött kidobásra ítélt farmeranyag darabolása, mosása, szárítása a Forrás Házban zajlik. A kimaradt részekből telefontartót, táskát, nyakéket, ajtódíszt, a cipzárból ékszert készítenek. A ruhákat a Réthy Fashion Kft. tervezi, állítja elő és forgalmazza.

Hulladékból készül az új kollekció

Papír anyagot is újrahasznosítanak: hurkapálca segítségével készített papírszálakból kosarakat és tálcákat fonnak, amely nagy türelmet és kitartást igényel.  A munka során megtanítják az embereket arra, hogy kreatívak legyenek. A motiválás a legnagyobb nehézség a segítők munkája során. A  mentális betegek kis csoportban dolgoznak, manuális és szociális készségeik fejlődnek.

Így készül a papírkosár

 

A segítők követik, hogy ki milyen területen a legjobb, és később ennek fényében segítenek a pácienseknek munkát találni. Az intézmény szolgáltatásai közé mind egyéni, mind csoportos terápiák tartoznak. Nagy szerepet játszanak a non-verbális technikák, a képzőművészet, a zene- és hangterápia és nem utolsó sorban a konditerem is.

További sok sikert és gyógyult pácienst kívánunk ezen úttörő kezdeményezésnek!

 

Kép: Bajomi Bálint

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás