fbpx

| Tudatos Vásárló

Próbáld ki a permakultúrát!

A mezőgazdasági tevékenységek által érintett területek közé hazánkban még számos kisebb-nagyobb természetes vagy természetközeli élőhely ékelődik. Így még a mai körülmények között is működnek bizonyos ökológiai rendszerek, amelyek életterüknek tekintik az ember által elfoglalt területeket is. 

A természet tehát ahol csak lehet, utat tör magának, az ember viszont sok esetben foggal-körömmel küzd ez ellen. Ebben az eldurvult harcban mindkét fél egyre hatékonyabb és veszélyesebb fegyverekhez nyúl, egyre komolyabb veszteségeket szenved.

 

Egy lehetséges megoldás

A permakultúrás gondolkodás e sehová sem vezető gyakorlatot teljesen más alapokra helyezi. Nem harcolni akar a természettel, hanem együttműködést valósít meg azáltal, hogy a gazdálkodás valamennyi elemét (növényeket, állatokat, építményeket, domborzatot, táj- és vízrajzi adottságokat) egy részben mesterséges, de működőképes ökológiai rendszerré szerkeszti össze. A permakultúra élhető emberi élőhelyeket is teremt azáltal, hogy pozitív közösségi kapcsolatokat épít az emberek között. A permakultúra világmozgalommá vált, permakultúra szövetségek, közösségek, ökofalvak alakultak világszerte, így Európában is. 

További részletek: http://www.permakultura.hu/, és ajánlott irodalom: Baji Béla: Permakultúra és önellátó biogazdálkodás (Első Lánchíd Bt., 2011) című könyve.

 

Hogy fogjunk neki?

A gazdálkodásra szánt területet részleteiben megismerve (milyen a talaj, a klíma, a mikroklíma, a vízellátás, milyen növények és állatok érzik jól magukat, stb.), a természetben zajló folyamatokat lemásolva és kihasználva, sokkal kevesebb durva beavatkozással (pl.: talajforgatás, kapálás, vegyszeres védekezés elhagyása), de több furfanggal termelhetjük meg ugyanazt a mennyiségű, de egészségesebb terményt. Olyan növény- és állatfajokat, azokon belül fajtákat vonjunk be a gazdálkodásba, amelyek a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodtak, ne erőltessük azt, ami nem odavaló. Ezért ne intenzív kiszolgálást igénylő érzékeny fajtákkal népesítsük be a kiszemelt területet.

 

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás