• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Permetszer-gyűjtemény a szőlőkben

2009.01.05. /
Az Európai Unió öt országára kiterjedő, 124 mintán elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a boltokban kapható szőlő 99%-a növényvédő szerekkel szennyezett. Átlagosan 7 különféle hatóanyag található meg a gyümölcsökben.
Enyhítés

Az Európai Bizottság nemrég megváltoztatta a növényvédő szerek megengedett mennyiségére vonatkozó, minden tagországra érvényes határértékeket. Eddig az egyes országok külön-külön állapítottak meg határértékeket, viszont a Bizottság most minden ország számára kötelezővé tette az Unióban eddig alkalmazott legenyhébb értéket.

Jelenleg folyik a növényvédőszer-szabályozásról szóló uniós rendelet felülvizsgálata. A Levegő Munkacsoport kéri az Európai Parlament magyar képviselőit és a magyar kormányt, hogy támogassák a hormon- és az immunrendszert károsító, fejlődési rendellenességet okozó anyagok korlátozását a rendeletben.

Mérési eredmények

A Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata (Pesticide Action Network Europe, PAN) 5 európai országban vizsgálódott, mennyire szennyezett a szupermarketekben kapható csemegeszőlő. A nemzetközi vizsgálatban Magyarországról a Levegő Munkacsoport (LMCS) vett részt: 5 budapesti, illetve szentendrei Lidl áruházból származó olasz csemegeszőlő mintát vizsgált meg. Ezek átlagosan 6,6 különféle növényvédő szert tartalmaztak, és összesen 15 hatóanyagot mutattak ki belőlük.

Simon Gergely, a PAN Europe szakértője elmondta, hogy az öt országban vizsgált Lidl boltok közül a magyar mintákban volt a legtöbb fajta szermaradék, bár minden esetben a közelmúltban megemelt határértékek alatt. Az egyik mintában a vegyszermaradék mennyisége a korábban érvényes határérték több mint kétszerese volt. Két mintában 8 fajta vegyszert találtak, ami azért figyelemre méltó, hiszen nincs tudós a Földön, aki meg merné jósolni ezen anyagok együttes hatását az emberi egészségre.

Az 5 magyar mintából 4 tartalmazott klórpirifoszt vagy a származékát, klórpirifosz-metilt. Simon Gergely elmondta, hogy ezt a két anyagot az Európai Unió már korlátozta, mint biocidot, azaz rovarirtószer-hatóanyagot. Ezeknek az anyagoknak az idegrendszert károsító hatásait több kutatási eredmény is alátámasztja. A klórpirifosznak az emberi hormonrendszert károsító hatását számos tudós bizonyította, sőt gyerekeknél fejlődési rendellenességeket okoz, és az asztmával is kapcsolatba hozható.

Az 5 országban (Franciaország, Hollandia, Magyarország, Németország, Olaszország) vett 124 mintából 5-nek a szennyezettsége a hatályos megemelt határértékeket is meghaladta, egy pedig akut mérgezést válthatott volna ki az azt elfogyasztó gyermeknél. Azonban ha a környezetvédő civil szervezetek követelésével ellentétben az EU-ban nem emelték volna meg idén szeptemberben az egyes növényvédő szerek határértékeit, akkor nem 6, hanem 37 minta szennyezettsége lett volna hivatalosan is elfogadhatatlan.

Az Unió területén árult szőlőmintákban összesen 64 különféle hatóanyagot találtak, melyek egy része rákkeltő, a termékenységet rontó, valamint az ideg-, és hormonrendszert károsító hatású lehet. A civil szervezetek szerint elfogadhatatlan az ilyen káros hatásokkal bíró növényvédő szerek élelmiszerekre permetezése. A fogyasztóknak joguk van az egészségkárosító hatású növényvédő szerektől mentes élelmiszerekhez, ezért a polcokról el kellene tűnnie a veszélyes, vagy igen sokféle hatóanyaggal szennyezett áruknak.

 

Nem mindegy honnan

A vizsgálati eredmények alapján nem mindegy az sem, honnan származik a szőlő; például a görög és a spanyol áru kevésbé volt szennyezett, mint az Olaszországból vagy Törökországból származó gyümölcs. A vizsgálatok alapján az EU-ban előállított termékek valamelyest kisebb kockázatot jelentenek, mint az EU-n kívüli országokból származó áruk. Ezért a LMCS azt javasolja a lakosságnak, vásárláskor mindig nézzék meg a zöldségek, gyümölcsök származási helyét

 

Lidl: kettős mérce

A Lidl Németországban kijelentette, hogy nem fogadja el az új uniós határértékeket, hanem a korábbi szigorúbb szabályokat tartja magára nézve kötelezőnek. Ezen túlmenően a Lidl Németországban és Hollandiában önként vállalta, hogy polcaira csak olyan termékek kerülhetnek, melyek legalább 30%-kal a határérték alatt tartalmaznak növényvédőszer-maradékokat. A mérések szerint ezt a vállalást tartotta is ezen országokban, ám a magyar vásárlóknak árult olyan szőlőt, mely nem felelt volna meg a saját holland és német belső előírásainak. Pál János, a Levegő Munkacsoport programvezetője szerint a magyar fogyasztóknak is olyan minőségű, alacsony vegyszertartalmú áru járna, mint a nyugati országok lakosainak.

 

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2008. decemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. A témában további hírek és információk találhatóak a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének közös vegyi anyag honlapján: www.vegyireakcio.hu

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében